ნიდერლანდების გენეტიკური რესურსების ცენტრმა (CGN) და ვაგენინგენგის უნივერსიტეტმა (WUR) შექმნეს Heritage Varieties-ის (მემკვიდრეობის ჯიშები) ვებსაიტი -erfgoedrassen.nl, რათა შეინარჩუნონ, აღადგინონ და მებოსტნეებს მისცენ წვდომა ძველ ჰოლანდიურ ბოსტნეულის ჯიშებზე, რომლებიც იზრდებოდა ამ ქვეყანაში მე-19 და მე-20 საუკუნეებში.
ამის შესახებ ვაგენინგენის უნივერსიტეტის ინფორმაციაზე დაყრდნობით agrotimes.ua იტყობინება.
მკვლევარები აღნიშნავენ, რომ ტრადიციული ჯიშების შენარჩუნება გადამწყვეტია სოფლის მეურნეობისა და საკვების წარმოების მომავლისთვის, ამ გენეტიკურ მასალაში არსებული უზარმაზარი მრავალფეროვნების გამო.
უძველესი ჯიშები შესაძლოა მრავალი თაობის განმავლობაში იყო გაშენებული კონკრეტულ ადგილებში, კლიმატურ პირობებთან ადაპტირებით. გარდა ამისა, ტრადიციულ კერძებში დამატებით მათ შეუძლიათ გამოირჩეოდნენ თავიანთი გემოთი და ხარისხით.
„თითოეულ ძველ ჯიშს აქვს რაღაც განსაკუთრებული, რაც გვეხმარება გავერკვეთ ჩვენი სელექციის მდიდარ ისტორიაში, რამაც ჩამოაყალიბა დღეს ჩვენთვის ცნობილი ბოსტნეული.
ავიღოთ, მაგალითად, ყავისფერი სტოუნჰედი, ვარდისფერ-მოლურჯო სალათის ფოთოლი ან ყვითელი კიტრი Aurea, რომელიც სიცივეს ბევრად უკეთ უძლებს, ვიდრე დღეს დამკვიდრებული მწვანე კიტრები“, – აღნიშნავენ უნივერსიტეტში.
ახალ ვებსაიტზე წარმოდგენილია სხვადასხვა კულტურა, მათ შორის სალათის ფოთოლი, მარცვლეული, კომბოსტო, კიტრი, სელის და სხვა. დროთა განმავლობაში ნათესებისა და ჯიშების რაოდენობა გაიზრდება.
იხილეთ აგრეთვე: კიტრის მოვლა-მოყვანის ტექნოლოგია