რძის შრატი და მისი სასარგებლო თვისებები

7635 Views

ბევრმა არ იცის შრატის სასარგებლო თვისებების შესახებ და მიაჩნია ის ადამიანისთვის უსარგებლოდ, სინამდვილეში ამ რძემჟავა პროდუქტს აქვს მრავალი სასარგებლო და სამკურნალო თვისება, განვიხილოთ, რამდენად სასარგებლოა შრატი ადამიანის ჯანმრთელობისთვის და როგორ ხდება მისი გამოყენება.

მცირე ისტორია

შრატი ჯერ კიდევ ძველ საბერძნეთში ითვლებოდა სამკურნალო საშუალებად. ჰიპოკრატე მის მიღებას ტუბერკულოზის, სიყვითლისა და კანის დაავადებების დროს ურჩევდა.

განსაკუთრებით გავრცელებული იყო შრატის მკურნალობა მეთვრამეტე საუკუნეში,. აღმოჩნდა, რომ ეს არის ეფექტური შარდმდენი, დამამშვიდებელი, აღდგენითი საშუალება, რომლის გამოყენებაც შესაძლებელია დიარეის, დიზენტერიის, კანის დაავადებების, მოწამვლის დროს.

შრატის, როგორც ჯანმრთელობის დამცავი საკვები პროდუქტის განსაკუთრებული ღირებულება, ჩვენს დროში ახლახან იქნა აღიარებული.

შემადგენლობა

რძის შრატის დაახლოებით 93,7% წყალია. დანარჩენი 6,3% მოიცავს ყველაფერ საუკეთესოს, რაც რძეშია. შრატის მშრალი ნივთიერების ძირითადი ნაწილია ლაქტოზა, რომელიც ხელს უშლის არასასურველი ცხიმების წარმოქმნას, ლაქტოზას აგრეთვე ხელს უწყობს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის სწორ ფუნქციონირებას.

შრატი შეიცავს B ვიტამინების სრულ სპექტრს, ასევე C ვიტამინს, ნიკოტინის მჟავას, ქოლინს, ვიტამინ A- ს, ვიტამინ E- ს და ბიოტინს. შრატში ასევე არის კალციუმი, მაგნიუმი და პრობიოტიკური ბაქტერიები. სასარგებლო ბაქტერიებს-პრობიოტიკებს ძალუძს ადამიანის საჭმლის მონელების სისტემის დამატებითი დაცვა და კუჭნაწლავის მიკროფლორის ბალანსის აღდგენა.

თვისებები

შრატი არის ერთ-ერთი ყველაზე ჯანსაღი საკვები, რომელიც რძისაგან მიიღება.

B ვიტამინების მაღალი შემცველობის გამო, შრატის საფუძველზე მომზადებულ სასმელებს მთლიანობაში გამაძლიერებელი გავლენა აქვთ სხეულზე.

ჭამის წინ შრატის მიღება სასარგებლოა კუჭის სეკრეციისთვის.

შრატის ცილები გამოიყენება ბავშვთა საკვების წარმოებისთვის, რადგან მისი შემადგენლობა უფრო მეტად ჰგავს დედის რძეს, ვიდრე უბრალოდ ძროხის რძე.

გამოყენება

შრატში არსებობს ცილები, რომლებიც არეგულირებენ უჯრედების განახლებისა და ზრდის პროცესებს, შესაბამისად, შრატი სილამაზისა და ჯანმრთელობის ნამდვილი ელექსირია. მას აქვს სასარგებლო გავლენა კანისა და თმის მდგომარეობაზე, რის გამოც ხდება მისი საფუძველზე სხვადასხვა ძალიან ეფექტური კოსმეტიკური საშუალებების შექმნა.

შრატი ანელებს დაბერების პროცესს, რადგან ავლენს ანტიოქსიდანტურ აქტივობას და აქვს რეგენერაციული თვისებები. გარდა ამისა, ფართოდ გამოიყენება როგორც პროფილაქტიკური საშუალება ჭარბი წონისთვის.

შრატის მიღება რეკომენდებულია კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის, ღვიძლისა და თირკმელების დაავადებების, საკვებით მოწამვლის, გულ-სისხლძარღვთა სისტემის და თავის ტვინის სისხლძარღვების დაავადებების, სასუნთქი გზების, კანის დაავადებების სამკურნალოდ.

შრატის გამოყენების უკუჩვენება არის ინდივიდუალური შეუწყნარებლობა პროდუქტის კომპონენტების მიმართ.

საინტერესო ფაქტი

ითვლება, რომ შრატის ცილები უკეთესად შეიწოვება, ვიდრე ქათმის კვერცხის ცილა.

შრატის კალორიული შემცველობა და კვების ღირებულება

შრატში კალორიული შემცველობა – 18.1 კკალ.

შრატის საკვები ღირებულება: ცილები – 0.8 გ, ცხიმები – 0.2 გ, ნახშირწყლები – 3.5 გ.

გისურვებთ ჯანმრთელობას.

*ხალხური საშუალებები სამკურნალოდ გამოიყენეთ ექიმის რეკომენდაციის გათვალსიწინებით.

In : AgroPlus

Related Articles

ვაზის ჭრაქი
სამაცივრე აგრეგატები
ლიპოსამი – ბიოაგრო
თქვენი სარეკლამო ბანერი
Georgian Dairy
აგრარული საქართველო
აგრარული, საქართველო
რეკლამა – აგროკავკასია
აგროკავკასია, რეკლამა
აგროკავკასია FB