აგროტექნოლოგია, ნიადაგი
ფერმერთა სკოლა

ნიადაგის დამუშავების ტექნოლოგიების მიმოხილვა

სასოფლო-სამეურნეო კულტურების მოვლა-მოყვანის სამანქანო ტექნოლოგიები. სოფლის მეურნეობის წარმოების მექანიზაციის სამეცნიერო პროგრესს მანქანათმშენებლობის ტექნოლოგიის და საინჟინრო – ტექნიკური სამსახურის (სერვისის) მდგომარეობა განსაზღვრავს. მექანიზაციის განვითარებაში წამყვანი როლი სამანქანო ტექნოლოგიას ეკუთვნის, ამიტომ პირველ რიგში ის ტენდენციები განვიხილოთ, რაც […]
ჯავახეთურა, ვაზი
მევენახეობა

ჯავახეთურა – ქართული ვაზის ჯიში

აჭარაში გავრცელებულ თეთრყურძნიან ვაზის ჯიშებს შორის ჯავახეთურა განსაკუთრებულ ყურადღებას იპყრობს, როგორც საადრეო და ამავე დროს მაღალხარისხოვანი სუფრის ყურძნის ჯიში. იგი ასწლოვან მაღლარებად იყო გავრცელებული სოფ. ჩაოსა და ფურთიოს მიდამოებში (ხულოს რ-ნი). წერილობითი მასალები აჭარაში ჯავახეთურას გავრცელების […]
ჩურჩხელა
AgroPlus

ჩურჩხელა – წარმოების და შენახვის ტექნოლოგია

ჩურჩხელა ქართული პროდუქტია. იგი დარეგისტრირებული „საქპატენტის“ მიერ, დაფიქსირებული და დადგენილია მისი გეოგრაფიული აღნიშვნაც. ჩურჩხელის  წარმოებას  დიდი ხნის ისტორია აქვს. საქართველოში ჩატარებული არქეოლოგიური გათხრების შედეგად  ნაპოვნია ნივთები, რომლებიც ჩვ.წ. აღრიცხვამდე II საუკუნეს განეკუთვნება. ეს არის ფირფიტები, […]
მსხალი, მსხლის, ჯიში, კონფერენსი
მებაღეობა

მსხლის ჯიში კონფერენსი

მსხლის ჯიში კონფერენსი (Conference) წარმოშობა: გამორჩეულია ინგლისში ტ. რივერსის მიერ XIX საუკუნის 70-80- იან წლებში. იგი მიღებულია ჯიშის ლეონ ლეკლერკ დე ლავალის [Leon Leclerc de Laval] თავისუფალი დამტვერვით. ჯიშმა მოიგო 1885 წელს ბრიტანეთის მსხლის ნაციონალური […]
მეფუტკრეობა, ანტიბიოტიკები
მეფუტკრეობა

მეფუტკრეობაში ანტიბიოტიკებით პროფილაქტიკის უარყოფითი შედეგები

მეფუტკრეობა სოფლის მეურნეობის ერთერთი მნიშვნელოვანი დარგია. ფუტკრები გარდა სხვა პროდუქტების მიღებისა დიდ როლს ასრულებენ სხვადასხავა მცენარეული კულტურების და ველური ფლორის დამტვერვაში. ხშირად ადამიანების დაუდევრობა უარყოფით გავლენას ახდენს ფუტკრებზე, მაგალითად მათი საარსებო გარემოს დაბინძურება პესტიციდებით შესაძლოა […]
ძროხა, მეძროხე, ფერმერი
მეცხოველეობა

პრაქტიკული რჩევები მეცხოველე ფერმერებს

1. ჩალის ჭამადობა რომ გაიზარდოს, ზამთარში 10 კგ. დაქუცმაცებულ ჩალას მოასხამენ 100-200 გრ. მარილს, გახსნილს 8-10ლ. 20-30 0C-იან ტემპერატურის წყალში, 30 წუთით ადრე ჭამამდე; 2. მრპ-თვის სასიკვდილო დოზაა 1,5-3 კგ. მარილი,  ანუ 3-7 გრ. 1კგ. […]
https://agrokavkaz.ge/samkurnalo-mcenareebi/kotsakhuri-berberis-vulgaris-l-samkurnalo-mtsenare.html
მებაღეობა

კოწახური – გამრავლება, ჯიშები, ნედლეული, გამოყენება

I ზოგადი ნაწილი 1.1 ზოგადი დახასიათება ჩვეულებრივი კოწახური – Berberis vulgaris L მიეკუთვნება კოწახურისებრთა  Berberidaceae ოჯახს. იგი ქსეროფიტული ბუჩქოვანი მცენარეა. ტოტები  სწორმდგომია, მრავალრიცხოვანი, დატოტიანებული. სიმაღლით  1,5-3 მეტრი. ასაკოვანი ღეროების ქერქი რუხია, ახალგაზრდა ღეროები მურა-მოყვითალოა  ან […]
ფიზალისი, ონტკოფა, სამკურნალო
სამკურნალო მცენარეები

ონტკოფა (დუდღუბო) – სამკურნალო მცენარე

ონტკოფას (ფიზალისი, ლათ. Physalis Alkekengi) აჭარაში სატკაჩუნას ეძახიან, რაჭა-ლეჩხუმში ბაბუშტელას, გურიაში კატაყვერას, ქართლ-კახეთში დუდღუბოს. ონტკოფა ძაღლყურძენასებრთა ოჯახის წარმომადგენელი, მრავალწლიანი ფესვურიანი მცენარეა, 20-100 სმ სიმაღლის სწორმდგომი მარტივი (ზოგჯერ კენწრულ ნაწილში სუსტად დატოტვილი) ღეროთი. ღეროზე მორიგეობით, მაგრამ […]
ყურძნის, შენახვა
მევენახეობა

ყურძნის შენახვაზე მოქმედი ძირითადი ფაქტორები

ყურძენი ინახება მაცივარში მისი გაყიდვის პერიოდის გახანგრძლივების და არასახარბიელო საბაზრო კონიუნქტურის თავიდან აცილების მიზნით. ყურძნის შენახვის ხანგრძლივობა მნიშვნელოვნად გაიზარდა გაცივების ეფექტური მეთოდების შემუშავების, გოგირდის ორჟანგის წარმატებით გამოყენების, ტემპერატურისა, ტენის რეგულირების და ახალი ტექნიკური საშუალებების დანერგვის […]