ლეშურა, სამკურნალო, შხამიანი
სამკურნალო მცენარეები

ლეშურა – სამკურნალო მცენარე

ლეშურა (Bryonia Alba L) გოგრისებრთა ოჯახის მრავალწლოვანი ბალახია. მიწისქვეშა ნაწილი გარედან მოყვითალოა, შიგნით კი თეთრხორცოვანი. 4 მეტრამდე სიგრძის, რამდენიმე მცოცავი ღერო ამოდის ფესვის ყელიდან, რომელნიც ფოთლების იღლიებში განლაგებული მარტივი ულვაშებით, ემაგრებიან მცენარეებს და სხვა საგნებს. […]
ფრინველი
მეფრინველეობა

ქათმის კვება – რეკომენდაციები და საკვების რეცეპტები

კვერცხმდებელი ქათმის კვების რეკომენდაციები ითვალისწინებს ასაკისა და პროდუქტიულობის მიხედვით ფრინველის მოთხოვნილებას საზრდო ნივთიერებებზე სამ პერიოდში (ფაზაში). ვარია ნორმალურ კვერცხდებას იწყებს 150-170 დღის ასაკში მაშინ როცა მისი ზრდა 300-360 დღემდე გრძელდება. ამიტომ 150-დან 300 დღემდე პერიოდი პირველ ფაზად ითვლება. […]
ზეთისხილი, ბაღის, გაშენება
მებაღეობა

ზეთისხილი – დარგვა, მოვლა-მოყვანა, ჯიშები

ზეთისხილი მეტად ძვირფასი კულტურაა, ამიტომ ყველა ქვეყანა სადაც შესაძლებელია მისი გაშენება, აწარმოებენ მის მოყვანას და საექსპორტო პროდუქციის წარმოებას. ზეთისხილი ერთ-ერთი კულტურაა, რომელიც ძვირფას მცენარეულ ცხიმს (ზეთს) იძლევა. ზეთისხილის ნაყოფი შეიცავს 35%-მდე მაღალხარისხოვან ზეთს. ზეთი მდიდარია […]
ქართილი, ქერი, მარცვლეული
მემცენარეობა

ქერი ანუ ქართილი, ქართული წარმოშობის კულტურა

აკად. ი. ჯავახიშვილის მონაცემებით, პირველ ქართულ ხელნაწერებში ნათარგმნი დოკუმენტი “ბიბლია” და “დაბადება”, ქერი წოდებულია ქართულად: “ქართილის” და “ქერის” სახელწოდებით. ქერი მსოფლიოში მოსავლიანობისა და დაკავებული ფართობის მიხედვით, მეოთხე ადგილზეა. ამ კულტურას მსოფლიოში დაახლოებით 90 მილიონი ჰექტარი უკავია. ქერი […]
ეთერზეთების, ტექნოლოგია, ეთერზეთი
ფერმერთა სკოლა

ეთერზეთების მიღების ძირითადი პრინციპები და განსაზღვრებები

ეთეროვანი ზეთები სპეციფიური არომატის მქონე და ადვილად აქროლად ნივთიერებათა რთული ნარევია. სახელწოდება წარმოიშვა ადვილად აქროლადობის თვისებიდან, ისე როგორც ეთერისა, ხოლო გარეგნულად ცხიმზეთებთან მსგავსებით. ეთერზეთების შემადგენლობაში გვხვდება სხვადასხვა ნაერთი: ალდეჰიდები, კეტონები, სპირტები, ეთერები, ფენოლები, ტერპენები. ეთეროვან […]
ვაზის, ჯიში
მევენახეობა

ბეგლარის ყურძენი

ბეგლარის ყურძენი – კახური წარმოშობის ვაზის ჯიშია, გამოიყენება თეთრი მშრალ ღვინის დასაამზადებლად. ფოთოლი დიდი, უფრო იშვიათად – საშუალო ზომისაა, მრგვალი, სუსტად ან საშუალოდ დანაკვთული, სამ-ხუთნაკვთიანი, ქვედა მხარე მცირედ ან საშუალოდ დაფარულია ჯაგრისებრ-აბლაბუდისებრი ბუსუსით. ყვავილი ორსქესიანია. […]
მებაღეობა

როგორ შევარჩიოთ მაყვლის ჯიში

მაყვლის სამი ფორმა ღეროს ზრდის მახასიათებლების მიხედვით. ღეროს ზრდის მახასიათებლების მიხედვით განასხვავებენ მაყვლის სამ ფორმას. ეს ფორმებია: სწორმდგომი, ნახევრად გამართულღეროიანი და ხვიარა. სწორმდგომ მაყვალს სწორი და მყარი ღერო წარმოექმნება. მიუხედავად იმისა, რომ ასეთი ტიპის მაყვალს […]
ბამბუკი
მებაღეობა

ბამბუკი – დარგვა, მოვლა, მოყვანის ტექნოლოგია

კულტურის მნიშვნელობა ბამბუკის მწარმოებელმა ფერმერებმა კარგად იციან, რომ საქართველოში მრავალწლოვან მერქნიან ტექნიკურ კულტურებს შორის ბამბუკს კომერციული მნიშვნელობით და გავრცელების პერსპექტივებით საპატიო ადგილი უკავია. ბამბუკს ფართო და მრავალმხრივი გამოყენება აქვს დეკორაციული სახლების, ჯიხურების, სასადილო ოთახების და […]
ქართული, მუხა
ფერმერთა სკოლა

ქართული მუხის გაშენების აგროტექნიკური თავისებურებანი

მუხის გვარი საკმაოდ მდიდარია სახეობებით, ამჟამად, დედამიწის ზედაპირზე, გავრცელებულია მისი 220-მდე სახეობა, მათ შორის კავკასიაში გვხვდება 19, საქართველოში კი ძირითადად გავრცელებულია 8 სახეობა. ქართული მუხა (ლათ. Quercus iberica Stev) 18-20 მ-მდე, სიმაღლის ხეა, მოგრძო კვერცხისებრი […]