პიტაია, ან პიტაჰაია, არის კაქტუსების რამდენიმე სახეობის ნაყოფების საერთო სახელი. ამ ხილის ინგლისური საერთო სახელია dragon fruit (დრაკონის ხილი).
ამ გვარის მცენარეები არიან ცოცხალი ეპიფიტური ლიანას მსგავსი კაქტუსები, რომლებიც გავრცელებულია მექსიკაში, ცენტრალურ და სამხრეთ ამერიკაში; მათ უმეტესობას ახასიათებს დიდი, სურნელოვანი თეთრი ყვავილები, რომლებიც ღამით იხსნება.
ეს მცენარეები ახლა კომერციულად არის გაშენებული სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიის ბევრ ქვეყანაში, ასევე ჰავაიში, ისრაელსა და ჩრდილოეთ ავსტრალიაში.
დრაკონის ხილი საკმაოდ დიდი ხანია ცნობილია, მაგრამ ისინი ევროპის ბაზარზე მხოლოდ თხუთმეტი წლის წინ გამოჩნდა. თავიდან ვაჭრებმა მათ დრაკონის კვერცხები უწოდეს ნაყოფის საოცარი გარეგნობის გამო – დიდი, 300-დან 600 გ-მდე წონა, ოვალური ფორმის ტყავისფერი, ვარდისფერი, ყვითელი ან მეწამული კანით. ნაყოფის რბილობი, ჯიშის მიხედვით, თეთრი ან წითელია მრავალი თესლით. წითელკანიან ჯიშებში თესლი პატარაა, ხოლო ყვითელკანიან ჯიშებში უფრო დიდი და ჩასმული ჟელესმაგვარ კაფსულებში.
გემო დამოკიდებულია ხილის სიმწიფის ხარისხზე და მყიდველის იღბალზე – „არაფრიდან“ ნამდვილად ტკბილამდე. მყიდველის იღბალზეა დამოკიდებული, რომ ეს ხილი ინდივიდუალურად იყიდება და არ არის იაფი. მაგალითად, ლატვიის სუპერმარკეტებში საახალწლო არდადეგების წინა დღეს ისინი ხილზე 4-დან 6 ევრომდე იყიდებოდა.
პიტაიას ხილი არ არის მხოლოდ გემრიელი, მათ აქვთ მაღალი კვებითი ღირებულება. ასე რომ, 100 გრ ახალი პიტაია შეიცავს 40-დან 57 კკალ-მდე (დამოკიდებულია ჯიშზე), 10 გ-ზე ნაკლებ შაქარს, 3 გ-ზე ცოტათი დიეტური ბოჭკოს, ძალიან ცოტა ცხიმს და ცილას, მაგრამ 7 მკგ ფოლიუმის მჟავას მარილებს. კალიუმის ყოველდღიური მოთხოვნილების 2%, მაგნიუმი და ფოსფორი, ვიტამინები C, K და B ჯგუფი, ასევე დაახლოებით 84 გრ წყალი.
ჯიშისა და მზარდი რეგიონიდან გამომდინარე, პიტაიას ნაყოფს აქვს მაღალი Brix ღირებულება. ასე რომ, ყვითელ ეკვადორის დრაკონის ნაყოფებში ის აღწევს 21-23 0Bx-ს ხოლო წითელი კანის მქონე ჯიშებში აღწევს 13-14 0Bx-ს.
მიჩნეულია, რომ პიტაიას ხილს აქვს სასარგებლო გავლენა გულ-სისხლძარღვთა სისტემაზე, აუმჯობესებს კუჭ-ნაწლავის ფუნქციას, ეხმარება სხეულის წონის კონტროლს და აუმჯობესებს კანის ჯანმრთელობას. მწარმოებელ ქვეყნებში ისინი ჭამენ არა მხოლოდ ახალ, არამედ ხმელ ხილს, ასევე ჩაის და მცენარის ყვავილების ნაყენს.
ყველა კაქტუსის მსგავსად, პიტაია მოდის ცენტრალური ამერიკიდან – სამხრეთ მექსიკიდან და წყნარი ოკეანის სანაპიროდან, მაგრამ ფართოდ არის გაშენებული არა მხოლოდ მის ისტორიულ სამშობლოში, არამედ აშშ-ში, ავსტრალიაში, სამხრეთ და სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიაში და თუნდაც სამხრეთ აფრიკაში. ბოლო წლებში დრაკონის ხილზე მოთხოვნა იზრდება ინდონეზიაში, სინგაპურში, ტაილანდსა და ფილიპინებში. ამ ხილის ჯანმრთელობისთვის სარგებლიანობის გამო, ინტერესი იზრდება იაპონიასა და ჩინეთში.
პიტაიას ხილის ყველაზე დიდი მწარმოებელი მსოფლიოში ვიეტნამია. ამრიგად, ბინ ტუანის პროვინციაში, დრაკონის ხილი ერთ-ერთი მთავარი პროდუქტია რეგიონულ ეკონომიკაში, რომელიც ძირითად შემოსავალს მოაქვს ბევრ ფერმერულ ოჯახს.
ეს ნიშნავს, რომ ამ ოჯახების კეთილდღეობა დამოკიდებულია ამ ეგზოტიკური ხილის ფასების მატება-ვარდნაზე. თუმცა შემოსავალი მოდის არა მხოლოდ პიტაიას მოშენებიდან, არამედ ტურიზმის განვითარებიდანაც. პიტაიას პლანტაციები თითქმის მთელი წლის განმავლობაში ყვავის და წარმოადგენს უნიკალურ სანახაობას, რომელიც იზიდავს ტურისტებს. ზამთარში კი, დეკემბრიდან მარტამდე, მათ ასევე ანათებენ ყვავილობის სტიმულირებისთვის. კაქტუსების მსუბუქი კულტურა ღია გრუნტში! თითქმის 1000 ჰექტარი. უბრალოდ გასაოცარია!
დრაკონის ხილის შენახვისა და ტრანსპორტირების ოპტიმალური პირობებია ტემპერატურა 5-6 ° C და ფარდობითი ტენიანობა 85-90%. ასეთ პირობებში ისინი 4-5 კვირას ინარჩუნებენ ხარისხს, რაც სავსებით საკმარისია მცირე დისტანციებზე ტრანსპორტირებისთვის.
east-fruit.com-ის მიხედვით.