ქსოვრისის, მარანი, მეღვინეობა
მევენახეობა

ქსოვრისის მარანი

ისტორიული ძეგლი მდებარეობს სოფელი ქსოვრისის აღმოსავლეთით 2-იოდე კილომეტრში, ადრინდელი ფეოდალური ხანის ნასოფლარის ცენტრალურ ადგილას. მარნიდან დაახლოებით ხუთას მეტრში დგას თელოვანის ჯვარპატიოსნის ეკლესია (VIII-IX სს). მარნის შესახებ წიგნის – „საქართველოს ისტორიისა და კულტურის ძეგლთა აღწერილობის“ მეხუთე […]

ძირთკბილა, სამკურნალო, მცენარე
სამკურნალო მცენარეები

ძირტკბილა (სატკბურა) – სამკურნალო მცენარე, რეცეპტი

ძირტკბილა (ლათ. Glycyrrhiza glabra) მრავალწლიანი ბალახოვანი მცენარეა პარკოსანთა ოჯახიდან, სიმაღლით 50-150 სმ. ძირტკბილა ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული  მცენარეა იმ სამკურნალო მცენარეებს შორის, რომელთა დამზადება ხდება სამრეწველო წესით. მისი მიწისქვეშა ნაწილი, რომელიც წარმოადგენს დასამზადებელ ნედლეულს, შედგება დედა-ფესვისაგან […]

ხორცი, ყველი, კვლევა
აგრო სიახლეები

რას აქცევს ყურადღებას მომხმარებელი ყველის და ხორცის შეძენისას

FAO: კრიტერიუმები, რომლითაც მომხმარებლები  ყველის და ხორცის შეძენისას ხელმძღვანელობენ. გაეროს სურსათისა და სოფლის მეურნეობის ორგანიზაციამ (FAO) ცხოველთა იდენტიფიკაცია-რეგისტრაციის პროგრამის ფარგლებში ჩაატარა სატელეფონო კვლევა, რომლის მიზანი იყო მომხმარებელთა ინფორმირების დონის განსაზღვრა სურსათის უვნებლობასთან დაკავშირებით. რესპონდენტები მთელი […]

ტენი, მცენარე, ჯგუფები
ფერმერთა სკოლა

ტენი და მცენარე

წყალი უმნიშვნელოვანესი ნივთიერებაა ყველა ცოცხალი ორგანიზმისთვის, იგი შედის ყოველი ცოცხალი უჯრედის შემცველობაში და აუცილებელია სასიცოცხლო პროცესების წარმართვისათვის. ტენის საკმარისი რაოდენობა დედამიწაზე სიცოცხლის არსებობის ერთი უმთავრესი პირობათაგანია. წყლის მოთხოვნილების მიხედვით ორგანიზმები იყოფიან რამდენიმე ჯგუფად: 1) ჰიდატოფიტები […]

ბოსტნეული, კლასიფიკაცია
მებოსტნეობა

ბოსტნეული მცენარეების კლასიფიკაცია

სხვადასხვა ბოსტნეული მცენარე და აგრეთვე ერთი და იმავე სახეობის სხვადასხვა ჯიშიც კი თავისი ბიოლოგიური თავისებურებებით განსხვავდება ერთმანეთისგან, ხოლო ნიადაგობრივი და კლიმატური პირობები ერთი რაიონის და ზონის ფარგლებშიც კი არ არის ერთნაირი. ამიტომ, ბოსტნეულის მაღალი მოსავლის […]

კომბოსტო, აგროტექნოლოგია
მებოსტნეობა

წითელთავიანი კომბოსტო – აგროტექნოლოგია

წითელთავიანი კომბოსტო (ლათ. Brassica oleracea convar. capitata rubra) ჯვაროსანთა ოჯახი. ზოგადი ინფორმაცია წითელთავიანი კომბოსტო, ისევე როგორც თეთრთავიანი, წარმოშობილია ველურად მზარდი სახეობებისაგან, რომლებიც ხმელთაშუა ზღვისპირა რეგიონებში გვხვდება; წითელი კომბოსტო თეთრზე გემრიელია, მიუხედავად ამისა, საქართველოში იგი ბევრად […]

მწვანე, ხახვი, წარმოება
მებოსტნეობა

მწვანე ხახვის მოყვანა

მწვანე ხახვის მოსაყვანად გამოყოფენ კარგად დრენაჟირებულ და ნაყოფიერ ნიადაგს, მაგრამ ისეთს, სადაც არ იყო შეტანილი ნედლი ნაკელი. ძირითადად თესავენ თესლით, ჭილით (თესლისაგან მიღებული ხახვის პატარა ბოლქვი) ან ჩითილით. სასურველია, ნაკვეთი იყოს კარგად განათებული და დაცული ქარებისგან. […]

ბუნებრივი, ღვინო, ფესტივალი
აგრო სიახლეები

თბილისში ბუნებრივი ღვინის ფესტივალი გაიმართება

ბუნებრივი ღვინის ფესტივალის „ZERO COMPROMISE“ ფარგლებში თბილისს მსოფლიოში ცნობილი ჟურნალისტები  და სომელიეები ესტუმრებიან. 5 და 6 მაისს, თბილისში, ასოციაციის „ბუნებრივი ღვინო“ ორგანიზებით და სსიპ ღვინის ეროვნული სააგენტოს მხარდაჭერით, ბუნებრივი ღვინის ყველაზე მასშტაბური, ყოველწლიური ფესტივალი „ZERO […]

არონია, კენკრა, კენკროვანი
სამკურნალო მცენარეები

არონია (Chokeberry) – ჯანსაღი კენკროვანი ხილი

ბერძნულიდან თარგმნილი არონია ნიშნავს დამხმარეს, დახმარებას, სარგებელს, ანუ Chokeberry უძველესი დროიდან ადამიანის ერთ-ერთი პირველი თანაშემწე, შეუცვლელი ექიმი და მრავალი დაავადების მკურნალია. წარმოშობის ადგილად ითვლება ჩრდილოეთ ამერიკის აღმოსავლეთი, სადაც ველური არონია იზრდება ბუნებრივ პირობებში. არონია მრავალწლიანი […]