საძოვრები, გაძოვება
ფერმერთა სკოლა

ბალახნარის გაძოვების ჯერადობა და მასზე მოქმედი ფაქტორები

ნაშრომში განხილულია ბუნებრივი საძოვრის ბალახნარის რაციონალური გამოყენების აქტუალური საკითხები, რომლის ერთ-ერთ მთავარ წინაპირობას წარმოადგენს, ძოვების პერიოდში, საძოვარზე ცხოველის გარკვეული რაოდენობის გამოკვება მათი პროდუქტიულობის შემცირებისა და ბალახნარის გაუარესების გარეშე, დატვირთვისა და სიმჭიდროვის სწორი მაჩვენებლების დადგენა. საკვები […]

სექვოია, მარადმწვანე, გიგანტური
AgroPlus

სექვოია ბუნების საოცრება, რომელიც საქართველოშიც კარგად ხარობს

დედამიწაზე გავრცელებული 30 000-მდე სახეობის ხე და ბუჩქიდან გვხვდება როგორც ჯუჯა მცენარეები, რომელთა დანახვა მხოლოდ და მხოლოდ მიკროსკოპის საშუალებით შეიძლება და გიგანტურებიც. სწორედ გიგანტების ჯგუფს მიეკუთვნება სექვოია. თავდაპირველად სექვოიათა გვარში ბოტანიკოსები ორ სახეობას: მარადმწვანესა და […]

მეღვინეობა, ნარჩენები
მევენახეობა

მეღვინეობის ნარჩენების რაციონალური გამოყენების პერსპექტიული მიმართულებები

წინამდებარე ნაშრომში გაშუქებულია ყურძნის გადამუშავების პროდუქტების მეორადი მატერიალური რესურსების გამოყენების ეფექტურ მიმართულებებთან დაკავშირებული საკითხები. საქართველოში მევენახეობას და მეღვინეობას ერთ-ერთი წამყვანი ადგილი უკავია, იგი მთელ რიგ რაიონებში მოსახლეობის ეკონომიკური კეთილდღეობის ძირითად წყაროს წარმოადგენს. აქედან გამომდინარე, ნათელია, […]

NoTill, ნულოვანი, ტექნოლოგია
აგრო სიახლეები

ევროკავშირი და FAO ფერმერებს მიწის ნულოვანი დამუშავების ტექნოლოგიას აცნობენ

ევროკავშირი და FAO, უკეთესი მოსავლისა და უკეთესი გარემოსთვის, ფერმერებს კონსერვაციულ სოფლის მეურნეობას აცნობენ. ევროკავშირისა და FAO-ს ორგანიზებით, ENPARD-ის პროგრამის ფარგლებში, კონსერვაციული სოფლის მეურნეობის შესახებ ორდღიანი სწავლება ჩატარდა. სემინარს დაესწრნენ გორისა და ქარელის მუნიციპალიტეტში მცხოვრები ფერმერები, […]

მწვანე, უნარები, კონკურსი
აგრო სიახლეები

ETF კონკურსის მწვანე უნარების კატეგორიაში ქართულმა პროგრამამ გაიმარჯვა

პროგრამა „გარემოსდაცვითი და აგრარული განათლება სკოლაში“ VET Excellence Award-ის გამარჯვებულია.  საქართველო „პროფესიულ განათლებაში განსაკუთრებილი მიღწევისთვის ჯილდოს“ (VET Excellence Award) მფლობელია! გამარჯვებული ევროკომისიის მიერ ორგანიზებული „ევროპის პროფესიული უნარების კვირეული 2022“-ის ფარგლებში, ხმის საჯარო მიცემის შედეგად გამოვლინდა. გარემოს […]

ფუტკრები, კვერცხდება
მეფუტკრეობა

დედა ფუტკრების მიერ კვერცხდების დაწყება

ჯერ კიდევ ზამთარში, ფუტკრის პირველ გამოფრენამდე ერთი თვით, თვე-ნახევრით ადრე, დედა ფუტკარი იწყებს კვერცხის დებას და ფუტკრებიც ემზადებიან მომავალი თაობის აღსაზრდელად. თავდაპირველად დედების მიერ დადებული კვერცხების რაოდენობა განისაზღვრება 20-30 ცალით დღე-ღამეში, პირველ თვეს დადებს არა […]

ვაშლის, ქეცი, მკურნალობა
მებაღეობა

როგორ ვერბრძოლოთ ქეცს ვაშლის კულტურაში

ქეცი საკმაო ზიანს აყენებს, როგორც ვაშლის კუტურას ასევე ფერმერს, რადგან პროდუქტს უკარგავს სასაქონლო სახეს და უქვეითებს შენახვის უნარს. ამიტომ, აუცილებელია მას პირველივე ნიშნების გამოჩენისთანავე ებრძოლოთ. ქეცის პირველი ნიშნები აპრილიდან ფოთლებზე ჩნდება, მოგვიანებით ნაყოფზე და გრძელდება […]

სოინჯი, ყვავილები, დეკორატიული
ფერმერთა სკოლა

სოინჯი – დეკორატიული მცენარე

სოინჯი (Nigella) – გვარი აერთიანებს დაახლოებით 20 სახეობას, რომლებიც ბუნებრივად გავრცელებულია ხმელთაშუაზღვისპირეთში, სამხრეთ და სამხრეთ-აღმოსავლეთ ევროპაში, კავკასიაში, მცირე და ცენტრალურ აზიაში. იზრდება მშრალ ფერდობებსა და დანაგვიანებულ ადგილებზე. ერთწლოვანი ბალახოვანი მცენარეა სწორმდგომი, უხვად დატოტვილი, წახნაგოვანი,  ზოგჯერ […]

აზოტი, ნაკლულობა
ფერმერთა სკოლა

აზოტის ნაკლებობა მცენარეებში

აზოტი (Nitrogenium (N)) შედის ცილების, ამინომჟავების, ალკალოიდებისა და ქლოროფილის შემადგენლობაში. პროტოპლაზმის მშრალი წონის თითქმის ნახევარს შეადგენს აზოტოვანი ნივთიერება. ამიტომ, აზოტი აუცილებელია ყველა მცენარისათვის დიდი რაოდენობით. აზოტის ზოგიერთი ნაერთი თავისუფლად გადაადგილდება მცენარის ხნიერი ქსოვილებიდან უფრო ახალგაზრდა […]