KazBeef-ის ანგუსი ყაზახეთის საუკეთესო ხარად აღიარეს

ანგუსი, ჯიში, ყაზახეთი

ყაზახეთის ყველა ჯიშის მსხვილფეხა რქოსანი პირუტყვს შორის, აბსოლუტური ჩემპიონის ტიტულისთვის შეჯიბრი „ჟანა დალას“ გამოფენის ფარგლებში გაიმართა.

ფინალში ისეთი ხორცის ჯიშების ჩემპიონები გამოვიდნენ, როგორიცაა ყალმუხური, ყაზახური თეთრთავიანი, ჰერეფორდი და ანგუსი.

ყაზახური სტეპების ანგუსი

კომპანია KazBeef Ltd. 2010 წლიდან ოპერირებს, როგორც ანგუსის ჯიშის მწარმოებელი. პირუტყვი თავდაპირველად ჩრდილოეთ ამერიკიდან იყო შემოყვანილი, მაგრამ მას შემდეგ ამ ცხოველების რამდენიმე თაობა გაიზარდა აკმოლას რეგიონის სტეპების მკაცრ პირობებში, რომლებმაც, მოახერხეს იდეალურად ადაპტირება როგორც ამინდის, ასევე კვების პირობებთან.

აღსანიშნავია, რომ ზამთარში პირუტყვი ღია ცის ქვეშ ინახება, მხოლოდ ქარისგან დაცულ ადგილას. ისინი თავს შესანიშნავად გრძნობენ ძლიერ ყინვასა და ქარბუქში. იგივე შეიძლება ითქვას ზაფხულის სიცხეზე ცუდი საძოვრებით, რომელსაც ყაზახური ანგუსი ძალიან კარგად უძლებს. ეს ძალიან მნიშვნელოვანია, რადგან ანგუსს ხშირად უსამართლოდ ადანაშაულებენ ყაზახეთის ღარიბ საძოვრებზე გადარჩენის უუნარობაში. სინამდვილეში, ადაპტირებული ყაზახური ანგუსი არა მხოლოდ გადარჩება, არამედ სწრაფად იმატებს წონაშიც.

– ჩვენ უკვე დავამტკიცეთ, რომ ყაზახეთში საუკეთესო გენეტიკას შემოგვაქვს, – თქვა დაურენ სალიკოვმა, ანგუსის ჯიშის რესპუბლიკური პალატის აღმასრულებელმა დირექტორმა. – შპს „KazBeef “ ღარიბ საძოვრებზე მუშაობს, მაგრამ გენეტიკამ ხარ მავერიკს შესანიშნავი წონის მატების საშუალება მისცა. ერთი წლის ასაკში ის 514 კგ-ს იწონიდა, მაშინ როცა 26 კგ წონით დაიბადა. ეს არის ამ ცხოველის განვითარების სიჩქარე. ეს არის ანგუსის ღირებულება. ახლა ის ოთხი წლისაა, ერთ ტონას იწონის, მაგრამ ძლიერი ფეხების წყალობით ადვილად მოძრაობს. მარტივად რომ ვთქვათ, აღნაგობის თვალსაზრისით, ეს ძალიან სპორტული ხარია. მან ყველა ეს მონაცემი მამისგან აიღო და შთამომავლობას გადასცემს. ძალიან ღირებული ხარია.

რა ღირს ელიტური ანგუსი?

შპს „KazBeef“-ის დირექტორმა, ესპოლ აისაბაევმა, ისაუბრა ანგუსის ჯიშის პირუტყვის ზაფხულში მოვლის პირობებზე. საძოვრები მდებარეობს სოფელ მამაის მახლობლად, არიდულ რეგიონში, სადაც ნალექი წელიწადში 350 მმ-ზე მეტი არ არის. აქ ბალახი სუსტია, მაგრამ, მიუხედავად ამისა, პირუტყვი კარგად იმატებს წონაში: ახალგაზრდა ცხოველები გაზაფხულზე საძოვრებზე გადიან 120-150 კგ წონით, ხოლო ივლისის ბოლოს – აგვისტოს დასაწყისში ექვსიდან შვიდი თვის ასაკში ძუძუს წოვის შემდეგ, ზოგიერთი ხარის წონა 330 კგ-ს აღწევდა, ნახირისთვის საშუალოდ 250 კგ.

ანგუსი, ჯიში, ყაზახეთი

ზამთრისთვის პირუტყვი საბაზის ადგილზეა. მათთვის მზადდება საკვები, მათ შორის სილოსი, თივა, ჩალა, ქერი.

ესპოლ აისაბაევმა აღნიშნა, რომ ყაზახეთის პირობებთან ადაპტირებული ასეთი პირველი კატეგორიის ანგუსის ხარები საკმაოდ მაღალი შეფასებით ფასობენ – დაახლოებით 1,5 მილიონი ტენგე (2815$) ერთ სულზე.

ჩრდილოეთ რეგიონების ანგუსი

გამოფენაზე ყაზახეთის საუკეთესო სანაშენე ფერმებიდან სულ 12 ანგუსის ჯიშის ხარი იყო – KazBeef Ltd.-ის გარდა, ესენი არიან KT „მამბეტოვი და K“ და „ატამეკენ-აგრო-შუკირკოლი“ (ორივე ჩრდილოეთ ყაზახეთის რეგიონიდან). კონკურსის ჟიურიში შედიოდნენ დიდი ბრიტანეთიდან ექსპერტი სტივენ ჯონსი და აშშ-დან ექსპერტი ფრენკ გრეივსი.

სანაშენე ფერმა KazBeef Ltd.-მ თავისი ხუთი ხარი გამოიყვანა – ორი უმცროსი ასაკობრივი ჯგუფიდან (18 თვემდე), სამი უფროსი (18 თვის შემდეგ). და ისე მოხდა, რომ მათი ხარები გამარჯვებულები გახდნენ ორივე ასაკობრივ ჯგუფში – როკკი ახალგაზრდაში და მავერიკი უფროსში. ჟიურიმ ანგუსის ჯიშის აბსოლუტური ჩემპიონად მავერიკი აღიარა.

შეჯიბრის დაწყებამდეც, ესპოლ აისაბაევმა მავერიკი გამარჯვების ყველაზე სავარაუდო კანდიდატად დაასახელა.

ხარი პიკურ პერიოდში

KazBeef Ltd.-ის ფუნდამენტური პოზიციაა, რომ შეჯიბრებებზე არ მოიყვანოს „შოუს“ ხარები, რომლებიც შეჯიბრებამდე სადგომში არიან და მხოლოდ ჭამენ და ისვენებენ. ამიტომ, მავერიკი შეჯიბრზე პირდაპირ საძოვრიდან მივიდა. 970 კგ წონის მიუხედავად, ის მოქნილია, მსუბუქი სიარულით და კანის ქვეშ ერთი გრამი ცხიმის გარეშე. როგორც ჟიურიმ აღნიშნა.

– მავერიკი ახლა 51 თვისაა, ანუ 4 წელზე მეტია, – აღნიშნა ესპოლ აისაბაევმა. – ეს გამრავლების სამუშაოსთვის საუკეთესო ასაკია. მას შემდეგ, რაც ასეთი ექსპერიმენტი ჩატარდა – სხვადასხვა ასაკის ხარები გაუშვეს ნახირში. საბოლოოდ, ხბოების 47% 4 წელზე უფროსი ასაკის ხარებისგან მიიღეს. ანუ, მავერიკი ახლა თავისი შესაძლებლობების პიკურ პერიოდშია.

KazBeef-ის მარმარილოსებური ხორცი

KazBeef-მა თავისი ფირმული FoodTrack წარმოადგინა საკვებისა და მეცხოველეობის გამოფენაზე. FoodTrack-მა სტუმრებს შესთავაზა მარმარილოსებური საქონლის ხორცისგან დამზადებული ფირმული ხორცპროდუქტები – სტეიკები და ბურგერების რამდენიმე სახეობა. უცხოელი სტუმრებიც სადილზე შეიკრიბნენ და აღფრთოვანებულები დარჩნენ ანგუსის ხორცით.

ბოლოს და ბოლოს, არ უნდა დაგვავიწყდეს, რომ საბოლოო ჯამში, როგორც სელექციონერების, ასევე ფერმერების ყველა ძალისხმევა ერთი რამისკენ არის მიმართული – გემრიელი და ჯანსაღი ხორცის მიღება.

წყარო: eldala.kz

თქვენი რეკლამა