ქლიავის, საბაზრო, ჯიშები
მებაღეობა

ქლიავის გასაშენებლად რეკომენდებული და პერსპექტიული ჯიშები

სტენლი – ამერიკული ჯიშია. მსხმოიარობაში შედის მე-4-5 წელს, ხასიათდება საშუალო-საგვიანო ყვავილობით, თვითდამტვერავია, მაღალმოსავლიანი და რეგულარულად  მსხმოიარე ჯიშია, ერთი ხის საშუალო მოსავალი სრულმსხმოიარობაში 40–50 კგ-ს შეადგენს. ნაყოფი მწიფდება სექტემბრის დასაწყისში, გამოიყენება სასუფრედ, მზადდება საუკეთესო ხარისხის ჩირი. […]
ქლიავი, მყნობა
მებაღეობა

შავი ქლიავის მყნობით გამრავლება

შავი ქლიავი ადგილობრივი ჯიშია, საქართველოში გავრცელებულია რამდენიმე განსხვავებული ფორმა. მსხმოიარობაში შედის მე-3-4 წლიდან, ახასიათებს რეგულარული საშუალო მოსავლიანობა.  მავნებელ-დაავადებათა მიმართ შედარებით გამძლეა, ხე ცოცხლობს ხანგრძლივად, ნაყოფი ტრანსპორტაბელურია და მწიფდება აგვისტოს ბოლოს. ნაყოფი მსხვილია 40-50 გრამის, კვერცხისებური […]
მებაღეობა

კაკალი – მყნობა, ნერგის გამოყვანა

კაკალი, ნიგვზის ხე, ერთ-ერთი საუკეთესო მერქნიანი მცენარეა, რომლის, თითქმის, ყველა ნაწილი _ ფოთლიდან ფესვამდე, უნიკალური თვისებებით ხასიათდება, აქვს უძვირფასესი საკვები თვისებების ნაყოფი _ ნიგოზი და შესანიშნავი მერქანი, _ შეუცვლელი საავეჯო მრეწველობაში, ფოთლები, მაღალი ფიტოსანიტარული თვისებებით, […]
ლიმონი
მებაღეობა

ლიმონის კულტურის ბოტანიკური დახასიათება და ეკოლოგიური თავისებურებანი

ფოთოლცვენა, ყვავილობა და მსხმოიარობა საქართველოში გავრცელებული ლიმონის მცენარეები მარადმწვანე ხეები ან ნახევრად ბუჩქნარებია. ისინი ფოთოლმცვენი მცენარეებისაგან განსხვავდებიან ფოთლის ცვლის შეუმჩნეველი ხასიათით, ფოთლებს მორიგეობით იცვლიან მთელი წლის განმავლობაში, თითოეული ფოთლის სიცოცხლის ხანგრძლივობა 2-4 წელს არ აღემატება. […]
მყნობა, ოკულირება
მებაღეობა

კვირტით მყნობა (ოკულირება) – როგორ ხდება კვირტით მყნობა

ზოგადი ინფორმაცია  მყნობა ეს არის ერთი მცენარის (სანამყენე) კალმის ან კვირტის გადანერგვა მეორე მცენარეზე (საძირე). მყნობა ხეხილოვანი ჯიშების ვეგეტატიური გამრავლების ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი ღონისძიებაა. მას იყენებენ მრავალწლოვანი მცენარეების ჯიშური თვისებების შესანარჩუნებლად, გასაუმჯობესებლად. საძირისა და სანამყენის შერჩევა […]
ჟოლო, დაავადება, ბიო, მკურნალობა, ჭკნობა, ორგანული
მებაღეობა

ჟოლოს ვერტიცილიოზური ჭკნობა

ჟოლოს ვერტიცილიოზურ ჭკნობას (Verticillium dahalie), რომელიც ჟოლოს ერთ-ერთი ყველაზე სერიოზული დაავადებაა, გავრცელებული ნიადაგისმიერი სოკო ვერტიცილიუმი იწვევს.   პათოგენი აინფიცირებს ფესვებს და ვრცელდება ძარღვოვან ქსოვილში, რის შედეგადაც მცენარის ზრდა ფერხდება და ის ჩამოჭკნება. სოკო ნიადაგში მრავალი […]
ატამი, მოკრეფა, მოსავალი
მებაღეობა

ატმის მოსავლის აღება და შენახვის პირობები

საქართველოში ატამი უძველესი დროიდან არის გავრცელებული, რაც დასტურდება ისტორიულ- ლიტერატურული წყაროებითა და გენეტიკური რესურსების მრავალფეროვნებით. ატმის წარმოშობისა და დომესტიკაციის (მოშინაურების) ცენტრი ჩრდილო-აღმოსავლეთი და ცენტრალური ჩინეთია, სადაც, ლიტერატურული წყაროების თანახმად, ამ ხილს 3000 წლის წინ უკვე […]
თხილი
მებაღეობა

როგორ ვებრძოლოთ თხილის შავ ხარაბუზას ბიოთხილში

ბიოეკოლოგია იმაგო შავი ფერისაა, გრძელი ულვაშებითა და ყვითელი ფეხებით.  მატლი ყვითელი ან ღია ყავისფერია. მდედრი კვერცხებს დებს ქერქის ღრიჭოებში, რომლებიც გრძელ ჭრილებადაა წარმოდგენილი. მატლები გამოდიან დაახლოებით ივნისის თვეში და გამოხრავენ ღეროს ჯერ გარშემო, ხოლო შემდეგ […]
ვარდი, ყვავილები, ბაღი
მებაღეობა

ვარდის ბოტანიკური დახასიათება

ვარდი (Rosa), რომელიც კულტურაში ფართოდაა ცნობილი, ვარდისებრთა ოჯახს (Rosaceae) ეკუთვნის. წარმოშობილია ველურად მოზარდი წინაპრისაგან – ასკილისაგან. ისტორიული მონაცემების მიხედვით და არქეოლოგიურ გათხრებში ნაპოვნი მასალის საფუძველზე ვარაუდობენ, რომ ასკილი თავისი სასარგებლო თვისებებით და სილამაზით ოდითგანვე იქცევდა […]