![vazi_venakhi_agrosfero_99272781991819019102_0029028821001892_2228199010019101 ვაზი, ვენახი](https://agrokavkaz.ge/wp-content/uploads/2020/11/vazi_venakhi_agrosfero_99272781991819019102_0029028821001892_2228199010019101.jpg)
ვაზი (Vitis vinifera) ორლებნიანი, ყვავილოვანი მცენარეების, ვაზისებრთა (Vitaceae) ოჯახის ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი წარმომადგენელია. იგი სათანადო აღზრდა-ფორმირების და მოვლის პირობებში მეორე წელსვე იძლევა მოსავალს.
სრულმსხმოიარე ერთი ჰექტარი ვენახიდან 8-12 ტონა და მეტი მოსავლის მიღება არის შესაძლებელი.
ვაზის ზრდა განვითარების ოპტიმალური პირობებია: ტემპერატურა – 25-30℃, ჰაერის ფარდობითი ტენიანობა – 60-70%, ნიადაგის ტენიანობა – 80-85%, მოსავლის აღების პერიოდში 70%.
+8℃ დაბლა ვაზის ზრდა განვითარება წყდება. დაბერილ კვირტს და კარგად მომწიფებულ ყურძენს შეუძლია -3-4℃ ყინვის გადატანა, ხოლო ყლორტი -1℃-ზეც ადვილად ზიანდება.
ვენახში ნიადაგი დიფერენცირებულად უნდა დამუშავდეს. იგი დამოკიდებულია ნარგაობის ასაკზე, აღზრდის სისტემაზე და ნიადაგურ-კლიმატურ პირობებზე.
ვენახში ნიადაგის დამუშავება მოიცავს: შავადხნულს, დაკორდებას, მულჩირებას, სიდერატების და ჰერბიციდების შეთანაწყობილ გამოყენებას.
დაკლიკეთ ფოტოზე და წაიკითხეთ