თხილი
მებაღეობა

თხილი – კულტურა, საქართველოში გავრცელებული ჯიშები

თხილის ზოგადი დახასიათება თხილი, ერთ–ერთი უძველესი კაკლოვანი კულტურაა. იგი მრავალწლიანი ბუნებრივად ბუჩქად მოზარდი, ფოთოლმცვენი, სითბოს, სინათლისა და ტენის მოყვარული, ყინვა და გვალვაგამძე, ჩრდილისამტანი მცენარეა, მრავლდება თესლით, ფესვის ამონაყრებით, ტოტების გადაწვენით, მყნობით. საუკეთესო დეკორატიული და ანტიეროზიული […]
აშშ, ყველი, შტამი
აგრო სიახლეები

აშშ-ში E. coli-ს გამო ყველის პროდუქტები უკან გაიწვიეს

აშშ-ს ჯანდაცვის ორგანოებმა ყველის პროდუქტების გამოწვევა დაიწყეს E. coli-ით შესაძლო დაბინძურების გამო. ეს სიტუაცია ხაზს უსვამს რძის წარმოების ჯაჭვის დაცველობას და სურსათის უვნებლობის პროტოკოლების მნიშვნელობას. შეერთებულ შტატებში სერიოზული განგაში გამოცხადდა E. coli-თ დაბინძურებული ყველის პროდუქტების […]
კაკლოვანი, კენკროვანი
მებაღეობა

კაკლოვანი, კენკროვანი და სუბტროპიკული კულტურების საძირეთა სტანდარტი

კაკლოვანი კულტურები თხილი – (როგორც გარეული, ისე საბაღო ფორმები) მრავლდება: თესლით და ვეგეტატურად, მაგრამ თესლით გამრავლების შემთხვევაში ადგილი აქვს შთამომავლობით ნიშანთვისებების ე.წ. “გათიშვას”. ერთწლიანი ნათესარის სიმაღლე – 40 სმ; ძირითადი ფესვების რაოდენობა 2-3. ფესვის სიგრძე […]
სოფლის, მეურნეობა, მინისტრი
აგრო სიახლეები

საქართველოს სოფლის მეურნეობის მინისტრი აზერბაიჯანელ კოლეგას შეხვდა

გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის მინისტრი დავით სონღულაშვილი აზერბაიჯანის რესპუბლიკის სოფლის მეურნეობის მინისტრ მაჯნუნ მამადოვს და დელეგაციის წევრებს შეხვდა. შეხვედრაზე მხარეებმა ქვეყნებს შორის სოფლის მეურნეობის მიმართულებით სამომავლო თანამშრომლობის შესაძლებლობები, მათ შორის, სავაჭრო-ეკონომიკური ურთიერთობის გაღრმავების პერსპექტივები […]
სიმონასეული, ვაზის, ჯიში, ვენახი, საღვინე
მევენახეობა

სიმონასეული – მაღალი ხარისხის სუფრის მშრალი ღვინის დასამზადებლად

სიმონასეული წითელყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიშია. წარმოშობა: კახეთი ზრდასრული ფოთოლი საშუალო ზომისაა, მომრგვალო ფორმის, ხუთნაკვთიანი, იშვიათად სამნაკვთიანი. ფოთლის ქვედა მხარე სუსტადაა შებუსული. ყვავილი ორსქესიანია. მტევანი საშუალო ან საშუალოზე დიდი ზომის, კონუსური, ან ცილინდრულ-კონუსური ფორმის, საშუალო ან […]
PDF

ნუშის ახალი ჯიშები და მათი თავისებურებები

ნუში (Prunus dulcis, სინონიმი: Prunus Amygdalus) მრავალწლოვანი კაკალ ნაყოფიანების (Tree nuts) სამეურნეო ჯგუფის ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი წარმომადგენელია, რომელიც ბოტანიკური და მორფოლოგიური ნიშნების მიხედვით კურკოვნების ჯგუფს მიეკუთვნება და გენეტიკურად გაცილებით ახლოს დგას ატამთან, ვიდრე ისეთ ტრადიციულ […]
სკოლა, კვება, ფერმერი, ყაზახეთი
აგრო სიახლეები

FAO: სასკოლო კვება ყაზახი ფერმერებისთვის ახალი ბაზარია

ყაზახი ფერმერები და სოფლის მეურნეობის მწარმოებლები, სასკოლო კვებას ჯერ კიდევ არ აღიქვამენ პოტენციურ ბაზრად. გაეროს სურსათისა და სოფლის მეურნეობის ორგანიზაციამ (FAO) მოუწოდა ყაზახეთს სასკოლო კვების სისტემური ტრანსფორმაციისკენ და ადგილობრივი ფერმერების უფრო მეტი ჩართულობისკენ, საგანმანათლებლო დაწესებულებების […]
ხევის, ყველის, ტექნოლოგია
AgroPlus

კობის ანუ ხევის ყველის დამზადების ტექნოლოგია

საქართველოს სოფლის მეურნეობის პროდუქტების ტრადიციული მწარმოებელი ქვეყანაა. საქართველოში იწარმოება მრავალი დასახელების უნიკალური პროდუქტი, განსაკუთრებით მრავალფეროვანია ყველის სახეობები, რომლებიც უხსოვარი დროიდან მზადდებოდა და დღესაც მზადდება მრავალი დასახელების წათხის ყველი. კობის ყველის დამარილებისა და მომწიფების ტექნოლოგია გამოირჩევა […]
სტამბოლი, საკვები, მოწამვლა
აგრო სიახლეები

სტამბოლში მოწამვლების სერიამ პანიკა გამოიწვია

სტამბოლში მოწამვლის ინციდენტების დროში დამთხვევამ, პანიკა გამოიწვია და ქუჩაში საკვების გაყიდვები შეამცირა. ბოლო კვირების განმავლობაში საკვებით მოწამვლის შემთხვევების სერიამ, რომელიც გერმანიიდან სტამბოლში ჩასული ოჯახის ტრაგიკული გარდაცვალების შემდეგ დაფიქსირდა, საკვების უვნებლობასთან დაკავშირებით პანიკა გამოიწვია და სერიოზული […]