ფორთოხალი, დარგვა
მებაღეობა

ფორთოხალი – საბაღე ნაკვეთის შერჩევა, ნიადაგის მომზადება და დარგვა

ნაკვეთის შერჩევა ციტრუსოვანთა ბაღების სწორ ორგანიზაციას მეტად დიდი მნიშვნელობა აქვს, განსაკუთრებით მთიან ადგილებში. მასზე დიდადაა დამოკიდებული ეროზიულ მოვლენებთან ბრძოლის ღონისძიებების გატარება, აგროტექნიკის ეფექტურობა. ნაკვეთის შერჩევა ხდება სახეობების ბიოლოგიური თავისებურებებიდან გამომდინარე, მიკ-როკლიმატური პირობების გათვალისწინებით: რელიეფის, ზღვის […]
ჟოლოს
მებაღეობა

ჟოლოს დასარგავად ნაკვეთის შერჩევის ფაქტორები

ჟოლოს დასარგავად ნაკვეთის შერჩევისას საჭიროა რამდენიმე ძირითადი ფაქტორის გათვალისწინება: ნიადაგის ტიპი და მისი ნაყოფიერება; დრენაჟის სისტემა, ქარისგან დაცულობა; მზით განათება; წყლის ხელმისაწვდომობა; წინამდებარე კულტურების სახეობა. ჟოლოს დასარგავად შერჩეულ ადგილს მთლიანად უნდა ხვდებოდეს მზის სინათლე. უნდა […]
ფეიჰოა
მებაღეობა

ფეიჰოას პლანტაციის გაშენება

ფეიჰოა (Feijoa sellowiana) საუკეთესო ხარისხის, გემრიელსა და არომატულ ნაყოფს იძლევა, რომელიც გამოიყენება როგორც ნედლი ასევე დაკონსერვებული სახით, მისგან ამზადებენ უმაღლესი ხარისხის მურაბას, ჯემს, ჟელეს, მარმელადს, უალკოჰოლო სასმელებს და ლიქიორებს. ფეიჰოას სამშობლო სამხრეთ ამერიკაა (ბრაზილია, პარაგვაი, […]
მებაღეობა

ლეღვის ჯიშები, ბაღის გაშენება და მოვლა

ლეღვი – თუთისებრთა ოჯახის, ფიკუსის გვარის-სუბ­ტრო­პიკული მცენარეა. მეჩ­ხე­რად დატოტვილი, 3-12 მეტრი სიმაღლის ხეა. საშუალოდ ცოცხ­ლობს 150-200 წელს. იგი შეიცავს, მინერალურ ნივთიერებებს: რკინას, კა­ლიუმს, კალციუმს, მანგანუმს, ფოსფორს, ბრომს, გო­გირდს. ჯიშისა და სიმწიფის მიხედვით: 12-23% შაქარს, 0,5-4,2% […]
მუშმულა, მუშმალა, ბუშმალა
მებაღეობა

მუშმულა (Eriobotrya japonica) – მოვლა-მოყვანის ტექნოლოგია

მუშმულა (იაპონური ზღმარტლი) განთქმულია ნაყოფის ადრე მომწიფებით, ნაყოფი გემრიელი და უხვწვნიანია. იჭმევა ნედლად, შეიძლება გამოყენებულ იქნას აგრეთვე დასაკონსერვებლად. ნაყოფი შეიცავს შაქარს 8-დან 12 %-მდე, ვიტამინი C – 1,72 მგ. 100 გრამში. ადრე შემოსვლის გამო (ივნისი) […]
კინკანი, კუმკვატი
მებაღეობა

კინკანი ანუ კუმკვატი – ნარინჯოვანთა ჯგუფის მარადმწვანე მცენარე

კინკანები ძალიან საინტერესო მცენარეებია. მათ დიდი მორფოლოგიურ-ბიოლოგიური მსგავსება აკავშირებს ციტრუსის გვართან. ისხამენ შესანიშნავ ნაყოფებს, რომლებიც საუკეთესო ნედლეულია საკონდიტრო და საკონსერვო მრეწველობისათვის. თანამედროვე ტექნოლოგიების გამოყენებით შესაძლებელია დამზადდეს საუკეთესო ხარისხის, ეკოლოგიურად სუფთა: მურაბა, ჟელე, მარმელადი და ცუკატები. […]
საქართველოში, გვარცელებული, ნუში
მებაღეობა

ნუშის ზოგადი დახასიათება და საქართველოში გავრცელებული ზოგიერთი ჯიში

ზოგადი დახასიათება ნუში ეკუთვნის ვარდყვავილოვანთა ოჯახს და ქლიავისებრთა ქვეოჯახს. ნუშის გვარში გაერთიანებულია 40-ზე მეტი სახეობა. ნუშის ხის სიმაღლე 10 მეტრამდე აღწევს. მისი ფოთლები ძლიერ წააგავს ატმისას. ფოთოლი მოკლე ლენცეტისებრია. ყუნწი მოკლეა, ფოთლის ფუძესთან აქვს 2-4 […]
მოცვი, ლურჯი, გაშენება, კენკრა
მებაღეობა

მოცვი – ნიადაგის და ნაკვეთის შერჩევა, ადგილი თესლბრუნვაში

რელიეფი და ნიადაგის არეს რეაქცია (pH). მოცვის გაშენებისათვის საუკეთესოა ვაკე ან ფერდობი ადგილი, სადაც კარგია აერაცია, ნაკლებია სოკოვანი დაავადებები და მოყინვით გამოწვეული დაზიანება; დაცულია ცივი ქარებისგან ქარსაცავით, რაც ამცირებს კვირტების გამოშრობას და სიცივით გამოწვეულ დაზიანებას. […]
პავლოვნია, ტყე, გამწვანება
მებაღეობა

პავლოვნია – დარგვა, დარგვისა და ჭრის სქემა, მოშენება

რამდენად მართალია სიკეეთები, რომელსაც ამ ხეს მიაწერენ ძნელი სათქმელია, თუმცა ჩვენ მაინც გთავაზობთ ინფორმაციას პავლოვნიას გაშენების შესახებ. /აგროკავკასია/ იმ შემთხვევაში, თუ პავლოვნიას დარგვის მიზანი სამრეწველო ტყედ გაშენებაა, საჭიროა მაღალი, სწორი ღეროების დარგვა პირველი სეზონის განმავლობაში. […]