ბამბუკი
მებაღეობა

ბამბუკი – დარგვა, მოვლა, მოყვანის ტექნოლოგია

კულტურის მნიშვნელობა ბამბუკის მწარმოებელმა ფერმერებმა კარგად იციან, რომ საქართველოში მრავალწლოვან მერქნიან ტექნიკურ კულტურებს შორის ბამბუკს კომერციული მნიშვნელობით და გავრცელების პერსპექტივებით საპატიო ადგილი უკავია. ბამბუკს ფართო და მრავალმხრივი გამოყენება აქვს დეკორაციული სახლების, ჯიხურების, სასადილო ოთახების და […]
მებაღეობა

როგორ შევარჩიოთ მაყვლის ჯიში

მაყვლის სამი ფორმა ღეროს ზრდის მახასიათებლების მიხედვით. ღეროს ზრდის მახასიათებლების მიხედვით განასხვავებენ მაყვლის სამ ფორმას. ეს ფორმებია: სწორმდგომი, ნახევრად გამართულღეროიანი და ხვიარა. სწორმდგომ მაყვალს სწორი და მყარი ღერო წარმოექმნება. მიუხედავად იმისა, რომ ასეთი ტიპის მაყვალს […]
თხილი
მებაღეობა

თხილი – კულტურა, საქართველოში გავრცელებული ჯიშები

თხილის ზოგადი დახასიათება თხილი, ერთ–ერთი უძველესი კაკლოვანი კულტურაა. იგი მრავალწლიანი ბუნებრივად ბუჩქად მოზარდი, ფოთოლმცვენი, სითბოს, სინათლისა და ტენის მოყვარული, ყინვა და გვალვაგამძე, ჩრდილისამტანი მცენარეა, მრავლდება თესლით, ფესვის ამონაყრებით, ტოტების გადაწვენით, მყნობით. საუკეთესო დეკორატიული და ანტიეროზიული […]
კაკლოვანი, კენკროვანი
მებაღეობა

კაკლოვანი, კენკროვანი და სუბტროპიკული კულტურების საძირეთა სტანდარტი

კაკლოვანი კულტურები თხილი – (როგორც გარეული, ისე საბაღო ფორმები) მრავლდება: თესლით და ვეგეტატურად, მაგრამ თესლით გამრავლების შემთხვევაში ადგილი აქვს შთამომავლობით ნიშანთვისებების ე.წ. “გათიშვას”. ერთწლიანი ნათესარის სიმაღლე – 40 სმ; ძირითადი ფესვების რაოდენობა 2-3. ფესვის სიგრძე […]
წაბლი, წაბლის, ბაღი
მებაღეობა

წაბლი – თესლნერგის გამოყვანა, გამრავლება, დარგვის სქემა

წაბლის გვარი 12 სახეობამდეა (ზოგი ავტორის მიხედვით 30-მდე). საქართველოში გავრცელებულია მხოლოდ ერთი სახეობა ჩვეულებრივი წაბლი (castanea sativa). იგი სიმაღლით 30-35 მეტრამდე ხეა. გავრცელება წაბლი გავრცელებულია ევროპის დასავლეთ საზღვრებიდან ხმელთაშუა ზღვის ნაპირებამდე, მცირე აზიაში და კავკასიაში, […]
ციტრუსი
მებაღეობა

ციტრუსები – დარგვა, ნერგის გამოყვანა, მყნობა, გასხვლა, ბაღის გაშენება

ფერმერებმა კარგად იციან, რომ მეციტრუსეობა საქართველოს სუბტროპიკული სოფლის მეურნეობის ერთ-ერთი ძირითადი და წამყვანი კომერციული დარგია. სასიამოვნო გარეგნობის ოქროსფერი ნაყოფები, თავისი დიეტური და არომატული თვისებებით ყოველთვის იპყრობდა ადამიანის ყურადღებას. ციტრუსოვანთა ნაყოფებში საკმაო რაოდენობითაა ნახშირწყლები, მჟავები, ორგანულ […]
ყვითელი, აკაცია, კარაგანა
მებაღეობა

ყვითელი აკაცია

ყვითელი აკაცია (კარაგანა, უძრახელას გვარის ბუჩქი, ლათ. Caragána arboréscens) არის ამ ბუჩქი ან ხე პარკოსანთა ოჯახიდან. სიმაღლე 2- 7 მ-მდე. ბუნებაში კარაგანა გვხვდება კავკასიაში, ყაზახეთსა, და მონღოლეთში, ასევე ურალსა და ციმბირში. მას შეუძლია წარმატებით გაუძლოს […]
მებაღეობა

ვაშლის ბაღის გაშენება მესხეთში და რამდენიმე ჯიშის დახასიათება

მესხეთი განთქმულია მაღალხარისხოვანი ხილით. ამ მიმართებით, საქართველო სამართლიანად დგას კონტინენტური მეხილეობის კლასიკური ქვეყნების გვერდით. მესხეთი, თავისი მაღალი მდებარეობის მიუხედავად, გამოირჩევა ზაფხულის პერიოდში მაღალი ტემპერატურული რეჟიმით. თვის საშუალო ტემპერატურა ივნის-ივლისში 20,5_26,7 გრადუსამდეა, ხოლო აგვისტოში ჰაერის მაქსიმალური […]
ლიმონი, დარგვა, ნიადაგი, მოვლა, ციტრუსი
მებაღეობა

ლიმონი – ნიადაგის შერჩევა, ნაკვეთის დაგეგმვა და ნერგების დარგვა

ლიმონი მარადმწვანე საშუალო ზომის მცენარეა, ტროპიკული ჰავის პირობებში წარმოშობის გამო მას საზამთრო შესვენების პერიოდი არ აქვს. ხელსაყრელ გარემო პირობებში მთელი წლის მანძილზე შეუძლია აქტიური ვეგეტაცია, ყვავილობა, ნაყოფის მომწიფება. საქართველოში მეციტრუსეობის აღმავლობის პერიოდად გასული საუკუნის 30-90-იანი […]