კლიმატის მუდმივი ცვლილებისა და სასუქების ფასების ზრდის ფონზე, ჰიბრიდული ჭვავი ფართო აღიარებას იძენს დიდი ბრიტანეთის ფერმერებს შორის. მიუხედავად იმისა, რომ ამ კულტურის საერთო ფართობი სტაბილური რჩება (დაახლოებით 50 000 ჰექტარი), ანალიტიკოსები მომდევნო წლებში სწრაფ ზრდას პროგნოზირებენ.
ჰიბრიდული ჭვავი ფერმერებს მოქნილობას, ეკონომიკურ მიზანშეწონილობას და ზრდას ჰპირდება, წერს Farmers Weekly.
ზრდის მთავარი მამოძრავებელი ძალა ბიოგაზის ქარხნების (AD სიმძლავრეები) განვითარებაა, რომლებიც აქტიურად იყენებენ ჰიბრიდულ ჭვავს, როგორც ეფექტურ ნედლეულს. თუმცა, ამ კულტურით არა მხოლოდ ენერგეტიკის სექტორია დაინტერესებული; მეცხოველეობის სექტორიც გაზრდილ ინტერესს იჩენს.
დიდ ბრიტანეთში, ტრადიციულად, ხორბალი დომინირებდა, როგორც საკვები კულტურა, მაგრამ ჰიბრიდული ჭვავი სწრაფად ეწევა მას. ის მსგავს პროდუქტიულობას აჩვენებს დაბალი კულტივაციის ხარჯებით და ეს მას უფრო ეკონომიურ და მდგრად ვარიანტად აქცევს. გარდა ამისა, საკვები ნივთიერებების უკეთესი შეწოვის გამო, ჰიბრიდულ ჭვავს მნიშვნელოვნად ნაკლები აზოტოვანი სასუქი სჭირდება.
ჰიბრიდული ჭვავი არა მხოლოდ ხარჯების დამზოგავი ვარიანტია, არამედ მდგრადი კულტურაა არასტაბილურ კლიმატში:
- საშუალო მოსავლიანობა: 10-13 ტ/ჰა;
- უკეთესი პროდუქტიულობა, ვიდრე ხორბალი ან ქერი;
- ადრეული სიმწიფე ზრდის მოქნილობას თესლბრუნვის დაგეგმვაში;
- ღრმა ფესვები – გვალვაგამძლეობა;
- მცენარეთა დაცვის მინიმალური საშუალებები, აზოტის ეფექტური გამოყენება;
- საჭიროებს 25-33%-ით ნაკლებ წყალს, ვიდრე ხორბალი.
ახალი ჰიბრიდული ჭვავი KWS Emphor, რომელიც AHDB სიაში 2025 წლის შემოდგომაზე გამოჩნდება, უკვე მნიშვნელოვან გარღვევად ითვლება. მაღალი მოსავლიანობით, გვალვაგამძლეობის შესანიშნავი უნარით და მაღალი აგრონომიული მაჩვენებლებით.

