სიდერატები, სიდერაცია
ფერმერთა სკოლა

რა არის მწვანე სასუქი (სიდერატები და სიდერაცია)

სიდერაცია – ფრანგული სიტყვაა და ნიშნავს სპეციალურად მოყვანილი მწვანე მცენარის ჩახვნას. სიდერაცია არის ორგანულ ნივთიერებათა და აზოტით ნიადაგის განოყიერების ისეთი ხერხი, რომელიც ხორციელდება ნაკვეთზე სპეციალურ მცენარეთა, უპირატესად პარკოსნების ოჯახიდან, თესვითა და მათი მწვანე მასის ნიადაგში […]
ვარდები
ფერმერთა სკოლა

ვარდის ნაცარი და მასთან ბრძოლა

ვარდის ნაცარი (Sphaerotheca pannosa f. rosae) – სოკოვანი დაავადებაა, რომელიც ძირითადად ფოთლებს, ყლორტებს და კოკრებს აავადებს. დაავადებული ნაწილები პირველად მოთეთრო-მონაცრისფრო ფიფქით იფარება, რომელიც შემდეგში მურა-ნაცრისფერ შეფერვას ღებულობს. ნაცრისფერი ფიფქი სოკოს კონიდიალური ნაყოფიანობაა. იგი შედგება მიცელიალური […]
აზოტი
ფერმერთა სკოლა

აზოტი და აზოტის წრებრუნვა ნიადაგში

აზოტი ჰაერზე ოდნავ მსუბუქი, უფერო, უსუნო გაზია ელემენტის რიგითი № 7. იგი აღმოაჩინა რეზერფორდმა 1772 წელს. სუფთა აზოტი ბუნებაში მოიპოვება როგორც ნაერთებით, ისე თავისუფალი ფორმით. აზოტის შემცველობა ჰაერში 78%-ს შეადგენს. აზოტი მცენარეთა კვების ერთ-ერთი ძირითადი […]
შეთესვა, სიდერაცია, მწვანე, სასუქი
ფერმერთა სკოლა

მწვანე სასუქის სასარგებლო ზემოქმედება ნიადაგის თვისებებზე

საქართველოს სასოფლო სამეურნეო სავარგულებში და საძოვრებზე უკანასკნელი 25-30 წლის მანძილზე მკვეთრად გაუარესდა ნიადაგების ნაყოფიერება. ქიმიური სასუქებისა და პესტიციდების უკონტროლო მოხმარებამ, მძიმე მექანიზაციის ინტენსიურმა გამოყენებამ, ნიადაგის ინტენსიურმა დამუშავებამ, უკონტროლო ძოვებამ და სხვა ფაქტორებმა განაპირობა ნიადაგის ფიზიკურ-ბიოლოგიური […]
არწყვი, კვება, სათბური
ფერმერთა სკოლა

მარწყვის კვება სათბურში

მცენარისათვის საჭირო საკვები ელემენტების წყარო ნიადაგია, მასზე მოთხოვნილება დამოკიდებულია მცენარის ბიოლოგიურ თავისებურებაზე, მოსავლის რაოდენობასა და ხარისხზე. საკვები ელემენტების საერთო რაოდენობიდან გამომდინარე მცენარე მხოლოდ ადვილად მისაწვდომ მოძრავ ფორმებს ითვისებს, ამიტომ აუცილებელია სათბურში მცენარეთა დაბალანსებული კვება, რომელიც […]
კარტოფილი, შენახვა
ფერმერთა სკოლა

კარტოფილის ხარისხიანი შენახვა შემოდგომასა და ზამთარში

შემოდგომასა და ზამთარში კარტოფილის ხარისხიანი შენახვა სამ ძირითად ფაქტორზეა დამოკიდებულია: ტემპერატურულ რეჟიმზე, ჰაერის ტენიანობასა და ჟანგბადზე. ეს ფაქტორები უნდა კონტროლდებოდეს შენახვის მთელი პერიოდის განმავლობაში. კარტოფილის მოსავლის აღების შემდეგ კარტოფილის ტუბერი (ბოლქვი) 40-45 დღის განმავლობაში განაგრძობს […]
ბიოჰუმუსი, ორგანული, ბიოსასუქი
ფერმერთა სკოლა

ბიოჰუმუსი-100% ეკოლოგიურად სუფთა, ორგანული სასუქი

ბიოჰუმუსი (ვერმიკომპოსტი) არის ორგანული სასუქი, რომელიც მიიღება, წვიმის ჭიაყელების მიერ ორგანული ნარჩენების გადამუშავებით. ეს პროდუქტი მდიდარია სასარგებლო მიკროელემენტებით, ჰუმუსის მჟავებით და ფერმენტებით, რაც მას ნიადაგის ნაყოფიერების გაზრდის ერთ-ერთ ყველაზე ეფექტურ საშუალებად აქცევს. ბიოჰუმუსის გამოყენება ხელს […]
სათბური, სათბურები
ფერმერთა სკოლა

ზოგადი ინფორმაცია მათთვის ვინც სათბურის აწყობას გეგმავს

საქართველოში არასეზონური ბოსტნეულის წარმოება შეუძლებელია სათბურებისა და სპეციალურად მოწყობილი კონსტრუქციების გარეშე. სათბური საშუალებას გვაძლევს ნაკლებად ვიყოთ დამოკიდებული გარემო პირობებზე, მოვახდინოთ მზის ენერგიის აკუმულირება და ხელოვნურად ვარეგულიროთ მცენარეთა ზრდა-განვითარებისთვის საჭირო ყველა ფაქტორი, დავიცვათ მცენარეები ბუნების არახელსაყრელი […]
ფერმერთა სკოლა

ირგას (ყვავტყემალა) კენკრა ძალიან სასარგებლო და გემრიელი პროდუქტია

ირგას Amelánchier (ყვავტყემალა), მართალია მრავალი სახელი ჰქვია, მაგრამ ბუნებაში მის ორ სახეობას განასხვავებენ: კანადური და მრგვალფოთლოვანს. კანადური ირგა, 3-10 მ სიმაღლის ბუჩქი ან ხეა, მრგვალფოთლოვანი ირგა კი ხშირი დატოტვილი ბუჩქოვანი მცენარეა 50 სმ-დან 2 მ-მდე, […]