უკრაინელი კარტოფილის მწარმოებლები, მთელი წლის განმავლობაში კარტოფილის სტაბილური მარაგის უზრუნველყოფას ვერ ახერხებენ, რაც ქვეყანას კარტოფილის იმპორტზე დაყრდნობას აიძულებს.
ამის ძირითადი მიზეზებია კარტოფილის შესანახი თანამედროვე ობიექტების მწვავე დეფიციტი და ამასთან პრაქტიკულად არ ხდება ნედლეულის გადამუშავება, აცხადებს სერგეი რიბალკო, ჟიტომირის რეგიონში მდებარე მეურნეობის „ადელაიდას“ ხელმძღვანელი და კარტოფილის მწარმოებელთა უკრაინის ასოციაციის საბჭოს წევრი.
ფერმერის თქმით, უკრაინას ამჟამად მხოლოდ 300 000-350000 ტონის სათავსო აქვს და ის ამასთან თანამედროვე არ არის. ეს ნიშნავს, რომ მოსავლის მნიშვნელოვანი ნაწილი – ობიექტური შეფასებით, 4 მილიონ ტონამდე – უბრალოდ იკარგება ან გამოიყენება პირუტყვის საკვებად.
„ამჟამად არმია პოლონურ კარტოფილს მიირთმევს და ყველა პოლონურ კარტოფილს მიირთმევს“, – თქვა სერგეი რიბალკომ.
ეს სიტუაცია შეიქმნა იმის გამო, რომ უკრაინელი მწარმოებლები ვერ ახერხებენ მთელი წლის განმავლობაში სტაბილური მარაგის უზრუნველყოფას.
„მომხმარებლებს კარტოფილის სტაბილური მიწოდება მთელი წლის განმავლობაში სჭირდებათ. შეუძლიათ თუ არა უკრაინელ ფერმერებს ამის უზრუნველყოფა? არა, მათ არ შეუძლიათ, რადგან მათ არ აქვთ შესანახი საშუალებები და არსებულის ხარისხი არ არის ის, რაც ჩვენი სამუშაოსთვის გვჭირდება. მათ სტაბილურობა აკლიათ“, – აღნიშნა რიბალკომ.
მომხსენებელმა ხაზგასმით აღნიშნა, რომ შესანახი საშუალებები და ირიგაცია უზრუნველყოფს კარტოფილის პროფესიონალური წარმოების სტაბილურობას. ამ ორი ფაქტორის გარეშე, ამინდის პირობების გამო მოსავლის არასტაბილურობის გათვალისწინებით, უკრაინა გააგრძელებს კარტოფილის იმპორტს პოლონეთიდან, ბალტიისპირეთის ქვეყნებიდან, გერმანიიდან და საფრანგეთიდანაც კი.
კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი პრობლემა გადამუშავების სიმძლავრის ნაკლებობაა. შედარებისთვის, ბელგია 6.5 მილიონ ტონა კარტოფილს მოჰყავს და 5.7 მილიონ ტონას ამუშავებს. უკრაინა, ობიექტური შეფასებით, დაახლოებით 8-9 მილიონ ტონა კარტოფილს მოჰყავს, მაგრამ მხოლოდ დაახლოებით 300 000 ტონას ამუშავებს (აქედან 100,000 ტონამდე ჩიფსებისთვის და დაახლოებით 200 000 ტონა სახამებლისთვის გამოიყენება). უკრაინა საერთოდ არ აწარმოებს კარტოფილ ფრის და 20 000-25 000 ტონა მზა პროდუქტს იმპორტირებს.
„ადელაიდა“ უკვე ავითარებს სუფთა და ვაკუუმში შეფუთული კარტოფილის ხაზს HoReCa სეგმენტისთვის, რაც უფრო ეკონომიურია, ვიდრე რესტორნებში საკუთარი ხელით გაფცქვნა. სამწუხაროდ, უკრაინაში საჯარო სექტორის ორგანიზაციები ჯერ არ იყენებენ ამ პროდუქტს.
კარტოფილის ღირებულების დაახლოებით 25%-ს თესლი შეადგენს, რადგან უკრაინა იძულებულია მაღალი ხარისხის თესლი იმპორტირება (საფრანგეთიდან, გერმანიიდან, ნიდერლანდებიდან და შოტლანდიიდან) განახორციელოს. უკრაინაში არ არსებობს ბუგრებისგან (რომლებიც ვირუსებს ავრცელებენ) თავისუფალი ზონები.
წყარო: komersant.ua
კარტოფილის მოყვანის ტექნოლოგია და რამდენიმე ჯიში

