ქეცი, სიდამპლე, ფუზარიოზი
აგრომარკეტი

აფეტი – ფუზარიოზის, სიდამპლის და ვაშლი ქეცის წინააღმდეგ

აფეტი მთელს მსოფლიოში დღეისათვის ნამდვილად უკონკურენტო საშუალებაა ფუზარიოზის, თეთრი და ნაცრისფერი სიდამპლის, ვაშლი ქეცის თავიდან ასაცილებლად! აფეტის გამოყენება მნიშვნელოვნია, არა მარტო ფესვის ყელის სიდამპლესთან ბრძოლის თვალსაზრისით, არამედ სხვადასხვა კულტურაში თეთრი და ნაცრისფერი სიდამპლის თავიდან ასაცილებლად! […]

სიდერატები, საუწი, ბაღი, ბოსტანი, სიდერაცია
ფერმერთა სკოლა

სიდერატების (მწვანე სასუქი) თესვა – დავიცვათ ბაღ-ბოსტანი პრობლემებისგან

საჭიროა თუ არა ბოსტანში მწვანე სიდერატების თესვა და როდის არის ამისთვის საუკეთესო დრო? ამდიდრებენ თუ არა ეს კულტურები ნიადაგს და რა ვუყოთ მათ ყვავილობის შემდეგ? სიდერატებს უხსოვარი დროიდან იყენებდნენ. ევროპელებმა ეს სასოფლო-სამეურნეო ტექნიკა ჩინელებისგან გადმოიღეს […]

ნესვი, დარგვა, ჯიში
მებაღეობა

ნესვი – ნესვის კულტურა, ძირითადი აგროწესები, რამდენიმე ჯიში

ნესვი  (ლათ. Cucumis melo) მის სამშობლოდ შუა აზია, მცირე აზია და ამიერკავკასია ითვლება. საქართველოში ნესვი დიდი ხნიდანაა ცნობილი. იგი საკმაო რაოდენობით შეიცავს შაქრებს (14-18%-მდე) და სხვა მნიშვნელოვან ელემენტებს, მათ შორის ვიტამინებს. ნესვი გამოიყენება როგორც ნედლად, […]

ფუტკარი, ქართული, მეგრული, გენეფონდი
მეფუტკრეობა

ქართული ფუტკრის მეგრული პოპულაციის გენოფონდის შენარჩუნება

ქართული ფუტკრის – მეგრული პოპულაციის ტიპიური გენოფონდის შენარჩუნების ხელშეწყობა. მე-19 საუკუნის ბოლოს ამერიკელი მკვლევარის ბენტონის მიერ დასავლეთ საქართველოში გამოვლენილ იქნა ფუტკარი, რომელსაც სხვა ჯიშებთან შედარებით გრძელი ხორთუმი აქვს. ამ ფაქტმა საფუძველი დაუდო ქართული ფუტკრის მეცნიერულ […]

მიწავაშლა, ტოპინამბური
მებოსტნეობა

მიწავაშლა – თესვა-დარგვა, მოვლა, მოყვანა, გამოყენება

მიწავაშლა – ერთწლიანი ტუბერიანი (ბოლქვიანი) მცენარეა, რთულყვავილოვანთა ოჯახიდან. (ლათ. Heliantus tuberosus L. ინგლ. Jerusalem Artichoke, ევროპ. Topinambur, რუს. земляная груша.) მიწავაშლას კულტურის სახალხო-სამეურნეო მნიშვნელობა მისი სამშობლო ამერიკის კონტინენტია. მიწათმოქმედთათვის მიწავაშლა ცნობილია საუკუნეების მანძილზე. ამერიკიდან მე-17 […]

ბოლოკი, ბოლოკის, მებოსტნეობა, ბოსტანი
მებოსტნეობა

ბოლოკი – თესვა, მოვლა-მოყვანის ტექნოლოგია

ბოლოკი ჩვენში გავრცელებული ბოსტნეულია. ის საქართველოს ყველა ზონაში მოჰყავთ. ბოლოკის მნიშვნელობა ადამიანის კვების რაციონში იმაში მდგომარეობს, რომ ორგანიზმს ამარაგებს მისთვის ძვირფასი ქიმიური შენაერთებით და ფერმენტებით. რაც ხელს უწყობს ნივთიერებათა ცვლას და აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას. ჩვენში […]

საძოვრები
მემცენარეობა

საძოვრები – კულტურული საძოვრის მოწყობა და გამოყენება

კულტურული სათიბ-საძოვარი ეს არის ბუნებრივი ან ნათესი საკვები სავარგული, რომელიც სათანადო მოვლის, გაუმჯობესებისა და რაციონალური გამოყენების პირობებში უზრუნველყოფს ბუნებრივი სათიბ-საძოვართან შედარებით უფრო მეტ, გაცილებით მაღალი ხარისხისა და ნაკლები თვითღირებულების მწვანე მასის მიღებას. საძოვრული საკვები, ან […]

მესხეთი, მევენახეობა, მეღვინეობა
მევენახეობა

მევენახეობა-მეღვინეობა მესხეთში

მესხეთის მევენახეობა-მეღვინეობის შესახებ ცნობებს გარკვეულწილად მოიცავს წიგნი _ „საქართველოს ამპელოგრაფია“. თბილისი, 1960 წ. (ნ. კეცხოველი, მ. რამიშვილი, დ. ტაბიძე). თუმცა, გარდა აღნიშნული წიგნისა, რომელიც ჩვენი წინამდებარე მოკლე მიმოხილვის ძირითადი დასაყრდენი წყაროა, ჩვენ ასევე მოგვეპოვება ნაშრომი, […]

ლეპიდინი, ორგანული, ბიომეურნეობა
აგრომარკეტი

ლეპიდინი – მცენარეთა დაცვის ბიოლოგიური საშუალება

დანიშნულება ლავრაციდული მოქმედების ბიოლოგიური პრეპარატი, მავნებელ ქეცფრთიანთა რაზმის მწერების წინააღმდეგ. მცენარეთა ბიოლოგიური დაცვის საშუალება-ეკოლოგიურად სუფთა პროდუქტების მოსაყვანად. შემადგენლობა BACILLUS TURINGIENSIS var. KURSTAKI გამოყენება მავნებლები: ამერიკული თეთრი პეპელა, ყურძნის ჭია, ვაშლის და ხეხილის ჩრჩილი, კუნელის თეთრულა, […]