რამდენიმე პრაქტიკული რჩევა მებოცვრე ფერმერს

ბოცვერი

ჩვენ ხშირად მოგვმართავენ მებოცვრე ფერმერები მათთვის აქტუალური საკითხების თაობაზე, გთავაზობთ ძირითად რჩევებს, რომლებიც ყოველდღიურ საქმიანობაში მნიშვნელოვნად წაგადგებათ.

1)  ბოცვერი უნდა გვყავდეს: სუფთა, მშრალ და ორპირი ქარისგან დაცულ ადგილზე;

2)  3-5 კარგი მერძეული დედიდან შეგიძლიათ მიიღოთ 320კგ წონის 100-მდე მოზარდი;

3)  უნდა ვერიდოთ ნათესაურ შეწყვილებას;

4)  ადრე გაზაფხულის ბაჭია ყოველთვის უფრო სიცოცხლისუნარიანია;

5)  დედალი ბოცვერი უმჯობესია შევაჯვაროთ 5-6 თვის ასაკში;

6)  შეწყვილების დროს დედალი ბოცვერი უნდა ჩავუსვათ მამალს და არა პირიქით;

7)  შეწყვილების დროს გალიიდან უნდა ამოვიღოთ ყველანაირი ინვენტარი;

8)  დაგრილებიდან 5-6 დღის შემდეგ, დედალს განმეორებით ისევ ვსვავთ მამალთან გადასამოწმებლად;

9)   გალიაში ყუთი დაბაჭიანებამდე 5-6 დღით ადრე უნდა ჩაუდოთ;

10)  მრავალ ბაჭიანობის დროს უნდა ჩავდგათ ორი ბუდე და ბაჭიები გადავანაწილოთ;

11)  დაბაჭიანების დროს ბოცვერს აუცილებლად უნდა ჰქონდეს წყალი;

12)  ბოცვერს აუცილებლად უნდა ჰქონდეს საღრღნელი რაიმე საგანი;

13)  მოზარდი დედებისათვის წელიწადში საჭიროა:

• კონცენტრირებული საკვები – 50კგ;
• თივა – 50კგ;
• ძირხვენა – 60კგ;
• მწვანე მასა – 190კგ.

14)  ზრდასრულ დედალს და მამალს მოსვენების პერიოდში უნდა მიეცეს:

• 45% – კონცენტრატი;
• 15% – უხეში საკვები;
• 40% – ძირხვენები.

ლაქტაციის დროს ეს რაციონი იზრდება 3-ჯერ.

15)  შეწყვილების და მაკეობის დროს რაციონები – დღიური:

• მარცვლოვნები  90 -100გრ;
• მზესუმზირას კოპტონი. – 35გრ;
• თივა  – 180გრ;
• ძირხვენები – 250გრ;
• მარილი – 1გრ.

16)  არა არის რეკომენდირებული მწვანე მასის გამოშრობის გარეშე მიცემა;

17)  ასალოკი მარილი უნდა ეძლეოდეს მუდმივად;

ბოცვერის შერჩევისთვის უნდა გავითვალისწინოთ ბოცვრის ტიპები:

1) უხეში ბოცვერი – ამ ტიპის ბოცვერს აქვს უხეში თავი, მასიური ძვლები, უხეში ტყავი, ძლიერი კუნთები, უხეში ბეწვი;

2) მაგარი ბოცვერი – ამ ტიპის ბოცვერს ახასიათებს ნაკლები ცხიმიანობა, თავი მომრგვალო ან მოგრძო. ძვლები მაგარი მკერდი ფართოდ ჩაღრმავებული ტანი მოგრძო, კანი ელასტიური, ასეთი ბოცვერი გამოიყენება სანაშენედ;

3) ნაზი ბოცვერი  – ხასიათდება სუსტი ძვლებით, ელასტიური ტყავით, აქვს ნაკლებად განვითარებული კუნთები. ასეთი ტიპი იწუნება;

4) ფუმფულა აგებულების ტიპი – ხასიათდება ძალიან სუსტი ძვლებით, კუნთები გაფუებული, ბეწვი რბილი და თხელი.

ავტორი: დავით ბოსტაშვილი.

იხილეთ აგრეთვე: ბოცვრის ხორცის წარმოების ტექნოლოგიური რუკა

თქვენი რეკლამა