ძროხის, ხბო, გამოზრდა
მეცხოველეობა

ძროხის სასუქი მოზარდის გამოზრდა – სუქება

სანაშენესაგან განსხვავებით ძროხის სასუქი მოზარდის (ხბოს)საკვები ულუფა უნდა შედგეს იმდაგვარად, რომ მოგვცეს მისი გენოტიპით განსაზღვრული წონამატის მაქსიმუმი. საქმე ის არის, რომ გამოზრდისას რაც უფრო მაღალია ზრდის სისწრაფე, მით უფრო ნაკლებია ცოცხალი მასის ყოველ კილოგრამ ნამატზე […]

ქლიავის, საბაზრო, ჯიშები
მებაღეობა

ქლიავის გასაშენებლად რეკომენდებული და პერსპექტიული ჯიშები

სტენლი – ამერიკული ჯიშია. მსხმოიარობაში შედის მე-4-5 წელს, ხასიათდება საშუალო-საგვიანო ყვავილობით, თვითდამტვერავია, მაღალმოსავლიანი და რეგულარულად  მსხმოიარე ჯიშია, ერთი ხის საშუალო მოსავალი სრულმსხმოიარობაში 40–50 კგ-ს შეადგენს. ნაყოფი მწიფდება სექტემბრის დასაწყისში, გამოიყენება სასუფრედ, მზადდება საუკეთესო ხარისხის ჩირი. […]

ნატურალური, მეღვინეობა
მევენახეობა

ნატურალური („ბუნებური“) მეღვინეობის მიმართულება საქართველოში

უკვე რამდენიმე წელია, რაც ქართული მეღვინეობის დარგში  ახალი მიმართულება — „ნატურალური მეღვინეობა“ გამოჩნდა, მაგრამ ჩვენში იგი სულ უფრო და უფრო პოპულარული ხდება. რამდენად ახალია ეს მიმართულება საქართველოში და რა იგულისხმება სახელწოდებაში — „ნატურალური ღვინო“? აი, […]

ხილკენკროვნები, ციტრუსი, ბოსტნეული, ფუტკარი
მეფუტკრეობა

ხილკენკროვნების, ციტრუსის, ბოსტნეულის დასამტვერად ფუტკრის გამოყენება

ხილკენკროვნების ჯგუფში კულტურული ფლორის ყველაზე გავრცელებული წარმომადგენლებია: ვაშლი, მსხალი, ქლიავი, ჟოლო, მოცხარი, ხურტკმელი, ხენდრო, ციტრუსოვანი კულტურები და სხვა. თვითდამტვერვად სახეობებშიც კი ჯვარედინი დამტვერვა ფუტკრის ან სხვა მწერების მიერ თვალსაჩინოდ ზრდის თესლისა და ნაყოფის მოსავალს; ვაშლის […]

მწყერი
მეფრინველეობა

მწყერი – სრულფასოვანი კომბინირებული კვების ნორმები

მწყრის პროდუქტიულობის სამრეწველო წარმოების ეკონომიკური ეფექტიანობა ბევრადაა დამოკიდებული მისი კვების სწორ ორგანიზაციაზე. მწყერისათვის გამოყენებული საკვებნარევი უნდა შეიცავდეს ყველა აუცილებელ კომპონენტს, უნდა იყოს სრულფასოვანი, აკმაყოფილებდეს მწყრის ბიოლოგიურ მოთხოვნილებებს და ხელს უწყობდეს გენეტიკური პოტენციალის სრულ გამოვლენას. მოზარდის ინტესიური ზრდა […]

აფხაზეთში, ვაზის, ჯიშები
მევენახეობა

აფხაზეთში გავრცელებული ვაზის ჯიშები

ვაზი აფხაზეთში, როგორც დასავლეთ საქართველოს სხვა ადგილებშიც, გაშენებულია მაღლარად და აშვებულია უმთავრესად ხურმაზე, თხმელაზე და ხეხილზე. უმეტეს ნაწილად მაღლარი შექუჩებულია ეზო-გარემოში, მაგრამ არა იშვიათად ისინი გაფანტულია თითო-ოროლად აქა-იქ გზებზე, მინდვრებში და საძოვრებში. დაბლარი ვენახის გაშენების […]

მეღორეობა

საქართველოში გავრცელებული ღორის ადგილობრივი გენოფონდი და მისი შენარჩუნება

ხელსაყრელი ბუნებრივ-კლიმატური პირობების და მდიდარი მცენარეული საფარის გამო საქართველოში მეცხოველეობას და მათ შორის მეღორეობას უძველესი დროიდან მისდევენ. საქართველოში ღორის ადგილობრივი უნიკალური გენოფონდს შეადგენს ისეთი პოპულაციები, როგორიცაა: კახური, სვანური და მანგალიცა ჯიშის გრუზა ღორი. ისინი მიღებულია […]

კაჭიჭი, ვაზი, ვენახი
მევენახეობა

კაჭიჭი – ქართული ვაზის ჯიში – სამეგრელო-აფხაზეთი

კაჭიჭი წითელყურძნიანი საწარმოო ვაზის ჯიშია. იძლევა სუფრის ხარისხოვან წითელ ღვინოს. გავრცელებულია აფხაზეთისა და სამეგრელოს მევენახეობის რაიონებში მცირე ფართობზე. ადგილობრივ მევენახეთა შორის და მევენახეობის სპეციალურ ლიტერატურაში კაჭიჭი ცნობილია კაჭიჭის (სამეგრელოს რაიონებში), კაჭიჭიჟის, აჟკაჭიჭის, კაჯიჯის, კაჭიჭის და […]

სვანური, ღორი
მეღორეობა

სვანური ღორი

საზოგადო სახელი: ღორი. ლათინური დასახელება: Sus scrofa domesticus პოპულაცია: სვანური ღორი. წარმოშობა: წარმოშობილია ევროპული გარეული ღორის კავკასიური მოკლეყურა ქვესახეობის (Sus scrofa attila) მოშინაურებით, რაც დასტურდება თავის ქალას აგებულების, აგრეთვე სისხლის ჯგუფებისა და კარიოტიპების შესწავლით. მაღალი […]