
ყოველწლიურად, უკრაინაში ამარანტის წარმოების მოცულობა მაღალი ტემპით იზრდება. ეს წელი კი შეიძლება გარდამტეხი იყოს ინდუსტრიის განვითარებისთვის-ამარანტის თესლის შიდა გადამუშავება შეიძლება 50-100% – ით გაიზარდოს.
ამის შესახებ ამარანტის და ამარანტის პროდუქტების მწარმოებელთა ასოციაციის ხელმძღვანელმა ალექსანდრე დუდამ განაცხადა.
„საფუძველი – ნედლეულის ბაზის შექმნაა. ფერმერების მოტივაციის მიზნით, გაზაფხულზე ჩვენ შესყიდვის ფასი კილოგრამზე 25-დან 30 გრივნამდე გავზარდეთ და ეს მუშაობდა. ხალხი დაინახა განსხვავება, დაინახა ჩვენი სურვილი, დავეხმაროთ ფერმერებს ფულის შოვნაში და აქტიურად ჩაერთნენ ამარანტის გაშენებაში. დათესეს მცირე, ექსპერიმენტული ადგილები, ასევე იყო დიდი ნაკვეთებიც – 600-800 ჰექტარი თითოეული“, – ამბობს ალექსანდრე დუდა.
მისივე თქმით, ამჟამად ამარანტის თესლი უკრაინის შიდა ბაზარზე საკმაოდ კარგად იყიდება, თუმცა სამომავლოდ ექსპორტის გაზრდაა საჭირო.
„ამარანტის წარმოების მოცულობა იზრდება სხვადასხვა სახეობებისთვის. ჩვენ შეგვიძლია გავაანალიზოთ ეს იმის საფუძველზე, თუ რამდენ ნედლეულს ყიდულობენ საწარმოები ზეთის, მარცვლეულის, ფქვილისა და პოპამარანტში (ამარანტის მარცვლებისგან დამზადებული „პოპკორნი“) შემდგომი გადამუშავებისთვის.
შემოდიან ახალი მწარმოებლები. მართალია ისინი არ ჩქარობენ დიდი მოცულობით ამარანტის დამატებას თავიანთ პროდუქციის ასორტიმენტში, მაგრამ ავლენენ რეალურ ინტერესს. ამარანტის გამოყენებით პროდუქციის წარმოების პროცესს უკვე შეუერთდა რამდენიმე მსხვილი კომპანია. ექსპერიმენტული ეტაპები უკვე დასრულებულია. „ჯერ-ჯერობით ვერ ვასახელებ მათ სახელებს, უბრალოდ ვიტყვი, რომ ეს იქნება სასურსათო პროდუქტები“, – დასძენს ალექსანდრე დუდა.
ექსპერტის აზრით, ამარანტის პოპულარობა იმდენად სწრაფად იზრდება, რომ წელს საოცარ რეკორდულ შედეგებს უნდა ველოდოთ.
„ვფიქრობ, რომ სწორედ 2025 წელი შეიძლება იყოს გარდამტეხი მრეწველობის განვითარებისთვის, როდესაც ამარანტის თესლის შიდა გადამუშავების მოცულობას კიდევ 50%-ით ან 100%-ით გავზრდით და საგრძნობლად მოვყმატებთ ექსპორტსაც. რადგან ეს აბსოლუტურად რეალურია.
დიდი ხნის განმავლობაში, საკონდიტრო ნაწარმის მწარმოებლებს თვლიდნენ, რომ ამარანტი არ იყო გემრიელი და რომ არავინ შეჭამდა მას – ის უბრალოდ არ იზიდავდა ხალხს. მაგრამ 2024 წელმა სულ სხვა რამ აჩვენა: ამარანტის ძირითად პროდუქტებს (ფქვილი, ფანტელები, პოპამარანტი) აქვთ გამოყენების ძალიან ფართო სპექტრი.
ამარანტის ინგრედიენტების დამატება აუმჯობესებს საბოლოო პროდუქტს და ზოგიერთ შემთხვევაში მას უფრო იაფს ხდის, – ამბობს ამარანტისა და ამარანტის პროდუქტების მწარმოებელთა ასოციაციის ხელმძღვანელი.
წყარო: seeds.org.ua
იხილეთ აგრეთვე: ჯიჯლაყა (ამარანტი) – უნიკალური, მარცვლოვანი, საბოსტნე და დეკორატიული მცენარე