რქაწითელი წითელი – წითელყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიში

რქაწითელი, წითელი, ვაზის, ჯიში, კახეთი

რქაწითელი წითელი  წითელყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიშია, სუფრის წითელი, მშრალი ღვინის დასამზადებლად.

წარმოშობა: კახეთი

რქაწითელი წითელი საშუალო ზრდა-განვითარებისა და საშუალოზე მცირე მოსავლიანია. არის იშვიათი ჯიში. გამოიყენება სუფრის წითელი, მშრალი ღვინის დასამზადებლად. ღვინო მუქი ბროწეულისფერია.

ზრდასრული ფოთოლი საშუალო ან საშუალოზე მცირე ზომისაა, მომრგვალო ფორმის, ხუთნაკვთიანი, იშვიათად სამნაკვთიანი. ფოთლის ქვედა მხარე ხასიათდება ძალიან სუსუტი შებუსვით.

მტევანი კონუსური ან ცილინდრულ-კონუსური ფორმისაა, ფრთიანი, საშუალო სიკუმსის ან თხელი. მარცვალი პატარა ზომისაა, ოდნავ ოვალური ფორმის. რბილობი საშუალო სიმკვრივისაა, შედარებით ხორციანი და ნაკლებ წვნიანი, სასიამოვნო გემოთი.

სავეგეტაციო პერიოდი 154-157 დღეა. ყურძენი სიმწიფეში სექტემბრის ბოლოს შედის. მტევნის წონა 132-213 გრამია. ყურძნის სრული სიმწიფის პერიოდში მისი შაქრიანობა აღწევს 24.1-25% -ს, მჟავიანობა 6.7 გ/ლ -ს.

წყარო: სოფლის მეურნეობის კვლევითი ცენტრი.

იხილეთ აგრეთვე: რქაწითელი – ქართული ვაზის ჯიშების მიმოხილვა