აკაცია, თაფლოვანი, ეკალი
მებაღეობა

თეთრი აკაცია (ცრუ აკაცია) კარგი თაფლოვანი მცენარე

ცრუ აკაცია, თეთრი აკაცია (ლათ. Robinia pseudoacacia), პარკოსანთა ოჯახის, ფოთოლმცვივანი-კარგი თაფლოვანი მცენარეა. სიმაღლით აღწევს 25-30 მ-ს. გაშლილვარჯიანია. ჩვენთან შემოვიდა ჩრდილოეთ ამერიკიდან. ცრუ აკაცია სწრაფმზარდი ხეა. ყვავილობს აპრილ-მაისში. მაგარი და გამძლე მერქანი აქვს. იყენებენ მინდორსაცავი ტყის […]

ორგანული, ბიომეურნეობა, მოსავალი
PDF

სასოფლო-სამეურნეო კულტურათა ბიოწარმოების მეთოდები

მცენარე ცოცხალი ორგანიზმია, რომელიც იკვებება, სუნთქავს, იზრდება, მრავლდება, რეაგირებს გარე გამაღიზიანებლებზე ბერდება და კვდება. მცენარეთა ზრდა-განვითარება და პროდუქტიულობა განისაზღვრება მცენარის სასიცოცხლო ფაქტორების (სინათლე, სითბო, ტენი, კვება, ჟანგბადი, ნახშირორჟანგი) ერთდროული მოქმედებით. თითოეულ ფაქტორს თანაბარი მნიშვნელობა აქვს […]

ჭნავი, ცირცელი, სამკურნალო
სამკურნალო მცენარეები

ცირცელი (ჭნავი)-სამკურნალო მცენარე, გამოყენება

ჩვეულებრივი ცირცელი (ჭნავი) Sorbus aucuparia L ვარდისებრთა ოჯახში შედის. იგი 10 (იშვიათად 15-20) მ სიმაღლის ხეა. დიდი კენტფრთართული, 5-9 წაგრძელებული ლანცეტა ფოთოლაკიანი ფოთლებით, რომ თეთრი ყვავილები ფარისებრ თანაყვავილედებშია შეკრებილი, რომელნიც დამოკლებულ ტოტებზეა განლაგებული, სპეციფიური ძლიერი […]

ფერმერთა სკოლა

ევროპული ლარიქსი – აღწერა, აგროტექნიკა, გამწვანებაში გამოყენება

Larix – ლარიქსი. ოჯ. Pinaceae – ფიჭვისებრთა. გვარი წარმოდგენილია 10-15 სახეობით, რომლებიც გავრცელებულნი არიან ჩრდილოეთ ნახევარსფეროს ზომიერ და ცივ ზონებში. 50 მ-მდე სიმაღლის, დიდი ზომის ფოთოლმცვივანი (წიწვებმცვივანი) ხეებია ჰორიზონტალური, ფართო და არათანაბრად განწყობილი, ზოგჯერ კი […]

ალექსონდროული, ვაზი, ვენახი
მევენახეობა

ალექსანდროული – ქართული ვაზის ჯიში

ალექსანდროული რაჭის მთავარი საწარმოო ვაზის ჯიშია. ტოლა-ხვანჭკარის მიკრორაიონში იგი იძლევა ბუნებრივად ნახევრად ტკბილ წითელ ღვინოს, რომელიც ფართოდაა ცნობილი “ხვანჭკარას” სახელწოდებით, ხოლო დანარჩენ ადგილებში სუფრის ხარისხოვან წითელ ღვინოს. ადგილობრივი მევენახეთა შორის (სოფ. ხვანჭკარა) და ლიტერატურულ წყაროებში, […]

ცრუდედიანობა, საფუტკრეში, მეფუტკრეობა
მეფუტკრეობა

ცრუდედიანობა საფუტკრეებში

ცრუდედიანობა საფუტკრეებში ხშირად გვხვდება და გამოწვეულია მეფუტკრის მიერ ფუტკრის მოვლა – პატრონობის ნორმალური პირობების დარღვევით. მეფუტკრეობის პრაქტიკაში, განსაკუთრებით ადრე გაზაფხულზე, ხშირად გვხვდება, რომ დედა ფუტკარი იწყებს გაუნაყოფიერებელი კვერცხის დებას. ასეთ დედა ფუტკრებს გაცრუებულს უწოდებენ. მათ […]

პური, ფუნთუშა, არჩევა
AgroPlus

როგორ ავარჩიოთ პური, პურის შენახვის ვადა და პირობები

პურის შენახვის ვადა და პირობები პურის შენახვა ორნაირად შეიძლება: ოთახის ტემპერატურაზე ან გაყინვით. ოთახის ტემპერატურაზე (15-25ºC, ტენიანობა არა უმეტეს 75%) როგორც წესი, შეუფუთავი პურის შენახვის ვადაა 36 საათი, ხოლო პოლიმერულ აპკში შეფუთული პურის _ 72 […]

თუთა, გასხვლა, ფორმირება
მებაღეობა

თუთა-დარგვა, გასხვლა-ვარჯის ფორმირება, მოვლა, ბაღის გაშენება

ფერმერმა ყურადღება უნდა მიაქციოს, რომ თუთის ნარგაობა მრავალგვარია. იგი პირობითად შეიძლება დაჯგუფდეს შტამბის სიმაღლის, მცენარეთა დაჯგუფების და ნარგაობის დანიშნულების მიხედვით. მცენარეთა შტამბის სიმაღლის და ვარჯის ფორმირების მიხედვით თუთის ნარგაობა შეიძლება იყოს შტამბოვანი და ბუჩქოვანი. შტამბოვანი, […]

ვენახი, ზამთარში, მევენახეობა
მევენახეობა

მევენახემ ჯანსაღ მოსავალზე ზრუნვა ზამთარში უნდა დაიწყოს

ამბობენ, „ზამთარში ვაზი ისვენებსო“, მაგრამ ეს იმას არ ნიშნავს, რომ ზამთარში მევენახესაც მოსვენების დრო აქვს. ასევე, ამბობენ, რომ „ღვინის ხარისხს საფუძველი ვენახში ეყრებაო“, ესეც სრული ჭეშმარიტებაა, რადგან უხარისხო ყურძნიდან ვერანაირი ტექნოლოგიით ხარისხიან ღვინოს ვერ დააყენებ. […]