კარტოფილის ჯიში ქანთრი გერმანიის ბაზარზე პოპულარობას იძენს

კარტოფილის, ჯიში, ქანთრი, გერმანია

გერმანიის სუფრის კარტოფილის ბაზარი სულ უფრო მეტ ინტერესს იჩენს ჰოლანდიაში გამოყვანილი ახალი ჯიშის, ქანთრის (Country) მიმართ, რომელიც მაღალ მოსავლიანობასთან ერთად გვალვისა და დაავადებებისადმი განსაკუთრებულ გამძლეობით გამოირჩევა.

ეს ჯიში არაპროგნოზირებად კლიმატის პირობებში სტაბილური წარმოების შესახებ ფერმერთა მოთხოვნებს პასუხობს და საცალო ვაჭრობის მიერ პროდუქტის სასაქონლო სახის მკაცრ სტანდარტებს აკმაყოფილებს.

ამის შესახებ ინფორმაციას Böhmer-ის ტესტირების შედეგებზე დაყრდნობით, PotatoPro ავრცელებს.

ექსპერტებმა ჯიშის „ქანთრი“-ს ტესტირება 2023 წელს გერმანიის ხუთ სხვადასხვა რეგიონში დაიწყეს. მთავარი მიზანი იყო ისეთი ჯიშის გამოვლენა, რომელიც გაუძლებდა ხანგრძლივ სიცხეს, იქნებოდა მდგრადი კანის დეფექტების მიმართ და უზრუნველყოფდა ერთგვაროვან ბოლქვებს მოსავლის აღებისას. შედეგები იმდენად დამაჯერებელი იყო, რომ 2025 წელს ამ ჯიშის ფართობები მნიშვნელოვნად გაიზარდა სხვადასხვა რეგიონებში.

„ქანთრის“ ერთ-ერთი მთავარი უპირატესობა მცენარის სწრაფი განვითარებაა და ამასთან სხვა ტესტირებულ ჯიშებთან შედარებით მოსავლის ასაღებად უფრო ადრეა მზად. ტუბერის ერთგვაროვანი ზომა ფერმერებს ეფექტურად დაახარისხების და საცალო ვაჭრობისთვის შეფუთვის საშუალებას აძლევს. ვინაიდან ევროპელი მომხმარებლები ძალიან მომთხოვნები არიან კანის ხარისხსა და ფერზე, „ქანთრის“ გლუვი, ლაქების გარეშე ყვითელი ზედაპირი საცალო ვაჭრობისთვის მიმზიდველ პროდუქტად იქცა.

ჯიში ავლენს მაღალ ადაპტირებადობას და კარგი შედეგების მოტანა შეუძლია რთულ ნიადაგებზეც კი, იქ სადაც სტაბილური მორწყვა თითქმის შეუძლებელია. დისტრიბუტორი ამჟამად თანამშრომლობს კარტოფილის მწარმოებელ დაახლოებით 700 ფერმერთან 5 500 ჰექტარზე და გეგმავს ქვეყნის წილის შემდგომ გაფართოებას თავისი პროდუქციის ასორტიმენტში.

ექსპერტები ქანთრის მთელი მიწოდების ჯაჭვისთვის პერსპექტიულ ვარიანტად მიიჩნევენ – მწარმოებლიდან, რომელიც სტაბილურ მოსავალზეა დამოკიდებული, საბოლოო მომხმარებლამდე, რომელიც გემოსა და სასაქონლო სახეს აფასებს.

კარტოფილის მოყვანის ტექნოლოგია და რამდენიმე ჯიში

თქვენი რეკლამა