ღორების ფერმებში ტემპერატურული რეჟიმი პირდაპირ გავლენას ახდენს ღორების ენერგიის ხარჯვაზე. 200C-ზე დაბლა, ტემპერატურის ყოველი გრადუსი საკვების მოხმარებას 4%-ით ზრდის.
მათი ფიზიოლოგიური მახასიათებლების გამო, ეს ცხოველები ძალიან მგრძნობიარენი არიან ტემპერატურის ცვლილებების მიმართ. ოფლის ჯირკვლებისა და მატყლის არარსებობა ღორებს გადახურებისა და ჰიპოთერმიის მიმართ დაუცველს ხდის.
ამის შესახებ Agroprime Holding-ის მთავარი ტექნოლოგი ვასილი ლიმარი Agrotimes-ზე თავის სვეტში წერს.
„დიახ, როდესაც ტემპერატურა ეცემა, ღორები იძულებულნი არიან მეტი ენერგია დახარჯონ სითბოს შესანარჩუნებლად და შედეგად, ისინი მეტ საკვებს მოიხმარენ. თუმცა, ეს ყოველთვის არ ანაზღაურდება წონის მატებით, რადგან საკვების კონვერსია მცირდება“, – ხაზს უსვამს ის. „ასეთ პირობებში პროდუქტიულობა მცირდება და კვების ხარჯები იზრდება“.
კვლევები აჩვენებს, რომ კომფორტის ზონაზე (200C) დაბლა ტემპერატურის ყოველი გრადუსი საკვების მოხმარებას 4%-ით ზრდის. ხოლო, მაგალითად, 1,2 ათასი ღორის მქონე ფერმისთვის, საკვების დამატებითმა ხარჯებმა შეიძლება თვეში 400 ათას გრივნას (9715$) მიაღწიოს, აღნიშნავს ვასილ ლიმარი.
ამავდროულად, გადახურებაც პრობლემას წარმოადგენს. მაღალი ტემპერატურა ღორებში სტრესს იწვევს, რაც უარყოფითად მოქმედებს მათ მადაზე, ზრდასა და რეპროდუქციულ ფუნქციაზე.
„მაგალითად, ტახებში გადახურებამ შეიძლება გამოიწვიოს სპერმის ხარისხის გაუარესება, ხოლო ნეზვებში ნაყოფიერება შეიძლება შემცირდეს და განაყოფიერების პროცესი გართულდეს“, – აღნიშნავს ვასილი ლიმარი. ‒ გარდა ამისა, ღორების კვების დროს ღორების გადახურებამ შეიძლება შეამციროს მათი რძის წარმოება, რაც უარყოფითად მოქმედებს გოჭების განვითარებაზე“.
წყარო: AgroTimes.ua

