FAO-მ მარცვლეულის მოსავლის პროგნოზი გააუმჯობესა

fao

2025 წელს გლობალური მარცვლეულის წარმოება ისტორიულ მაქსიმუმს – 2925 მილიონ ტონას მიაღწევს, რაც 2.3%-ით მეტია 2024 წლის დონესთან შედარებით.

ეს პროგნოზი გაეროს სურსათისა და სოფლის მეურნეობის ორგანიზაციამ (FAO) გააკეთა.

გასულ თვესთან შედარებით 0.5%-ით ზრდითი ცვლილება, რომელიც ასევე რეკორდულ წარმოებას პროგნოზირებდა, ხორბლის, სიმინდისა და ბრინჯის გაუმჯობესებული პერსპექტივებით არის განპირობებული. თუმცა, ზოგიერთ ძირითად მწარმოებელ რეგიონში ცხელი და მშრალი ამინდის მოლოდინმა შესაძლოა გავლენა მოახდინოს მოსავლიანობის პოტენციალზე, განსაკუთრებით სიმინდის.

ხორბლის წარმოება ამჟამად 805.3 მილიონი ტონით არის პროგნოზირებული, რაც განპირობებულია ინდოეთსა და პაკისტანში მოსალოდნელზე მაღალი მოსავლიანობით.

ასევე მოსალოდნელია, რომ გლობალური სიმინდის წარმოება გაიზრდება, რასაც ხელს უწყობს ბრაზილიაში ხელსაყრელი პირობები და ინდოეთში მოსალოდნელზე მეტი ნათესები, რაც კომპენსირებას გაუწევს უკრაინასა და ევროკავშირში მშრალი ამინდისა და ნათესების შემცირების გამო დაფიქსირებულ კლებას.

ამასობაში, FAO პროგნოზირებს, რომ 2025/26 მარკეტინგულ წელს გლობალური ბრინჯის წარმოება რეკორდულ 555.6 მილიონ ტონას მიაღწევს, რასაც ხელს უწყობს ინდოეთში, ბანგლადეშში, პაკისტანსა და ვიეტნამში გაუმჯობესებული პერსპექტივები და ერაყსა და აშშ-ში მოსალოდნელი შემცირების მიუხედავად.

2025/26 მარკეტინგულ წელს  მსოფლიოში მარცვლეულის მოხმარება 2,900 მილიონ ტონას შეადგენს (+0.8% წინა სეზონთან შედარებით). FAO-ს პროგნოზით, საფურაჟე მარცვლეულის მოხმარება ოდნავ გაიზრდება, ხოლო ხორბლის მოხმარება შემცირდება. ბრინჯის მოხმარება, სავარაუდოდ, კვლავ გაიზრდება, რაც განპირობებულია საკვებზე მოთხოვნის ზრდით და ინდოეთში ეთანოლის წარმოების მძლავრი დონით.

2025/26 სეზონის ბოლოს მსოფლიო მარცვლეულის მარაგი 889.1 მილიონ ტონას შეადგენს, რაც სეზონის დასაწყისთან შედარებით 2.2%-ით მეტია.

თქვენი რეკლამა