
ყაზახეთი ნაყინის ექსპორტი მნიშვნელოვნად, 41.5%-ით გაიზარდა და 4,3 ათას ტონას მიაღწია.
ყაზახეთში მიმდინარე წლის პირველ ხუთ თვეში თითქმის 24 ათასი ტონა ნაყინი იქნა წარმოებული, რაც გასული წლის ანალოგიურ პერიოდთან შედარებით 17%-ით მეტია. ასეთმა ზრდამ შესაძლებელი გახადა შიდა მოთხოვნის თითქმის სრულად დაკმაყოფილება და პროდუქტის ექსპორტის მნიშვნელოვნად გაზრდა.
ყაზახური ნაყინის ექსპორტი 41,5%-ით გაიზარდა და 4,3 ათას ტონას მიაღწია. ბაზრის ექსპერტები აღნიშნავენ, რომ ადგილობრივი პროდუქტის მიმართ მზარდი ინტერესი, როგორც ქვეყნის შიგნით, ასევე მის ფარგლებს გარეთ, განპირობებულია ასორტიმენტის გაფართოებით, გემოვნური თვისებების გაუმჯობესებით და პერსპექტიულ უცხოურ ბაზრებზე აქტიური პოპულარიზაციით.
როგორც „გორმოლზავოდის“ ხელმძღვანელმა იერსაინ ჟაკსილიკოვმა აღნიშნა, ექსპორტის ძირითადი მიმართულებებია ჩინეთი და დუბაი.
„ჩვენ გვესმის, რომ ამ რეგიონებში მოხმარება გაცილებით მაღალია: მოსახლეობა უფრო დიდია და სეზონი გაცილებით გრძელია, ჩვენს რეგიონში სეზონი შეზღუდულია – ფაქტიურად ოთხი თვეა. თუ ისეთ პროდუქტებს ავიღებთ, როგორიცაა ნაყინი და დესერტები, მაშინ ადგილზე სეზონური შეზღუდვებია. თუ ექსპორტზე გადავალთ, ამ პუნქტებს ვხსნით და მთელი წლის განმავლობაში ვმუშაობთ პროდუქტებზე, რომლებიც კარგ მოგებას და წარმოების 100%-ით დატვირთვის შესაძლებლობას იძლევა“, – კომენტარი გააკეთა ერსაინ ჟაკსილიკოვმა.
მწარმოებლები ხაზს უსვამენ ყაზახური ნაყინის მთავარ უპირატესობას – მის ბუნებრივ შემადგენლობას, ხელოვნური დანამატებისა და შემცვლელების არარსებობას. პროდუქტი დამზადებულია მხოლოდ ახალი რძის, ნაღების, ნატურალური კენკრისა და თხილის საფუძველზე, რაც უზრუნველყოფს მის ორიგინალურ გემოს.
სანიტარული და ეპიდემიოლოგიური კონტროლის დეპარტამენტის მოვალეობის შემსრულებელი, სიმბატ ნურკენკიზიმი, გვაზსენებს: „ნაყინის გალღობა და ხელახალი გაყინვა აკრძალულია. ის არ უნდა ინახებოდეს მინუს 18 გრადუსზე მაღალ ტემპერატურაზე. ასევე აუცილებელია ყურადღება მიაქციოთ შეფუთვის დეფექტების არარსებობას – ის არ უნდა იყოს შებერილი. მეწარმეებმა მაცივრებში თერმომეტრები უნდა დაამონტაჟონ და ყოველდღიურად აკონტროლონ პროდუქტების შენახვის ტემპერატურა“.
წყარო: DairyNews.today