ახალშენი, ნუშის, ხის, სხვლა
მებაღეობა

ახალშენი ნუშის ხის სხვლა-ფორმირება

ახალშენი ნუშის ხეების ფორმირება ტარდება პირველ წლებში, იმისთვის რომ მცენარეს მივცეთ სასურველი ფორმა, რომელიც შემდგომ განაპირობებს მცენარის მაქსიმალურ ზრდასა და უხვ მოსავლიანობას. პირველი წლის ფორმირება კრიტიკულად მნიშვნელოვანია მცენარის ჯანსაღად ზრდის და პროდუქტიულობისთვის. მას შემდეგ რაც […]
გაზაფხული, წაყინვები
მებაღეობა

ხეხილოვანი კულტურების გაზაფხულის საგვიანო წაყინვები

ხეხილოვანი კულტურების გაზაფხულის საგვიანო წაყინვები, პრევენციისა და დაზიანების შემდგომი ღონისძიებები. სამწუხაროდ, საქართველოში არცთუ იშვიათად ხდება ხოლმე, რომ გაზაფხულის ხანმოკლე დათბობას (რაც ვეგეტაციის ინტენსიურ დაწყებას იწვევს), მოჰყვება წაყინვები. საგაზაფხულო საგვიანო წაყინვები ხილის მიმდინარე მოსავალს მნიშვნელოვან ზიანს […]
ხეხილი
მებაღეობა

ხეხილოვანი კულტურების ბიოლოგიური და კვების თავისებურებანი

ხეხილოვანი კულტურები, მრავალი წლის განმავლობაში იზრდებიან ერთსა და იმავე ნაკვეთზე და ყოველწლიურად გამოაქვთ დიდი რადენობით საკვები ელემენტები, რითაც აღარიბებენ ნიადაგს აზოტით, ფოსფორით, კალიუმით, კალციუმით, მაგნიუმით და სხვა ნივთიერებებით და საგრძნობლად ამცირებენ ნიადაგის ეფექტურ და პოტენციალურ […]
ლეღვი, ბაღი, დარგვა
მებაღეობა

ლეღვის დარგვა, მოვლა-მოყვანა, ძირითადი აგროტექნოლოგია

ზოგადი ინფორმაცია ლეღვი (ლათ. Ficus carica) — თუთისებრთა ოჯახის, ფიკუსის გვარის — სუბტროპიკული მცენარეა. ლეღვი მეჩხერად დატოტვილი, 3-12 მ. სიმაღლის ხეა. საშუალოდ ცოცხლობს 150-200 წელი. მინერალურ ნივთიერებებს: რკინას, კალიუმს, კალციუმს, მანგანუმს, ფოსფორს , ბრომს, გოგირდს, […]
ავოკადო, დარგვა, თესვა
მებაღეობა

ავოკადო – თესვა, დარგვა, ბაღის გაშენება, ჯიშობრივი ჯგუფები

ზოგადი ინფორმაცია ავოკადო (ლათ. Persea americana) წარმოადგენს 6–20 მეტრის სიმაღლის ტროპიკულ ხეს. იზრდება მექსიკიდან ბრაზილიამდე. დღესდღეობით ახარებენ მთელ ტროპიკულ და სუბტროპიკულ ზონაში. აქვს ელიპსური ფორმის, წაწვეტებული ბოლოს მქონე, პრიალა, ღია ან მუქი მწვანე, მეორე მხარეს […]
მუშმულა, მუშმალა, ბუშმალა
მებაღეობა

მუშმულა – დარგვა, მოყვანა, გამრავლება, ჯიშები

მუშმულა – იაპონური ზღმარტლი ანუ ლოქვა (ლათ. Eriobothrja japolica)  – მარადმწვანე სუბტროპიკული ხეხილოვანი მცენარეა, რომლის სამშობლოა ჩინეთის სუბტროპიკული რაიონები, საიდანაც იგი გავრცელდა იაპონიაში, მე-19 საუკუნეში კი ევროპის ქვეყნებში. ზოგადი ინფორმაცია იაპონური ზღმარტლი მიეკუთვნება ვარდისებრთა ოჯახს […]
ციტრუსი, ფორთოხალი, ლიმონი, მანდარინი
მებაღეობა

ფორთოხალი, მანდარინი, ლიმონი – ნაკვეთის დაგეგმვა და დარგვა

ციტრუსოვანთა ნერგი მუდმივ ადგილზე შემოდგომაზე 20 სექტემბრიდან 20 ოქტომბრამდე ირგვება, გაზაფხულზე 25 მარტიდან აპრილის ბოლომდე. ვაკე ადგილებსა და 15 გრადუსამდე დაქანების ფერდობებზე მთლიანი დამუშავებისას, მცენარეები ირგვება სწორკუთხოვნად. დარგვის წინ, მონიშნულ ადგილებში ამოიღებენ ორმოს (90 სმ […]
ხილი, მეხილეობა
მებაღეობა

შიდა ქართლის მეხილეობის ზონა – კულტურათა შესაძლო გავრცელება

კასპის მუნიციპალიტეტი ზღვის დონედან 568 მ; აქტიურ ტემპერატურათა ჯამი 38400C; ნალექები _ 460-660 მმ. კულტურების შესაძლო გავრცელება: თესლოვნები: ვაშლი, მსხალი, კომში, ზღმარტლი. კურკოვნები: ატამი, ქლიავი, გარგარი, ალუჩა, ტყემალი, ალუბალი, ბალი, შინდი, ღოღნოშო, ჭანჭური. კაკლოვნები: კაკალი, […]
მოცხარი, გასხვლა, ფორმირება
მებაღეობა

როგორ გავსხლათ შავი მოცხარის ბუჩქი

როგორ გავსხლათ შავი მოცხარის მსხმოიარე ბუჩქები შავი მოცხარის (ლათ. Ribes nigrum, რუს. смородина черная) მსხმოიარე ბუჩქების გასხვლის მთავარი პრინციპია-მობერებული ძირითადი ტოტების, ახალი ნაზარდით დროული შეცვლა და რეგულარული გამეჩხრება, მეტისმეტი გახშირების თავიდან ასაცილებლად. ტოტებს, რომლებიც 4 წლის განმავლობაში […]