ზეთი, ზეთები
AgroPlus

ზეთის არჩევის, შენახვის და მოხმარების წესები

ზეთის სახეობები ზეთების კვებითი ღირებულება და კულინარული დანიშნულება მათი მიღების მეთოდზეა დამოკიდებული. გავერკვეთ ამ მეთოდებში: ნედლეულიდან (ზეთისხილი, მზესუმზირა, სიმინდი, სოიო) მცენარეული ცხიმის მიღება შესაძლებელია დაწნეხვით ან ექსტრაქციის მეთოდით. დაწნეხვით მიღებული ზეთი უფრო სასარგებლოა. ექსტრაქციით მიღებული […]

ბამბუკი, ტყე, ბაღი
PDF

ბამბუკის მოყვანის აგროტექნოლოგია

ბამბუკის მწარმოებელმა ფერმერებმა კარგად იციან, რომ საქართველოში მრავალწლოვან ტექნიკურ კულტურებს შორის ბამბუკს კომერციული მნიშვნელობით და გავრცელების პერსპექტივებით საპატიო ადგილი უკავია. ბამბუკს ფართო და მრავალმხრივი გამოყენება აქვს დეკორაციული სახლების, ჯიხურების, სასადილო ოთახების და ტალავერების მოსაწყობად, მსუბუქი […]

ღორი, გოჭი, დაავადება
მეღორეობა

ღორის წითელი ქარი – სიმპტომები, მკურნალობა, პროფილაქტიკა

ღორის წითელი ქარი (Erysipelas suum) ინფექციური დაავადებაა, რომელიც მიმდინარეობს ელვისებური, მწვავე, ქვემწვავე ან ქრონიკული ფორმით. მწვავე მიმდინარეობის დროს დაავადება რთულდება სეპტიცემიური მოვლენებით, ხოლო ქრონიკული მიმდინარეობისას – ენდოკარდიტით და ართრიტით. ცხოველი უმთავრესად ავადდება 3-12 თვის ასაკში. […]

აბრეშუმი, ისტორია, საქართველო
AgroPlus

საქართველოს მეაბრეშუმეობის მოკლე ისტორია და განვითარების პერსპექტივები

უძველესი დროიდან საქართველო აბრეშუმის კულტურასთან მჭიდროდ იყო დაკავშირებული. მეფე ვახტანგ გორგასალმა ინდოეთში ლაშქრობიდან ალაფად გრენა (თუთის აბრეშუმხვევიას კვერცხი) საქართველოში ჩამოიტანა, რაც დასტურია იმისა, რომ, იმ დროისათვის, ჩვენში ამ კულტურას უკვე იცნობდნენ. ამასთანავე, ცნობილია, რომ ვახტანგ […]

რძე, სასარგებლო, რჩევები
AgroPlus

რა უნდა ვიცოდეთ რძის შესახებ – სასარგებლო რჩევები

ძროხის რძე ადამიანის ჯანმრთელობისთვის საჭირო ასზე მეტ კომპონენტს შეიცავს. ამიტომ ეს პროდუქტი სასარგებლო და აუცილებელიცაა ყველა ასაკის ადამიანისთვის. ქარხნული თუ სოფლის რძე? მაღაზიაში ძირითადად ქარხნული წესით დამზადებული რძე იყიდება, თუმცა ბაზარზე სოფლის რძეც უხვადაა. განსხვავება […]

წიწილა
PDF

მეკვერცხული წიწილების გამოზრდა

საქართველოში, მოსახლეობის ცხოველურ ცილაზე მოთხოვნილების დეფიციტის შემცირების ერთ-ერთი წყარო მეფრინველეობის პროდუქტების წარმოებაა. მეკვერცხული მიმართულების ფერმერულ მეურნეობებში, მნიშვნელოვანი საწარმოო რგოლია სანაშენე მოზარდეულის გამოზრდა. წიწილების ნორმალური ზრდა-განვითარებისთვის აუცილებელია ასაკის შესაბამისად შეექმნას მოვლა-შენახვისა და კვების საჭირო პირობები. დაკლიკეთ დოკუმენტზე (ფოტოზე) და წაიკითხეთ

ქათამი, ჯიში, ქართული
მეფრინველეობა

ქართული ყელტიტველა ქათამი

საზოგადო სახელი: ქათამი; ლათინური დასახელება: Gallus domesticus; პოპულაცია: ქართული ყელტიტველა ქათამი. წარმოშობა: ვარაუდობენ, რომ ზოგადად ყელტიტველა ქათმები ჩამოყალიბდა დღევანდელი ავსტრიის, გერმანიის, უნგრეთისა და რუმინეთის ტერიტორიაზე. საქართველოში მათი გავრცელების პერიოდი არ არის დადგენილი. ქვეყნის ზოგიერთ კუთხეში […]

ზებუ, ძროხა, ხარი
მეცხოველეობა

ზებუსნაირი სახორცე ჯიშები

ზებუსნაირი სახორცე ჯიშები: ძროხისნაირების ქვეოჯახის (bovinae) ხარის (bos) გვარში განსაკუთრებული ადგილი უკავია ზებუს, ანუ ინდურ ძროხას (Bos taurus indicus), რომელიც არის ჩვეულებრივი ძროხის ნაირსახეობა. ის ძროხასთან შეწყვილებისას იძლევა ნაყოფიერ შთამომავლობას, მიღებულ ცხოველებს კი ეძახიან ზებუსნაირებს. […]

მემცენარეობა

კარტოფილის ჯიშებისა და კლონების შესწავლა და სელექცია საქართველოში

კარტოფილის ჯიშებისა და სიპ (CIP) ის კლონების შესწავლა და სელექცია საქართველოში (2018 წელი). შესავალი კარტოფილის კულტურაზე მრავალი დაწერილა და ასევე ინტენსიურად მიმდინარეობდა მისი კვლევა და შეწავლა, მაგრამ 90 იანებში დაწყებულმა სტაგნაციამ სოფლის მეურნეობის მეცნიერულ განვითარებაში, […]