
უზბეკეთმა და ჩინურმა კომპანია Xinjiang Huijia Biotechnology-მ განიხილეს აგრობიზნესისა და ბიოტექნოლოგიის სფეროში ერთობლივი პროექტების შემუშავება, მათ შორის სტევიას კულტივაცია, რომელიც ჯანსაღი საკვების ბაზარზე ბუნებრივი შაქრის შემცვლელების წარმოებისთვის პოპულარული ნედლეულია.
უზბეკეთის ინვესტიციების, მრეწველობისა და ვაჭრობის სამინისტროში გაიმართა მოლაპარაკებები მინისტრის მოადგილე ილზატ კასიმოვსა და ჩინური Xinjiang Huijia Biotechnology-ის წარმომადგენლებს შორის. მხარეებმა განიხილეს აგრობიზნესისა და ბიოტექნოლოგიის სფეროში ერთობლივი პროექტების პერსპექტივები, იტყობინება Gazeta.uz სამინისტროს პრესსამსახურზე დაყრდნობით.
კომპანია Xinjiang Huijia Biotechnology სპეციალიზირებულია სტევიას მოყვანასა და ნატურალური შაქრის შემცვლელების წარმოებაში. კომპანია ყოველწლიურად დაახლოებით 10 ათას ტონა ნედლეულს ამუშავებს და ჩინეთში ამ სეგმენტში ერთ-ერთი უდიდესი მწარმოებელია.
სტევია მცენარეა, რომლის ფოთლებიც შეიცავს ნატურალურ დამატკბობლებს – სტევიოზიდებს, რომლებიც გაცილებით უფრო ტკბილია, ვიდრე შაქარი და პრაქტიკულად არ შეიცავს კალორიებს. პროდუქციის ძირითადი მომხმარებლები არიან კვების, ფარმაცევტული, კოსმეტიკური და ქიმიური მრეწველობა.
სამინისტროს ცნობით, მოლაპარაკებების დროს განხილული იქნა უზბეკეთში თანამედროვე სასოფლო-სამეურნეო ტექნოლოგიების დანერგვისა და მაღალი დამატებული ღირებულების მქონე პროდუქტების წარმოებაში თანამშრომლობის გაფართოების შესაძლებლობა. შეხვედრის შემდეგ მიღწეული იქნა შეთანხმება აგროსამრეწველო კომპლექსში ერთობლივი ინოვაციური პროექტების შემუშავების შესახებ.
სტევიასა და მისგან წარმოებული შაქრის შემცვლელების პროდუქციის ხაზში ჩართვამ შესაძლოა უზბეკეთს ბუნებრივი დამატკბობლების მზარდ გლობალურ ბაზარზე წვდომა გაუხსნას, სადაც ჯანსაღი საკვების მოთხოვნა გლობალური აგროსასურსათო სექტორის ტემპზე სწრაფად იზრდება.
იხილეთ: სტევია – ტკბილი მცენარე და მისი პერსპექტივა საქართველოში