
შაქრის გლობალური წარმოება მნიშვნელოვნად გაიზრდება, დეფიციტი კი უმნიშვნელო იქნება.
შაქრის საერთაშორისო ორგანიზაცია (ISO) 2025/26 წლებში გლობალური შაქრის დეფიციტს 0.231 მილიონი ტონით პროგნოზირებს.
„სეზონის დაწყებამდე ამ მასშტაბის გლობალური დეფიციტი შეიძლება უმნიშვნელოდ ჩაითვალოს 2024/25 წლების მაჩვენებელთან (4.879 მილიონი ტონა) შედარებით“, – აღნიშნავენ ანალიტიკოსები.
2025/26 წლებში გლობალური შაქრის წარმოება 180.593 მილიონ ტონას შეადგენს, რაც გასულ სეზონზე 5.419 მილიონი ტონით მეტია, წარმოება ძირითადად ინდოეთში, ტაილანდსა და პაკისტანში გაიზარდა.
გლობალური მოხმარება, პროგნოზით, 2025/26 წლებში 180.824 მილიონ ტონას მიაღწევს, რაც გასულ სეზონთან შედარებით 0.771 მილიონი ტონით მეტია.
ამავდროულად, ექსპერტები ვარაუდობენ, რომ 2025/26 წლებში ვაჭრობის მოცულობა სტაბილური დარჩება, მთლიანი ექსპორტი კი 63.890 მილიონ ტონას მიაღწევს, რაც 2024/25 წლების სეზონის 63.323 მილიონ ტონას აღემატება, თუმცა მნიშვნელოვნად ნაკლებია 2023/24 წლების 69.342 მილიონ ტონასთან შედარებით.