კლიმატის ცვლილებამ კარტოფილის მოყვანა ევროპაში სარისკო ბიზნესად აქცია.
ევროპელი კარტოფილის მწარმოებელი ფერმერები წელს არაერთი გამოწვევის წინაშე აღმოჩნდნენ, მათ შორის კარტოფილის თესლის შეზღუდული მიწოდება, რამაც გამოიწვია ფასების ზრდა და ამინდი, ძლიერი ნალექის გამო გადაიდო როგორც დარგვა, ასევე მოსავლის აღება.
კვლევები აჩვენებს, რომ კლიმატის ცვლილება აძლიერებს ჰიდროლოგიურ ციკლს, აძლიერებს ექსტრემალურ ნალექებს და ზრდის წყალდიდობის რისკებს, რაც გავლენას ახდენს სასოფლო-სამეურნეო საქმიანობაზე, იტყობინება EastFruit.
ევროპაში კარტოფილის წარმოება შარშანდელთან შედარებით თითქმის 9%-ით შემცირდება, წერს FreshPlaza. ჩრდილო-დასავლეთის ევროპელი კარტოფილის მწარმოებლები ხაზს უსვამენ კლიმატის ცვლილების გავლენას: „დარგვის სეზონზე და ზაფხულში მუდმივი ძლიერი წვიმის შედეგად დარგვის პროცესი 10 კვირაზე გაიწელა! ეს მოხდა ძირითადად ბელგიასა და ნიდერლანდების სამხრეთში და ნაკლებად საფრანგეთსა და გერმანიაში.
დარგვა უმეტესად ხდებოდა ნიადაგის ცუდი სტრუქტურის პირობებში. მნიშვნელოვანმა ნალექმა დარგვამდე, დარგვის დროს და მის შემდეგ გამოიწვია ფიტოფტოროზის ყველაზე მაღალი დონე მთელი ისტორიის მანძილზე.
ფერმერები გაზრდილ რისკებთან დაკავშირებით შეშფოთებას გამოთქვამენ: „მალე შეიძლება ზარალის წინაშე აღმოჩნდეთ. კარტოფილი ძალიან მაღალი რისკის კულტურად იქცა. ახლა თქვენ ეჯიბრებით დროსა და ამინდს, რათა მოსავალი აიღოთ, მანამ ის გაფუჭდება. როგორც წესი, ამჟამად ნაკლები კარტოფილი მოჰყავთ, რადგან მწარმოებლებს ნაკლებად სურთ ამ რისკზე წასვლა“.
აშშ-ს გარემოს დაცვის სააგენტო გვაფრთხილებს, რომ დათბობა საფრთხეს უქმნის სურსათის უსაფრთხოებას საკვების ხელმისაწვდომობაზე ზემოქმედებით, მარაგის შეცვლით და ფასების გაზრდით.
ვინაიდან კარტოფილი მსოფლიოში მეოთხე ყველაზე მნიშვნელოვანი საკვები კულტურაა, კარტოფილის წარმოების ნებისმიერმა შეფერხებამ შეიძლება გამოიწვიოს შორს მიმავალი შედეგები, მათ შორის საკვების ფასების მატება, რაც დასტურდება შეერთებულ შტატებში კარტოფილის ჩიფსების ფასის მკვეთრი მატებით ბოლო ათწლეულის განმავლობაში.
წყარო: EastFruit
იხილეთ აგრეთვე: კარტოფილის მოყვანის ტექნოლოგია და რამდენიმე ჯიში