მებაღეობა

თხილი-თხილის ბაღის გაშენება და მოვლა-ფერმერის სახელმძღვანელო

თხილის კულტურის მნიშვნელობა საქართველოს სასოფლო სამეურნეო კულტურებიდან თხილი ერთ-ერთი ძირითადი ექსპორტის საგანია,რაც ჩვენი ქვეყნის ფერმერებს მნიშვნელოვან შემოსავალს აძლევს. თხილს (Corujlusl) კაკლოვანთა შორის მნიშვნელოვანი ადგილი უკავია. თხილის გული მდიდარია ცხიმებით 60-70%, ცილებით 15-16%, მაკრო და მიკროელემენტებით. […]

ფერმერთა სკოლა

კომპოსტი, კომპოსტის დამზადება და გამოყენება-ორგანული მეურნეობა

კომპოსტირება – ეს არის საკმაოდ რთული პროცესი, რომელიც მიმდინარეობს ორგანული ნარჩენების, მიკროორგანიზმების, ტენისა და ჟანგბადის ურთიერთ ზემოქმედების შედეგად. კომპოსტირების პროცესი მიმდინარეობს რამოდენიმე ეტაპად. კერძოდ, მეზოფილური,თერმოფილური, გაციებისა და მომწიფების ეტაპები. ლპობის ძირითადი პროცესები ორგანული მასის შუაგულში […]

მებოსტნეობა

სათბური-სათბურში ორგანული და მინერალური სასუქების გამოყენება

ორგანული და მინერალური სასუქიბოსტნეული მცენარეები მიწის ნაყოფიერებისადმი საკმაოდ მომთხოვნი არიან. თუმცა, იმ ზონის ბუნებრივი ნიადაგი, რომელიც შავზღვისპირეთს არ მიეკუთვნება, ნაყოფიერი არ არის და მის შემადგენლობაში ბოსტნეულის უხვი მოსავლის მიღებისთვის საკმარისი საკვები ნივთიერებები არ მოიპოვება. ამიტომაც […]

მებაღეობა

კაკალი-კაკლის მყნობის მეთოდები და თანმიმდევრობა-მებაღეობა

კაკლის მყნობა ივნის-ივლისშია შესაძლებელი, თუმცა, ღია გრუნტში ძალზე დაბალი შედეგიანობით გამოირჩევა და სპეციალისტების შეხედულებები ამ მხრივ არაერთგვაროვანია-ზოგი უფრო მიზანშეწონილად კალმით მყნობას მიიჩნევს, ზოგიც-კვირტით.

მეცხოველეობა

ქართული (კავკასიური) ნაგაზი-ჯერ კიდევ ხეთებსა და სუბარებს ჰყავდათ ეს ჯიში

საუკუნეების განმავლობაში საქართველოში ჩამოყალიბდა ქართული ნაგაზის ჯიში, რომელიც მეჯოგეების ერთგული დამცველი მეგობარი და მეგზური იყო. კავკასიის მთები ითვლება ერთ-ერთი უძველესი მოლოსური ჯიშის – კავკასიური მთის ძაღლის სამშობლოდ. გადმოცემის თანახმად, ჯერ კიდევ ქართველთა წინაპარ ტომებს – […]

ფერმერთა სკოლა

თურქული-როგორ ავიცილოთ ინფექციური დაავადება-ვეტერინარია

თურქული მწვავედ მიმდინარე, ინფექციური, გადამდები დაავადებაა. თურქულის მიმართ ამთვისებელი ცხოველი ყველა ასაკში ადვილად სენიანდება. დაავადება მძიმედ მიმდინარეობს 2-3 თვის მოზარდებში.

მეფუტკრეობა

ფუტკარი-ფუტკრის გამრავლება-დამწყები მეფუტკრის ცნობარი

დედა ფუტკარი  დებს  განაყოფიერებულ  კვერცხებს,  რომლებიდანაც  ვითარდებიან  მუშა  ფუტკრები  და  შედარებით დიდ უჯრედებში გაუნაყოფიერებულ კვერცხებს, რომლებიდანაც ვითარდებიან მამალი ფუტკრები. კვერცხის დადებიდან მესამე დღეს იჩეკებიან მატლები, რომელთა გამოკვებით და მოვლით მუშა ფუტკარია დაკავებული.

მეფრინველეობა

მწყერი-მწყერის მოშენების პრაქტიკული ცნობარი ფერმერებისთვის

მიწის მწყერი და მისი დანიშნულება ცხრა საუკუნეზე მეტი დასჭირდა მსოფლიოს, რომ გაეცნო ისეთი ყოველმხრივ საინტერესო ფრინველი, როგორიც მწყერია. დეკორატიული მიზნებისთვის მოშინაურებულმა მწყერმა მოგვიანებით მრავალმხრივი გამოყენება ჰპოვა. დღეს ის ფართოდაა გავრცელებული მსოფლიოს თითქმის ყველა ქვეყანაში, თუმცა მემწყერეობამ […]

მემცენარეობა

ლობიო, ლობიოს მოვლა-მოყვანის ტექნოლოგია-ფერმერის ბიბლიოთეკა

საქართველოში ლობიო ერთ-ერთი ტრადიციული და ფართოდ გავრცელებული კულტურაა, რომელსაც ჩვენ სამზარეულოში ძალზე მნიშვნელოვანი ადგილი უკავია. მას იყენებენ როგორც ნედლი პარკის, ისე მწიფე მარცვლის სახით. ამასთან ლობიოს მწვანე პარკი ფართოდ გამოიყენება საკონსერვო მრეწველობაშიც.