მარწყვი, ნიადაგი, დარგვა
მებაღეობა

მარწყვი – როგორ შევარჩიოთ ნაკვეთი მარწყვის დასარგავად

მარწყვის გასაშენებლად ადგილის შერჩევისას საჭიროა რამდენიმე ძირითადი ფაქტორის გათვალისწინება. ესენია: ნიადაგის ტიპი და ნაყოფიერება; pH-ის დონე; დრენაჟი; ქარისგან დაცვა; მზის სინათლე; წყლის ხელმისაწვდომობა; მოცემულ ადგილას მანამდე დარგული კულტურები. მარწყვის გასაშენებლად უნდა შეირჩეს მზიანი ადგილი. მარწყვი […]
ციტრუსი
მებაღეობა

ციტრუსოვანი კულტურების ნაკვეთის დაგეგმვა და ნერგების დარგვა

ვაკე ადგილებსა და 15 გრადუსამდე დაქანების ფერდობებზე მთლიანი დამუშავებისას მცენარეები ირგვება სწორკუთხოვნად. მანდარინისა და ლიმონისათვის მცენარეთა შორის მანძილი 2 – 2.5 მეტრი, ფორთოხლისათვის და გრეიპფრუტისათვის 3 – 3,5 მეტრი, მწკრივთაშორის მანძილი 4 – 5 მეტრი. […]
გერანი, ვარდისებრი, ყვავილები
მებაღეობა

ვარდისებრი გერანი – ნერგის გამოყვანა, დარგვა, ბაღის გაშენება, მოვლა

ვარდისებრი გერანი – ბუჩქოვან ბალახნაირი, მრავალწლოვანი მცენარეა. გერანი ვერ იტანს – 2-30C-იან ყინვასაც კი, ამიტომ ჩვენში ის ერთწლიანი მცენარეა. მას ამრავლებენ კალმით, კვალსათბურებში და გაზაფხულზე გააქვთ მინდორში დასარგავად. მორფოლოგიურ-ბიოლოგიური დახასიათება გერანის ფესვთა სისტემა წვრილი ძაფისებრი […]
მორფოლოგია
მებაღეობა

ნუში – ბიოლოგიური თავისებურებები და მორფოლოგიური ნიშნები

ზრდა და მსხმოიარობა ნუშს ახასიათებს აქტიური ზრდა ახალგაზრდა ასაკში, რასაც მოსავლიანობის დაწყების შემდეგ საგრძნობლად ანელებს. ზრდის თავისებურებები მნიშვნელოვნადაა დამოკიდებული გამოყენებულ საძირეზე. ნუში, ნუშის საძირეზე უფრო ძლიერად იზრდება, ვიდრე ატამ-ნუშის ჰიბრიდებზე GF667 და სხვ. ნახევრად ნაგალა […]
პავლოვნია
მებაღეობა

პავლოვნია – ზოგადი დახასიათება

პავლონიის (Paulownia) წარმომავლობა ჩინურია, იგი ასევე უძველესი დროიდან ცნობილია იაპონიაში. პავლოვნია არ არის მხოლოდ მორიგი ეგზოტიკური ხე. ძნელია გამოტოვების გარეშე ჩამოთვალო ყველა ის სფერო, სადაც მისი სხვადასხვა ნაწილები გამოიყენება. მერქანი, ფოთლები, ყვავილი – თითოეულ მათგანს […]
ფეიჰოა, გამრავლება, მწვანე, კალმები, მებაღეობა
მებაღეობა

ფეიჰოას გამრავლება მწვანე კალმების დაფესვიანებით

არსებობს ფეიჰოას გამრავლების ორი წესი: გენერაციული (თესლით) და ვეგეტატიური (კალმებით, გადაწვენით). გამრავლების ყველაზე ადვილ წესად მიჩნეულია თესლით გამრავლება. თესლით გამრავლებისას წინასწარ ორი-სამი წლით ადრე შეირჩევა მაღალმოსავლიანი, კარგი კომერციული ნიშანთვისებების მქონე სადედე ხეები, რომლებიც თვითდამტვერვით მსხმოიარობენ. […]
მარწყვის
მებაღეობა

მარწყვის დარგვის სისტემები

მარწყვის გაშენების საუკეთესო პერიოდი გვიანი ზაფხული (აგვისოტს ბოლო) – ადრე შემოდგომაა (სექტემბერი-ოქტომბერი), მისი გაშენება ასევე შესაძლებელია გაზაფხულზეც, თუმცა გასათვალისწინებელია, რომ საშემოდგომო დარგვა პირველი წლის პროდუქტიულობას მკვეთრად ზრდის. მარწყვის დარგვისას უნდა გავითვალისწინოთ: დარგვის დროს მცენარის ფესვის […]
ლიმონი
მებაღეობა

როგორ გავახაროთ ლიმონი ოთახის პირობებში

ლიმონი მეტად სუსტი ყინვაგამძლე მცენარეა, თუ მის მოვლა-მოყვანას შევისწავლით ოთახის პირობებისათვის, საკმაო მოსავალსაც მივიღებთ (20-35 ც. ძირიდან). იაპონელმა მეცნიერ-ფსიქოლოგებმა დაადგინეს, ოთახში სასიამოვნო სუნი დგება, რაც ხელს უწყობს ატმოსფეროს გაჯანსაღებას. ფიტონციდების არსებობა კი მრავალი დაავადების გამომწვევ […]
ალუბლის, ალუბალი, გარემო, პირობები
მებაღეობა

ალუბლის გარემო ფაქტორების მიმართ დამოკიდებულება

ნიადაგი ალუბალი ხასიათდება გარემო პირობების მიმართ კარგი შეგუების უნარით. იგი კარგად ხარობს ნაყოფიერ, კარგი აერაციის მქონე დრენირებულ მსუბუქი მექანიკური შედგენილობის ნიადაგებზე. ალუბლის ჯიშები ნიადაგის ტენისადმი ზომიერი მოთხოვნილებით გამოირჩევიან. ტემპერატურული რეჟიმი ალუბალი ბლის მსგავსად სინათლის და […]