კოინდარი, ტიმოთელა, ბალახები
მემცენარეობა

მრავალწლოვანი მარცვლოვანი (თივაქასრასებრნი) ბალახები

მინდვრულ თესლბრუნვაში პარკოსნებთან ერთად ფართოდ გამოიყენება მრავალწლოვანი მარცვლოვანი ბალახები. ყველას (გარდა უფხო შვრიელასი) მრავალი ერთნაირი ბიოლოგიური თავისებურებანი ახასიათებთ. ყველა განვითარებული ღერო ცოცხლობს მხოლოდ ერთ წელიწადს ეს ნიშნავს რომ თივად მოთიბვის შემთხვევაში მეორედ მოსათიბად ღეროები ფორმირდება […]

ბიო, პომიდორი, ორგანული
მებოსტნეობა

პომიდორი – მოვლა-მოყვანის ტექნოლოგია და ჯიშები

ზოგადი ინფორმაცია პომიდვრის სამშობლოა სამხრეთ ამერიკა. ევროპაში იგი კოლუმბმა შემოიტანა, სადაც თავდაპირველად მოჰყავდათ როგორც დეკორატიული მცენარე. ამჟამად მსოფლიოში პამიდვრის წარმოებას ბოსტნეულ კულტურათა შორის პირველი ადგილი უკავია. პომიდვრის ნაყოფი გამოირჩევა კარგი გემოთი და მაღალი კვებითი ღირებულებით, […]

პომიდორი, მოყვანა, ბიუჯეტი
PDF

პომიდვრის აგროტექნოლოგია

ცნობარის მიზანია, მკითხველს გააცნოს პომიდვრის კულტურის ხარისხიანი მოყვანის შესაძლებლობები-თანამედროვე ტექნოლოგიების გამოყენებით. ცნობარში იხილავთ ცხრილს – პომიდვრის მოყვანის ბიუჯეტი ღია გრუნტში ჩითილების გამოყვანით, რა თქმა უნდა ფასები ცვლადია, თუმცა ფერმერს საშუალება ექნება, მისთვის მიმდინარე დროს არსებული […]

გერმანელი, ღვინის
აგრო სიახლეები

გერმანელი ღვინის პროფესიონალები საქართველოში

ღვინის ეროვნული სააგენტოს ფინანსური და ორგანიზაციული მხარდაჭერით, საქართველოში გერმანელი ღვინის პროფესიონალების ტური განხორციელდა. ჯგუფის შემადგენლობაში შედიოდნენ სომელიეები, ღვინის  ეროვნული სააგენტოს კონტრაქტორი გერმანული მარკეტინგული კომპანიის „ff.k Public Relations” და ღვინით ვაჭრობის სფეროს წარმომადგენლები. გერმანელი ღვინის პროფესიონალები […]

Bayer
აგრო სიახლეები

როგორ იქმნება ინოვაციური აგროპროდუქტები? – ინტერვიუ Bayer-ის წარმომადგენელთან

დღეს სოფლის მეურნეობის დარგის მნიშვნელოვანი გამოწვევა, მოსახლეობის მუდმივი ზრდის პირობებში, სამყოფი საკვები პროდუქტების წარმოება, გარემოზე მინიმალური ზემოქმედება და ბუნებრივი რესურსები დაზოგვაა. ამ გამოწვევებთან გამკლავება კი დღეს მხოლოდ ინოვაციური სასოფლო-სამეურნეო პროდუქციითაა შესაძლებელი, რომელიც მიმართულია ნაკლები რესურსებით […]

ვაშლის
ფერმერთა სკოლა

ბადის წარმოქმნა (Russet) ვაშლის ნაყოფებზე და მისი გამომწვევი მიზეზები University of Missouri IPM – ის მიხედვით

ვაშლის ნაყოფზე ბადის წარმოქმნა გამოწვეულია მასზე კანის ეპიდერმისის დაზიანებით, ცივი (არაა აუცილებელი ყინვიანი) და ნალექიანი ამინდებისას, ნაყოფების სველ მდგომარეობაში დარჩენის შედეგად. განსაკუთრებით, ვაშლის საყვავილე კვირტის ვარდისფერი კონუსის ფაზიდან დაწყებული ყვავილის გვირგვინის ფურცლების ცვენის შემდგომი პერიოდით […]

სვანეთის
რეგიონები

სვანეთის რეგიონი მსოფლიო ტურიზმის რუკაზე ადგილს იმკვიდრებს

ევროკავშირის, შვედეთის და ავსტრიის მხარდაჭერით, სვანეთმა მსოფლიოს ყველაზე მასშტაბურ ტურისტულ გამოფენაზე მიიღო მონაწილეობა. „უსაზღვრო სტუმარ-მასპინძლობა“ – ამ სლოგანით წარსდგა საქართველო ITB Berlin 2023-ზეოფიციალური მასპინძელი ქვეყნის სტატუსით. ITB-Berlin-ეს არის მოვლენა, სადაც იქმნება მომავლისმოგზაურობა, ყალიბდება მყარი ბიზნეს […]

ნიახური, ფესვები, რეცეპტები
სამკურნალო მცენარეები

ნიახურის ფესვები – სამკურნალო თვისებები და რეცეპტები

სხვადასხვა ბოსტნეულისგან დამზადებული და ათასნაირი მწვანილით მორთული სალათები ჯანმრთელობისთვის სასარგებლოა, რადგან ვიტამინების მთელ ასორტს შეიცავს, მაგრამ ნიახურის ძირებს კერძების შესაკაზმავად ყველა როდი იყენებს. ჩვენ კი გირჩევთ: ხშირად გამოიყენეთ კერძებში ნიახურის ძირები. ეს მათ არაჩვეულებრივ გემოსაც […]

სიდრი, ვაშლის, ღვინო
AgroPlus

ვაშლის ღვინის (სიდრი) დამზადების ტექნოლოგია

საქართველოში ვაშლი მეხილეობის ყველა ზონაშია გავრცელებული და უხვი მოსავლიანობით გამოირჩევა – 2018 წელს ვაშლის მოსავალმა 200 000 ტონა შეადგინა. მოსავლის თითქმის 40-50% არასტანდარტულ ნაყოფებზე მოდის, დიდია აგრეთვე ე.წ. ნაქარი ვაშლის წილიც. ამ ტიპის ნაყოფისთვის საუკეთესო […]