პომიდორი, მოყვანა, ბიუჯეტი
PDF

პომიდვრის აგროტექნოლოგია

ცნობარის მიზანია, მკითხველს გააცნოს პომიდვრის კულტურის ხარისხიანი მოყვანის შესაძლებლობები-თანამედროვე ტექნოლოგიების გამოყენებით. ცნობარში იხილავთ ცხრილს – პომიდვრის მოყვანის ბიუჯეტი ღია გრუნტში ჩითილების გამოყვანით, რა თქმა უნდა ფასები ცვლადია, თუმცა ფერმერს საშუალება ექნება, მისთვის მიმდინარე დროს არსებული […]

გერმანელი, ღვინის
აგრო სიახლეები

გერმანელი ღვინის პროფესიონალები საქართველოში

ღვინის ეროვნული სააგენტოს ფინანსური და ორგანიზაციული მხარდაჭერით, საქართველოში გერმანელი ღვინის პროფესიონალების ტური განხორციელდა. ჯგუფის შემადგენლობაში შედიოდნენ სომელიეები, ღვინის  ეროვნული სააგენტოს კონტრაქტორი გერმანული მარკეტინგული კომპანიის „ff.k Public Relations” და ღვინით ვაჭრობის სფეროს წარმომადგენლები. გერმანელი ღვინის პროფესიონალები […]

სუფრის, ჭარხალი, ჭარხლის, მოყვანა
მებოსტნეობა

სუფრის ჭარხალი – მოვლა-მოყვანის აგროტექნოლოგია, ჯიშები

კულტურის ბოტანიკური და აგრობიოლოგიური დახასიათება ჭარხალი ფართოდ გავრცელებული ძირხვენა კულტურაა. მას საკვებად იყენებენ უხსოვარი დროიდან. ჯერ კიდევ ჩ.წ.-მდე II-I საუკუნეში ხმელთაშუა ზღვის ხალხს იგი მოჰყავდა როგორც სამკურნალო და საბოსტნე კულტურა. იგი ორწლიანი მცენარეა. ორსქესიანი. პირველ […]

Bayer
აგრო სიახლეები

როგორ იქმნება ინოვაციური აგროპროდუქტები? – ინტერვიუ Bayer-ის წარმომადგენელთან

დღეს სოფლის მეურნეობის დარგის მნიშვნელოვანი გამოწვევა, მოსახლეობის მუდმივი ზრდის პირობებში, სამყოფი საკვები პროდუქტების წარმოება, გარემოზე მინიმალური ზემოქმედება და ბუნებრივი რესურსები დაზოგვაა. ამ გამოწვევებთან გამკლავება კი დღეს მხოლოდ ინოვაციური სასოფლო-სამეურნეო პროდუქციითაა შესაძლებელი, რომელიც მიმართულია ნაკლები რესურსებით […]

რეჰანი, ბაზილიკი
მებოსტნეობა

რეჰანი (Ocimum) – თესვა, რგვა, გამოყენება

რეჰანი (Ocimum, базилик), ბუჩქბალახოვანი ან ბუჩქოვან მცენარეთა გვარის წარმომადგენელია ტუჩოსანთა (Lamiaceae) ოჯახიდან. ცნობილია რეანის 150-მდე სახეობა. ველურად იზრდება სუბტროპიკულ და ტროპიკულ ქვეყნებში. ზომიერი ჰავის პირობებში ზოგი სახეობა ერთწლოვანია. საქართველოს რაიონებში ძირითადად მოჰყავთ ორი სახეობა. ბოსტნის რეჰანი (Ocimum […]

ვაშლის
ფერმერთა სკოლა

ბადის წარმოქმნა (Russet) ვაშლის ნაყოფებზე და მისი გამომწვევი მიზეზები University of Missouri IPM – ის მიხედვით

ვაშლის ნაყოფზე ბადის წარმოქმნა გამოწვეულია მასზე კანის ეპიდერმისის დაზიანებით, ცივი (არაა აუცილებელი ყინვიანი) და ნალექიანი ამინდებისას, ნაყოფების სველ მდგომარეობაში დარჩენის შედეგად. განსაკუთრებით, ვაშლის საყვავილე კვირტის ვარდისფერი კონუსის ფაზიდან დაწყებული ყვავილის გვირგვინის ფურცლების ცვენის შემდგომი პერიოდით […]

სვანეთის
რეგიონები

სვანეთის რეგიონი მსოფლიო ტურიზმის რუკაზე ადგილს იმკვიდრებს

ევროკავშირის, შვედეთის და ავსტრიის მხარდაჭერით, სვანეთმა მსოფლიოს ყველაზე მასშტაბურ ტურისტულ გამოფენაზე მიიღო მონაწილეობა. „უსაზღვრო სტუმარ-მასპინძლობა“ – ამ სლოგანით წარსდგა საქართველო ITB Berlin 2023-ზეოფიციალური მასპინძელი ქვეყნის სტატუსით. ITB-Berlin-ეს არის მოვლენა, სადაც იქმნება მომავლისმოგზაურობა, ყალიბდება მყარი ბიზნეს […]

საძოვრები
მემცენარეობა

საძოვრები – კულტურული საძოვრის მოწყობა და გამოყენება

კულტურული სათიბ-საძოვარი ეს არის ბუნებრივი ან ნათესი საკვები სავარგული, რომელიც სათანადო მოვლის, გაუმჯობესებისა და რაციონალური გამოყენების პირობებში უზრუნველყოფს ბუნებრივი სათიბ-საძოვართან შედარებით უფრო მეტ, გაცილებით მაღალი ხარისხისა და ნაკლები თვითღირებულების მწვანე მასის მიღებას. საძოვრული საკვები, ან […]

ნიახური, ფესვები, რეცეპტები
სამკურნალო მცენარეები

ნიახურის ფესვები – სამკურნალო თვისებები და რეცეპტები

სხვადასხვა ბოსტნეულისგან დამზადებული და ათასნაირი მწვანილით მორთული სალათები ჯანმრთელობისთვის სასარგებლოა, რადგან ვიტამინების მთელ ასორტს შეიცავს, მაგრამ ნიახურის ძირებს კერძების შესაკაზმავად ყველა როდი იყენებს. ჩვენ კი გირჩევთ: ხშირად გამოიყენეთ კერძებში ნიახურის ძირები. ეს მათ არაჩვეულებრივ გემოსაც […]