გოჯი, გოჯიბერი, კენკრა, კენკროვნები
მებაღეობა

გოჯი ბერი (Licium Barbarum) დარგვა, მოვლა, გამრავლება

ზოგადი ინფორმაცია გოჯი  ბერის (ლათ. Licium Barbarum იგივე WolfBerry) შესახებ პირველი ინფორმაცია, გხვედება შანის დინასტიის ჩინურ ხელნაწერში – დაახლოებით 4000 წლის წინ. ხოლო უფრო დაწვრილებით ამ მცენარის სამკურნალო თვისებები „სიცოცხლის ხის“ სახელით აღწერილია „სიმღერების წიგნში“ […]
ბროწეული, ბაღი, დარგვა
მებაღეობა

ბროწეული – დარგვა, მოვლა, მოყვანა

ზოგადი ინფორმაცია ბროწეული (Punica granatum) — ბროწეულისებრთა ოჯახის, ფოთოლმცვივანი ეკლიანი  ბუჩქი ან ტანდაბალი ხეა (სიმაღლით საშუალოდ 2-6 მ.). ბროწეულს მცირე რაოდენობით აქვს ნორმალურად განვითარებული ნასკვი, ბუტკო და სამტვერე, რომელიც იძლევა ნაყოფს; უმეტესი მათგანი (85-95%) განუვითარებელი, […]
კაკალი, კაკლის, ბაღი
მებაღეობა

კაკლის დარგვა, მოვლა-მოყვანა, გასხვლა-ფორმირება

კაკალი ერთ-ერთი ყველაზე ძვირფასი და ფართოდ გავრცელებული კაკლოვანი კულტურაა. მას აქვს დიდი სახალხო და სამეურნეო მნიშვნელობა კაკლის სამშობლოდ ირანი და მასთან ახლოს მდებარე წინა და შუა აზიის ქვეყნები ითვლება. იგი გავრცელებულია მსოფლიოს მრავალ ქვეყანაში: საბერძნეთში, იტალიაში, […]
ციტრუსი, მებაღეობა, აგროწესები
მებაღეობა

ციტრუსოვნები – დარგვა, მოვლა, მოყვანა, ბაღის გაშენება

მეციტრუსეობა საქართველოს სუბტროპიკული სოფლის მეურნეობის ერთ-ერთი ძირითადი და წამყვანი კომერციული დარგია. ციტრუსოვანთა ნაყოფი მდიდარია ნახშირწყლებით, მჟავებით, ორგანულ მჟავათა მარილებით, პექტინოვანი ნივთიერებებით და ვიტამინებით. ციტრუსოვანთა გვარში შემავალი სახეობებიდან, საქართველოში ფართო სამრეწველო მნიშვნელობა მანდარინს, ფორთოხალს და ლიმონს […]
ხეხილოვანი, დარაიონება, კახეთი
მებაღეობა

კახეთის მეხილეობის ზონა – ხეხილოვან კულტურათა დარაიონება

ახმეტის მუნიციპალიტეტი და პანკისის ხეობა ზღვის დონედან 572 მ; აქტიურ ტემპერატურათა ჯამი 40380C; ნალექი 500-700 მმ. ჯოყოლო ზღვის დონედან 665 მ; აქტიურ ტემპერატურათა ჯამი 38350C; ნალექი 300 მმ. კულტურების შესაძლო გავრცელება: თესლოვნები: ვაშლი, მსხალი, კომში, […]
ხურმა, ხურმის, ბაღი
მებაღეობა

აღმოსავლური ხურმა – დარგვა, მოვლა, ბაღის გაშენება, რამდენიმე ჯიში

აღმოსავლური (იაპონური) ხურმა (Diospyros Kaki L) მეტად საინტერესო და მნიშვნელოვანი ხეხილოვანი კულტურაა. სიტყვა ხურმა სპარსულ ენაზე ფინიკს ნიშნავს. ზოგადი ინფორმაცია უკანასკნელი წლების განმავლობაში მისი წარმოება საქართველოში გაიზარდა და საექსპორტო მნიშვნელობაც შეიძინა. ხურმის ბაღების უმეტესი ნაწილი […]
მებაღეობა

გლიცინია (ცისვაზი) – გასხვლა-ფორმირება

გლიცინია (ლათ. Wisteria) სინონიმები: ცის-ვაზი, ცის-ვარდი; ვენახა-ვარდი (ბოტანიკური ლექსიკონი) 20-30 მ-მდე და უფრო მაღალიც იზრდება, ზაფხულში მას ძლიერი ნაზარდი აქვს. ერთი შეხედვით მებაღე შეიძლება ჩიხში მოიქცეს მისი ასეთი თვისებების გამო, თუმცა სრულიად შესაძლებელია მცენარის ზრდის […]
ბაღი, ნერგი, დარგვა
მებაღეობა

საბაღე ნაკვეთის მომზადება დარგვისთვის, ნერგის დარგვა

საბაღედ გამოყოფილი ნაკვეთის გაკულტურება უნდა ჩატარდეს წინამორბედი კულტურების (ტყე, ბუჩქნარი, საძოვარი, სათოხნი კულტურები) თავისებურებების გათვალისწინებით. ამისათვის აუცილებელია ბუჩქებისა და ხეების ამოძირკვა, ნაკვეთის მოსწორება-მოშანდაკება, მარცვლოვანი კულტურების ან ბალახების თესვა, ორგანული და მინერალური სასუქების შეტანა და პლანტაჟის […]
ხურტკმელი, კინკრიჟა, კრუჟოვნიკი
მებაღეობა

ხურტკმელი (კინკრიჟა) – დარგვა, მოვლა, მოყვანა, ბაღის გაშენება

ზოგადი ინფორმაცია ხურტკმელი (კინკრიჟა, ლათ. Grossularia reclinata, რუს. крыжовник) 1-1.2  მეტრი სიმაღლის ეკლიანი ბუჩქია, ბლაგვნაკვთებიანი, 6 სმ-მდე სიგრძის, ქვედა მხრიდან შებუსვილი ფოთლებით. ფოთლის ქვედა მხარის ძარღვების გაყოლებაზე არსებული ბუსუსები უხეში და მჩხვლეტავია. ბუსუსებიანი ყვავილები მომწვანო […]