მეფუტკრეობა

ნატურალური თაფლის ქიმიური შემადგენლობა

ნატურალური თაფლი დაახლოებით 200 ნივთიერებას შეიცავს, მათ შორის ამინომჟავებს, ვიტამინებს, მინერალებს და ფერმენტებს, მაგრამ მისი ძირითადი შემადგენელი შაქარი და წყალია. შაქარი შეადგენს თაფლის მშრალი ნივთიერებების 95–99%. თაფლი ძალიან მდიდარია ნახშირწყლებით: ფრუქტოზა _ (32,56-დან 38,2% -მდე) და გლუკოზა […]

აგრო. ნიადაგის, ანალიზი, ლაბორატორია
აგრო სიახლეები

მსოფლიოს ერთ-ერთი წამყვანი ლაბორატორია AGQ Lab უკვე საქართველოშია!

ესპანური ლაბორატორია – AGQ Lab წარმოადგენს მსოფლიოში ერთ-ერთ წამყვან ლაბორატორიულ და ტექნოლოგიურ ცენტრს! დღეს იგი ოპერირებს მსოფლიოს ოთხ კონტინენტზე, 25 ქვეყანში და მათ შორის უკვე საქართველოშიც, კომპანია კარტლისთან! ყველა ლაბორატორია სერტიფიცირებულია ISO 17025 სტანდარტით, აგრეთვე […]

აზოტი
ფერმერთა სკოლა

აზოტი და აზოტის წრებრუნვა ნიადაგში

აზოტი ჰაერზე ოდნავ მსუბუქი, უფერო, უსუნო გაზია ელემენტის რიგითი № 7. იგი აღმოაჩინა რეზერფორდმა 1772 წელს. სუფთა აზოტი ბუნებაში მოიპოვება როგორც ნაერთებით, ისე თავისუფალი ფორმით. აზოტის შემცველობა ჰაერში 78%-ს შეადგენს. აზოტი მცენარეთა კვების ერთ-ერთი ძირითადი […]

პომიდორი, ხალხური, მედიცინა
სამკურნალო მცენარეები

პომიდვრის სასარგებლო თვისებები, მიირთვით მეტი პომიდორი!

პომიდვრის სამშობლოა სამხრეთ ამერიკა. ევროპაში იგი კოლუმბმა შემოიტანა, სადაც თავდაპირველად მოჰყავდათ როგორც დეკორატიული მცენარე. შემადგენლობა პომიდვრის ნაყოფი შეიცავს 85-96% წყალს და 3,5-10,5% მშრალ ნიფთიერებებს, რომელთა შორის არის ცილები (0,75-0,95%), ნახშირწყლები (1,7-6,4%), C ვიტამინი (15-40 მგ) […]

ქლიავი, ხილი, ხეხილი
მებაღეობა

ქლიავი – წარმოშობა და გავრცელება

ქლიავი (Prunus domestica L) ფართოდ გავრცელებული პოლი მორფული ხეხილოვანი კულტურაა, რომელიც ხასიათდება ქვესახეობების, ჯიშების, ფორმებისა და პოლიპლოიდური ფორმების მრავალფეროვნებით. სამეცნიერო კვლევები ადასტურებს, რომ შინაური ქლიავი სავარაუდოდ წარმოშობილი უნდა იყოს ტყემლისა (P. cerasifera) და კვრინჩხის (P. […]

ფუტკარი, მეფუტკრეობა, მეფუტკრე
მეფუტკრეობა

ფუტკრის მოვლისა და გამრავლების მეთოდები – კაშკოვსკის სისტემა

კაშკოვსკის სისტემა ცნობილმა მეცნიერმა და პრაქტიკოსმა მეფუტკრემ ვლადიმერ კაშკოვსკიმ შექმნა „ფუტკრის მოვლის კემეროვოს სისტემა“. მას შემდეგ, ფუტკრის მოვლის ეს პროგრესული სისტემა კაშკოვსკის ან კემეროვოს სისტემის სახელითაა ცნობილი. ვფიქრობ, ქართველი მკითხველისთვის საინტერესო იქნება მასთან გაცნობა. მასში […]

რეგიონები

ლურჯი მოცვი – შესაძლებლობა ფერმერებისთვის

ლურჯი მოცვი ბევრი სასარგებლო თვისების მქონე კენკროვანი კულტურაა, რომლის მიმართ ინტერესი და გაყიდვების მოცულობა წლიდან წლამდე მზარდი ტენდენციით ხასიათდება. შესაბამისად, მოგებისა და რენტაბელობის მაჩვენებლებიც ყოველწლიურად იზრდება. მხოლოდ  2018-2020 წლებში ლურჯი მოცვის განაშენიანების მაჩვენებელმა ევროპაში (პოლონეთი, […]

თაფლი, ექსპორტი, მეფუტკრეობა
PDF

თაფლის ექსპორტის გზამკვლევი

თაფლის ექსპორტის გზამკვლევის მიზანია თაფლის სექტორში მონაწილე მხარეებს აუმაღლოს ცნობიერება ექსპორტის საკითხებზე, მიაწოდოს სურსათის უვნებლობის შესახებ ის ძირითადი ინფორმაცია, რომელიც თაფლისა და ფუტკრის სხვა პროდუქტების წარმოებისა და ექსპორტის პროცესში გამოადგებათ. აღნიშნული გზამკვლევი აღწერს იმ ძირითად […]

სანერგე, ხეხილი, ნერგები
მებაღეობა

ხეხილის სანერგე მეურნეობის მოწყობა (რეკომენდაციები)

შესავალი საქართველოში უძველეს დროიდან ხეხილის სარგავ მასალას ნერგს უწოდებდნენ, ხოლო მეურნეობას ან მეურნეობის ნაწილს, სადაც ხეხილის აღზრდას აწარმოებდნენ, სანერგე უწოდეს. მიუხედავად იმისა, რომ ამ საქმეს დიდი ყურადღება ექცეოდა, მან განვითარება ჰპოვა XX საუკუნის პირველ ნახევარში. […]