სიცხეების გამო საფრანგეთში რთველი აგვისტოში დაიწყო

რთველი, საფრანგეთი, სიცხე

სიცხისა და ყურძნის ნაადრევი დამწიფების გამო, საფრანგეთში რთველი აგვისტოში დაიწყო.

საფრანგეთის რიგ რეგიონში ანომალიურად მაღალი ტემპერატურის გამო, ყურძენი ნაადრევად დამწიფდა და მეღვინეები იძულებულნი არიან წელს მოსავლის აღება ჩვეულებრივზე ადრე დაიწყონ.

სიცხისა და ყურძნის ნაადრევი დამწიფების გამო, ფრანგმა მეღვინეებმა 2025 წლის მოსავლის აღება აგვისტოში დაიწყეს. შაქრის მაღალი შემცველობა თეთრ ღვინოებს ალკოჰოლის ჭარბი შემცველობის გამო AOC სტატუსის დაკარგვის საფრთხეს უქმნის, თუმცა თიხნარი ნაკვეთებიდან მიღებული მოსავლის ნაწილს ამ დისბალანსის კომპენსირება შეუძლია.

თუ ტრადიციულად რთველი სექტემბერ-ოქტომბერში იწყება, 2025 წელს ის უკვე აგვისტოში დაიწყო. მაგალითად, ბორდოს ერთ-ერთ უძველეს ღვინის ქარხანაში – Château Carbonnieux-ში – აღინიშნა, რომ +40°C-მდე სიცხემ თეთრი ყურძნის მტევნებზე ძლიერი სტრესული გავლენა მოახდინა. მაღალი ტემპერატურისა და ტენიანობის ნაკლებობის პირობებში, მარცვლები გაცილებით სწრაფად დამწიფდა.

„თუ ადრე მოსავლის აღებას 15 სექტემბერს ვიწყებდით, ახლა 19 აგვისტოა. ეს გლობალური დათბობის შედეგია: ჩვენი კლიმატი სულ უფრო და უფრო ხმელთაშუა ზღვის კლიმატის მსგავსი ხდება“, – განმარტავს მამულის მფლობელი, ერიკ პერინი.

კლიმატის ცვლილება კვლავ სერიოზულ გამოწვევებს უქმნის ფრანგ მეღვინეებს. პერინის თქმით, Château de Carbonneau-ს თეთრი ღვინოები სულ უფრო მეტად იძენს „უფრო ხმელთაშუა ზღვის, ვიდრე ატლანტიკურ“ ხასიათს.

პერინი ღვინოს 1980-იანი წლებიდან ამზადებს. მიუხედავად იმისა, რომ ადრეც იყო ცხელი სეზონები — განსაკუთრებით 1989 და 2003 წლებში — 2018 წლიდან ზაფხულის მაღალი ტემპერატურა მუდმივ ტენდენციად იქცა. შედეგად, ყურძენში მეტი შაქარი გროვდება, რომელიც დუღილში სპირტად იქცევა, რაც მზა ღვინის სიმაგრეს ზრდის.

თეთრი ღვინის წარმოება განსაკუთრებული გამოწვევების წინაშე დგას. დაცული წარმოშობის დასახელების (AOC) მქონე სასმელების ფრანგული რეგულაციები მკაცრად არეგულირებს ყურძნის დასაშვებ შაქრის შემცველობას – და შესაბამისად, საბოლოო პროდუქტში ალკოჰოლის დონეს. ამ დონეების გადაჭარბება ღვინოს ართმევს ამ სტატუსის მიღების უფლებას.

ამ მოთხოვნების დაცვის უზრუნველყოფაზე პასუხისმგებელია ენოლოგი ანდრეა პერინი. მისი თქმით, 45 ჰექტარი ნაკვეთიდან მოკრეფილი ყურძნის მიმდინარე მოსავლის ჭარბი შაქარი დაახლოებით 14%-იანი ალკოჰოლის შემცველობის ღვინოს წარმოქმნის. ეს არა მხოლოდ რეგულაციებით დადგენილ დასაშვებ სტანდარტებს აღემატება, არამედ ამცირებს სასმელის მიმზიდველობას მომხმარებლებისთვის, რადგან ასეთი ძლიერი თეთრი ღვინოები, როგორც წესი, მოთხოვნადი არ არის.

საბედნიეროდ, როგორც ერიკ პერინი აღნიშნავს, ეს მთელ მამულში ასე არ არის. ის თიხიან ნიადაგებზე განლაგებული ვენახებიდან, რომლებიც უკეთ ინარჩუნებენ ტენიანობას და მჟავიანობას, გვიან მოსავალს იმედოვნებს. ამ ნაკვეთებიდან მოყვანილი ყურძენი ჭარბ სიტკბოს კომპენსაციას გაუწევს და საბოლოო ნაზავში დაახლოებით 12-13%-იანი ოპტიმალური ალკოჰოლის შემცველობის მიღწევას უზრუნველყოფს.

წყარო: DW

თქვენი რეკლამა