ტექნოლოგიები
აგრო სიახლეები

ტექნოლოგიები მებაღეობაში – საერთაშორისო გამოფენაზე „აგროსფერომ“ ინოვაციური პროდუქცია წარადგინა

25 აპრილს, სასტუმრო „ვინდამ გრანდ თბილისში“ საერთაშორისო კონფერენცია „ტექნოლოგიები მებაღეობაში“: ტენდენციები და შესაძლებლობები საქართველოსთვის“ გაიმართა. კონფერენციის ფარგლებში მოეწყო გამოფენა, სადაც სხვადასხვა კომპანიამ აგროპროდუქცია წარადგინა. გამოფენის მონაწილე იყო „აგროსფეროც“, რომელმაც დამთვალიერებლებს ინოვაციური სასოფლო-სამეურნეო პროდუქცია გააცნო. კომპანიის […]

ჟოლოს, ჟოლო, კვლევა
PDF

ჟოლოს ღირებულებათა ჯაჭვის ანალიზი მცხეთა-მთიანეთში

ჟოლოს ღირებულებათა ჯაჭვის ანალიზის ძირითადი მიზანია სექტორში არსებული სიტუაციის გამოვლენა, შეფასება და შესაბამისი რეკომენდაციების გაცემა. მიუხედავად იმისა რომ ჯერჯერობით ჟოლოს წარმოება არ არის სათანადოდ განვითარებული საქართველოში, და მხოლოდ მცირე რაოდენობით ხდება მისი წარმოება, მიჩნეულ იქნა […]

ქრისტესისხლა, სამკურნალო, მცენარე
სამკურნალო მცენარეები

ქრისტესისხლა – სამკურნალო მცენარე, რეცეპტი

ქრისტესისხლა (ლათ. Chelidonium majus L) მრავალწლოვანი ბალახოვანი მცენარეა ყაყაჩოსებრთა ოჯახიდან, სიმაღლით 25-100 სმ. ქრისტესისხლა აჭარაში ქარცეცხლას, საყვითლოს, ხევსურეთში სისხლა ბალახას, ხოლო რაჭა-ლეჩხუმში ცხენისოფას სახელით არის ცნობილი. ღეროს და ფოთლებს მოწყვეტისას ნარინჯისფერ წვენი სდის. მისი ფესვი მთავარღერძაა, დატოტვილი, […]

მევენახეობა

ქისი – ქართული ვაზის მაღალხარისხოვანი ჯიში

ქისი ნაკლებად გავრცელებული კახური ვაზის ჯიშია, იძლევა მაღალხარისხოვან სუფრის თეთრ ღვინოს. ადგილობრივ მევენახეთა შორის და მევენახეობის ლიტერატურულ წყაროებში ქისის სინონიმები ცნობილი არაა, თუ მხედველობაში არ მივიღებთ იმას, რომ თელავის რაიონის ზოგიერთ სოფლებში მას შეცდომით ეძახიან […]

ნესვი, დარგვა, ჯიში
მებაღეობა

ნესვი – ნესვის კულტურა, ძირითადი აგროწესები, რამდენიმე ჯიში

ნესვი  (ლათ. Cucumis melo) მის სამშობლოდ შუა აზია, მცირე აზია და ამიერკავკასია ითვლება. საქართველოში ნესვი დიდი ხნიდანაა ცნობილი. იგი საკმაო რაოდენობით შეიცავს შაქრებს (14-18%-მდე) და სხვა მნიშვნელოვან ელემენტებს, მათ შორის ვიტამინებს. ნესვი გამოიყენება როგორც ნედლად, […]

მცენარის
აგრომარკეტი

რატომ არის მნიშვნელოვანი მცენარის დაბალანსებული კვება?

დაბალანსებული კვება ყველა ცოცხალი ორგანიზმის ზრდისა და განვითარების  საფუძველია. სასოფლო-სამეურნეო კულტურების მოსავლიანობის დონე და მიღებული პროდუქციის ხარისხი დამოკიდებულია ნიადაგის ნაყოფიერებაზე, აქედან გამომდინარე გასაკვირი არ არის ის ფაქტი, რომ საკვები ელემენტების ნაკლებობა ან და სიჭარბე მცენარეში […]

კამა, მწვანილი
მებოსტნეობა

კამა – თესვა, თესვის ნორმები, მოვლა-მოყვანა

ზოგადი ინფორმაცია კამა მიეკუთვნება ნიახურისებრთა (ქოლგოსანთა) ოჯახს. კამა ძველთაგანვე იყო კულტივირებული და ფართოდ არის გავრცელებული მთელ მსოფლიოში. კამა შეიცავს ეთერზეთებს, მდიდარია ვიტამინებით (შეიცავს დიდი ოდენობით C, B1, B2, PP, P ვიტამინებს) და კაროტინით, აგრეთვე კალიუმის, […]

ხურტკმელი
AgroPlus

ხურტკმელის უნიკალური თვისებები

ხურტკმელი (Grossularia reclinata), სხვა კენკროვან ხილთან ერთად, ერთ-ერთი პერსპექტიული კულტურაა. ფართოდაა გავრცელებული საქართველოში, იგი ხურტკმელისებრთა ოჯახიდანაა და ერთ მეტრამდე სიმაღლის მრავალწლიანი ეკლიანი ბუჩქია, რომელიც ხელსაყრელ პირობებში 30-40 წელი ცოცხლობს, მაგრამ სამრეწველო მიზნებისთვის მას 15 წელი […]

იოშტა
სამკურნალო მცენარეები

იოშტა – მკურნალი მცენარე

იოშტა – ხურტკმელისა და შავი მოცხარის შეჯვარებით მიღებული ჰიბრიდია, რომელსაც ორივე მცენარის სასარგებლო თვისებები აქვს. იოშტა ვარდისებრთა ოჯახის წარმომადგენელია, სიმაღლით 1-2 მეტრის ბუჩქია, მისი ყვავილები ღია ოქროსფერია, ნაყოფი მრგვალი, შავი ფერის, მეწამული ელფერით. ნაყოფი წვნიანი, […]