თივა, ტექნოლოგია
ფერმერთა სკოლა

თივის დამზადების ტექნოლოგია

ცხოველთა ბაგურ კვებისას საკვები რაციონის 40-50% თივაზე მოდის. თივის ყუათიანობა, სხვა უხეშ საკვებთან შედარებით, მაღალია. მრავალწოვანი პარკოსანი და მარცვლოვანი ბალახების და მათი ნარევების 100 კგ კარგი თივა 50-60%-მდე საკვებ ერთეულსა და 10-15%-მდე მონელებად პროტეინს შეიცავს. […]

საწნახელი, მეღვინეობა, ტრადიცია
მევენახეობა

საწნახელი – ქართული ტრადიციული მეღვინეობა

საწნახელი – ყურძნის დასაჭყლეტ-დასაწური ჭურჭელი. არსებობს სამი ძირითადი ტიპი: ქვის, ქვიტკირით ნაშენი და ხის. ქვის საწნახელი მეღვინეობაში ყურძნის დაწურვას ქვის საწნახელში უძველესი ისტორია აქვს. დღემდე მოღწეულია როგორც კლდეში ამოკვეთილი საწნახლები, ასევე კირ-ხსნარით აშენებული. ეთნოგრაფიულ ყოფაში დასტურდება […]

ბალი, წარმოშობა, გავრცელება
მებაღეობა

ბალი – წარმოშობა და გავრცელება

ბლის (Prunus avium L.) სახეობა მიეკუთვნება Prunus -ის გვარს და ცერასუსის (Cerasus) ქვეგვარს, რომელიც აერთიანებს ევროპასა და აზიაში წარმოშობილ 30-ზე მეტ სახეობას. ბლის წარმოშობის ადგილის საკითხის შესახებ არაერთგვაროვანი მოსაზრებები არსებობს, თუმცა მორფოლოგიური, გენეტიკური და არქეობოტანიკური […]

ორკბილა, იჭი, მამლიყივილა
სამკურნალო მცენარეები

ორკბილა (იჭი, მამლიყივილა) – სამკურნალო მცენარე, რეცეპტი

ორკბილა (ლათ. Bidens tripartita) ერთწლიანი ბალახოვანი მცენარეა რთულყვავილოვანთა ოჯახიდან, სიმაღლით ძირითადად 15-60 სმ. კახური – იჭი, ქვემოიმერული, რაჭული – წიპარკა, მამლიყივილა, ფისავარა; გურული – კანაფურა, ჭანური – ცქიპილა, მეგრული – მაკიფია, მალაკიფა. ორკბილას ძლიერ დატოტვილი […]

ბროკოლი
PDF

ბროკოლის ღირებულებათა ჯაჭვის ანალიზი ქვემო ქართლში

საქართველოს ნიადაგი და კლიმატი ხელსაყრელია ბროკოლის წარმოებისთვის. მიუხედავად იმისა, რომ ქვემო ქართლის რეგიონში მემცენარეობა ძირითადად კარტოფილით, მარცვლოვნებითა და ბოსტნეულით არის წარმოდგენილი, ამ რეგიონში ასევე იწარმოება ბროკოლი და არის სოფლები, სადაც კომერციული მიზნით ამ პროდუქტის წარმოება […]

მცენარე, სელექცია, მეთესლეობა
ფერმერთა სკოლა

სელექცია – მეთესლეობის საფუძვლები

მაღალმოსავლიანი, გარემო პირობებთან კარგად შეგუებული სასოფლო-სამეურნეო კულტურების ჯიშებისა და ჰიბრიდების თესვა, მოსავლიანობის გაზრდის საშუალებაა. ჯიში არის კულტურულ მცენარეთა ჯგუფი (ერთობლიობა), შექმნილი ადამიანის მიერ თავის ამა თუ იმ მოთხოვნილების დასაკმაყოფილებლად. მისთვის დამახასიათებელია გარკვეული მემკვიდრეობა და ცვალებადობა, […]

ყვავილები, მორწყვა
AgroPlus

როგორ და როდის მოვრწყათ ყვავილები – რჩევები

დამწყებ მეყვავილეთა უმრავლესობა სარწყავში ჩვეულებრივ, ონკანის წყალს ასხამს და საჭიროების შემთხვევაში მასში სასუქს ამატებს… გამძლე მცენარეებისთვის ასეთი მოპყრობა სრულიად მისაღებია, თუმცა, შედარებით მგრძნობიარე მცენარეებს განსაკუთრებული მოთხოვნები აქვთ. პირველ რიგში, ყურადღება უნდა მიაქციოთ წყლის ტემპერატურას. მცენარეებს […]

შებოლილი
AgroPlus

რა უნდა ვიცოდეთ შებოლილ-დამარილებული პროდუქტების შესახებ

ხორცის და თევზის დამარილება-შებოლვა ამ პროდუქტების შენახვის გავრცელებული მეთოდია. ამავე დროს, შებოლილი ხორცი ან შებოლილ-დამარილებული ლორი ან თევზი გემრიელი დელიკატესიც არის. დამუშავების ტექნოლოგიის მიხედვით შებოლილ-დამარილებული პროდუქტები რამოდენიმე ტიპად იყოფა. იმისთვის, რომ ხარისხიანი პროდუქტი ავირჩიოთ, საჭიროა […]

PDF

მსხლის ახალი ჯიშები და მათი თავისებურებები

მსხალი (Pyrus communis L.) ტიპიური ზომიერი კლიმატის ხილია, რომლის წარმოშობის ძირითადი კერები განლაგებულია აღმოსავლეთ აზიის სუბტროპიკებში (ჩინეთი), მცირე და შუა აზიაში. სახეობათა წარმოქმნის მნიშვნელოვან კერას წარმოადგენს სამხრეთ კავკასია და კერძოდ, საქართველო, სადაც მსხლის მრავალი სახეობაა […]