თურქეთი მეფუტკრეობის ტურიზმის გაძლიერებას ისახავს მიზნად

მეფუტკრეობის, ტურიზმი, თურქეთი

თურქეთის სოფლის მეურნეობისა და სატყეო მეურნეობის სამინისტრომ მეფუტკრეებს რეკომენდაცია მისცა, რომ შეისწავლონ შემოსავლის ალტერნატიული წყაროები, როგორიცაა მეფუტკრეობის ტურიზმი და დამატებითი ღირებულების მქონე ფუტკრის პროდუქტების წარმოება.

რეკომენდაცია კლიმატის ცვლილებასთან და სოფლის მეურნეობაში ქიმიკატების გამოყენებასთან დაკავშირებულ პრობლემების საპასუხოდ გაკეთდა.

მეფუტკრეობა თურქეთის სოფლის მეურნეობის შემოსავლის მნიშვნელოვან წყაროდ რჩება და სასიცოცხლო როლს ასრულებს ბიომრავალფეროვნების შენარჩუნებაში, კულტურების დამტვერვაში და ეკოლოგიური ბალანსის შენარჩუნებაში.

თუმცა, სამეცნიერო მეთოდებისა და სამთავრობო დახმარების პროგრამების განვითარების მიუხედავად, სექტორი მნიშვნელოვანი საფრთხის წინაშე დგას.

კლიმატის ცვლილებამ გამოიწვია გვალვა და არარეგულარული ნალექები, რაც გავლენას ახდენს ფუტკრის კვებასა და თაფლის წარმოებაზე.

პესტიციდების, ინსექტიციდების და ჰერბიციდების გამოყენება ასევე ხელს უწყობს ფუტკრის კოლონიების დაკარგვას.

სოფლის მეურნეობის რეფორმის გენერალური ადმინისტრაციის ბოლოდროინდელი ანგარიში, რეკომენდაციას უწევს მდგრად პრაქტიკას, როგორიცაა ორგანული მეფუტკრეობა, ფუტკრის დაავადებებისა და მავნებლების კონტროლი, ეკოლოგიურად სუფთა სოფლის მეურნეობის ხელშეწყობა, მომხმარებელთა ცნობიერების ამაღლება და ფალსიფიცირებული თაფლის წინააღმდეგ ბრძოლა, გამოყენების გაფართოებას.

გარდა ამისა, ფუტკრის პროდუქტების დივერსიფიკაცია, მათ შორის ფუტკრის რძე, ყვავილის მტვერი, პროპოლისი, ფუტკრის შხამი და ფუტკრის ცვილი, და მეფუტკრეობის ტურიზმის განვითარება, შემოსავლის გაზრდისა და რისკების შემცირების პერსპექტიულ სტრატეგიებად განიხილება.

მეფუტკრეობის ტურიზმი, ანუ „აპიტურიზმი“, ტრადიციულ მეფუტკრეობას მოგზაურობასთან და საგანმანათლებლო პროგრამებთან აერთიანებს. მწვანე ტურიზმის ფარგლებში, ჯანსაღი ცხოვრების წესის პოპულარიზაციის პარალელურად, ის სტუმრებს სთავაზობს მეფუტკრეობის კულტურის გაცნობას და ბუნებრივი გარემოთი ტკბობას.

ექსპერტები ხაზს უსვამენ, რომ კარგი სასოფლო-სამეურნეო პრაქტიკის დანერგვა და პესტიციდების გამოყენების რეგულირება კრიტიკულად მნიშვნელოვანია წარმოების გაზრდისა და ფუტკრის პოპულაციების დაცვისთვის.

წარმოების ხარჯების შემცირება, მეთოდების სტანდარტიზაცია და ახალი ტექნოლოგიების დანერგვა ასევე ხელს შეუწყობს მოსავლიანობისა და პროდუქტების ხარისხის შემდგომ ზრდას.

სირთულეების მიუხედავად, თურქეთი თავისი მდიდარი ფლორის, ხელსაყრელი კლიმატისა და გეოგრაფიული მდებარეობის გამო გლობალურ მეფუტკრეობაში წამყვან ადგილს იკავებს.

ქვეყანა თაფლის უნიკალურ ადგილობრივ ჯიშებს აწარმოებს, მათ შორის ყვავილის, ფიჭვისა და წაბლის თაფლს.

გასული წლის ბოლოსთვის თურქეთში დაახლოებით 98 ათასი მეფუტკრეობის ფერმა და 8,8 მილიონზე მეტი სკა იყო, რომლებიც დაახლოებით 95 500 ტონა თაფლს აწარმოებდნენ. ქვეყნის ლიდერი სამხრეთ-დასავლეთ მუღლას პროვინციაა 729 000 სკით, შემდეგ მოდის შავი ზღვის ორდუს პროვინცია და სამხრეთ ადანას პროვინცია.

შიდა მოთხოვნის მაღალი დონის გამო, თაფლის ექსპორტმა გასულ წელს მხოლოდ 8 657 ტონა შეადგინა, ძირითადად ევროპასა და ჩრდილოეთ ამერიკაში.

წყარო: mk-turkey

თქვენი რეკლამა