ბროილერი, ქათამი
მეფრინველეობა

ბროილერის ქათმის გამოზრდის პრაქტიკული სახელმძღვანელო

ფრინველის წარმატებულად გამოზრდის აუცილებელი პირობებია: ინკუბაცია, ვეტერინარული სამუშაოები, კვება, შენობის მომზადება და სხვა. სიტყვა ბროილერი ინგლიური წარმოშობისაა და ნიშნავს ცეცხლზე შეწვას, აშშ-სა და დასავლეთ ევროპის ქვეყნებში ბროილერების წარმოება დაიწყეს 1954-56 წლებში. აშშ-ში, კანადაში, ინგლისში, იაპონიაში […]
პლასტმასის, ჭურჭელი. აკრძალვა
აგრო სიახლეები

სურსათისთვის განკუთვნილი პლასტმასის გარკვეული საგნები იკრძალება

გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტროს ინიციატივით, საქართველოს მთავრობამ „სურსათთან შეხებისათვის განკუთვნილი პლასტმასის მასალებისა და ნაკეთობების (საგნების) შესახებ დამტკიცების თაობაზე“ 2022 წლის 8 ივნისის N304 დადგენილებაში ცვლილებები შეიტანა. ცვლილება, რომელიც ძალაში 2026 წლის 1 იანვრიდან […]
საპონი, ხალხური, მეთოდი
ტექნოლოგია

საპნის მომზადების უძველესი ქართული ტექნოლოგია

სვანეთში, საპონს უძველესი დროიდან ადგილზე ამზადებდნენ. სახლის პირობებში მომზადებული საპონი, არაჩვეულებრივი სარეცხი და დასაბანი საშუალება იყო. მისი დამზადებისათვის საჭიროა მხოლოდ ნაცარი და ღორის ან საქონლის ქონი. თავდაპირველად აგროვებენ დიდი რაოდენობით წიფლის ხის ნამწვისაგან მიღებულ ნაცარს, […]
ტრადიციული, პამიდორი, პომიდორი
აგრო სიახლეები

პარმას მთების პომიდორი, რომელიც 1.2 კილოგრამს იწონის, ბაზარზე ბრუნდება

რიჩიო დი პარმას პომიდორი პარმას მთიანი რეგიონის ძველი ჯიშია, რომლის აღდგენაც ახლა მიმდინარეობს, ადგილობრივების მიერ. ჯიშის აღდგენის პროცესში უკვე სამი კომპანია ჩაერთო, თუმცა, სხვა მონაწილეთათვის პროექტის კარი კვლავ ღიაა. არის მოლოდინი, რომ პომიდვრის ძველი, ტრადიციული […]
ხორბალი, კვება, სიმპტომები
მემცენარეობა

საკვები ელემენტების სიმცირისა და სიჭარბის სიმპტომები ხორბლის კულტურაში

ხორბლის კულტურისათვის საკვები ელემენტების ფიზიოლოგიური როლი, მათი სიმცირისა და სიჭარბის გარეგნული სიმპტომები. აზოტი აზოტი ხორბლისათვის ერთ-ერთი ძირითადი საკვები ელემენტია. ის შედის ყველა მარტივი და რთული ცილების, ნუკლეინმჟავების, ქლოროფილის, ფოსფატიდების, ალკალოიდების, ვიტამინების, ფერმენტების და სხვა ორგანული […]
თესლბრუნვა
ფერმერთა სკოლა

სახნავი მიწების ინტენსიური გამოყენება – თესლბრუნვა

ნიადაგის ნაყოფიერების გადიდებისა და სასოფლო-სამეურნეო კულტურათა მოსავლიანობის მატების მნიშვნელოვან საშუალებას წარმოადგენს თესლბრუნვები. თესლბრუნვების შემოღებისას უზრუნველოყოფილი უნდა იქნეს: ნათესის ფართობის  მოსავლიანობით ფერმერული მეურნეობის მოთხოვნილების დაკმაყოფილება, სახნავი მიწების მიზანშეწონილი (სწორი) გამოყენება და კულტურათა სწორად შერჩევა-განაწილება, მეცხოველეობის საკვები […]
ტყის, ხანძრის, კერები
აგრო სიახლეები

საქართველოში ტყის ხანძრების რამდენიმე კერა ფიქსირდება

გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტროს ეროვნული სატყეო სააგენტო მოუწოდებს მოსახლეობას, ტყეში გადაადგილებისას განსაკუთრებული სიფრთხილე გამოიჩინონ. სტატისტიკის მიხედვით, ტყეში ხანძრის ძირითად გამომწვევ მიზეზად ადამიანთა დაუდევრობა სახელდება. ქვემო ქართლის, მცხეთა-მთიანეთის, რაჭა-ლეჩხუმ-ქვემო სვანეთის, იმერეთისა და სამცხე-ჯავახეთის რეგიონებში […]
მწვანე
სამკურნალო მცენარეები

ოფის სამკურნალო თვისებები

ოფი (ლათ. Populus Nigra L. რუს. Тополь чёрный) ტირიფისებრთა ოჯახში შედის. ოფი 15-30 მ სიმაღლის ხეა. ფოთლები მომრგვალო სამკუთხედია ან რომბული, ბოლოწვეტიანი, კიდეხერხკბილა, ზემოდან მუქი მწვანე, ქვემოდან შედარებით ბაცი. მამრობითი მჭადა ყვავილედი მჯდომარეა, მდედრობითი კი […]
საფრანგეთი, ყაზახეთი, რძე
აგრო სიახლეები

საფრანგეთი ყაზახეთს რძის ინდუსტრიაში ფუნდამენტურ თანამშრომლობას სთავაზობს

AqAltyn 2025 კონგრესის პირველ დღეს, France Group Consulting Bureau-ს ხელმძღვანელმა, ევგენია ბუნოსმა, წარმოადგინა ინიციატივების ახალი პაკეტი ყაზახეთსა და საფრანგეთს შორის რძის მეურნეობის, გადამუშავებისა და გენეტიკის სფეროში თანამშრომლობის განვითარების მიზნით. მომხსენებელმა გამოყო თანამშრომლობის ძირითადი სფეროები, რომლებიც […]