სამკურნალო, თაფლოვანი, არომატული
AgroPlus

სასარგებლო მცენარეთა გენეტიკური რესურსის რაციონალური გამოყენების ასპექტები

უკანასკნელ წლებში მინერალური სასუქების, პესტიციდების მაღალი ნორმების, გენური ინჟინერიის გამოყენებით მიღწეულ იქნა ფიტოკულტურათა პროდუქტიულობის მნიშვნელოვანი ზრდა, რაც დაკავშირებულია მატერიალურ დანახარჯებთან ერთად ეკოლოგიური წონასწორობის და ბიომრავალფეროვნების დისბალანსთან, ყოველივე კი საბოლოოდ უარყოფითად აისახება ადამიანის ჯანმრთელობაზე, ამიტომაც დღეისათვის […]

მეღორეობა, ღორი, გოჭები, მოგება
მეღორეობა

მაკე ღორის მომზადება გოჭების მოგებისთვის

მაკეობის ბოლო თვეს ნაყოფი სწრაფად იზრდება, ნეზვებს მუცელი ეზრდებათ და დაბლა აქვთ დაწეული. მოცულობაში მატულობს ცური და სარძევე დვრილები. ნეზვების მომზადება გოჭების მოგების (დაყრის) სწორედ ამ პერიოდში იწყება. ამ დროს განსაკუთრებული ყურადღება უნდა მივაქციოთ სწორ […]

ჭნავი, ცირცელი, სამკურნალო
სამკურნალო მცენარეები

ცირცელი (ჭნავი) – სამკურნალო მცენარე, გამოყენება

ჩვეულებრივი ცირცელი (ჭნავი) Sorbus aucuparia L ვარდისებრთა ოჯახში შედის. იგი 10 (იშვიათად 15-20) მ სიმაღლის ხეა. დიდი კენტფრთართული, 5-9 წაგრძელებული ლანცეტა ფოთოლაკიანი ფოთლებით, რომ თეთრი ყვავილები ფარისებრ თანაყვავილედებშია შეკრებილი, რომელნიც დამოკლებულ ტოტებზეა განლაგებული, სპეციფიური ძლიერი […]

საძოვრული
მეცხოველეობა

ცხოველთა საძოვრული შენახვის პერსპექტივები საქართველოში

ადამიანის სრულფასოვანი ცხოვრების გამსაზღვრელ ფაქტორთა შორის მეცხოველეობის პროდუქტებით უზრუნველყოფას უდიდესი მნიშვნელობა აქვს. მეცხოველეობის აღმავლობის ერთ-ერთ ძირითად და გადამწყვეტ მატერიალურ საფუძველს საკვები წარმოადგენს. საქართველოში, სადაც საკვები კულტურებისათვის სახნავი მიწების გამოყენების შესაძლებლობა შეზღუდულია, საკვების წარმოების ძირითად საშუალებად […]

ფეიჰოა, გამრავლება, მწვანე, კალმები, მებაღეობა
მებაღეობა

ფეიჰოას გამრავლება მწვანე კალმების დაფესვიანებით

არსებობს ფეიჰოას გამრავლების ორი წესი: გენერაციული (თესლით) და ვეგეტატიური (კალმებით, გადაწვენით). გამრავლების ყველაზე ადვილ წესად მიჩნეულია თესლით გამრავლება. თესლით გამრავლებისას წინასწარ ორი-სამი წლით ადრე შეირჩევა მაღალმოსავლიანი, კარგი კომერციული ნიშანთვისებების მქონე სადედე ხეები, რომლებიც თვითდამტვერვით მსხმოიარობენ. […]

ციცარი
მეფრინველეობა

ციცარი – სადედე გუნდის დაკომპლექტება

ციცრის მოშენების დაწყება ფრინველთა პატარა ჯგუფით არ არის რეკომენდებული. რაც უფრო მრავალრიცხოვანია გუნდი, მით მაღალია ფრინველის შენარჩუნება. ამასთანავე ის გაცილებით სწრაფად იზრდება და ვითარდება. როგორც წესი, დასაწყისისთვის საჭიროა ციცრის ერთდღიანი წიწილის სულ მცირე 20 ფრთა. […]

ადგილწარმოშობის
PDF

გეოგრაფიული აღნიშვნა და ადგილწარმოშობის დასახელება

რა არის გეოგრაფიული აღნიშვნა? სახელი, ან სიმბოლო, რომელიც მიუთითებს გეოგრაფიულ ადგილზე (ადგილის სახელი ან მისი მიმანიშნებელი სხვა რაიმე აღნიშვნა) და გამოიყენება იმ საქონლის მოსანიშნად, რომლის განსაზღვრული თვისებები ან რეპუტაცია ამ გეოგრაფიულ ადგილთან არის დაკავშირებული, რაც, […]

მწვანე, რაჭული, ვაზი, ჯიში
მევენახეობა

მწვანე რაჭული – საღვინე ვაზის ჯიში

მწვანე რაჭული ადგილობრივი, რაჭული საღვინე ვაზის ჯიშია. სინონიმის სახით გვხვდება: სადმელური, თბილული. მწვანე რაჭული საქართველოს სხვა კუთხეებში ცნობილი ამავე სახელწოდებით „მწვანე“ ცნობილი ვაზის ჯიშებისგან მკვეთრად განსხვავდება. კაი მომცემი, სუქანი მიწა უყვარს, ფერდი ალაგი ურჩევნია. ბუჩქი […]

პომიდვრის
ფერმერთა სკოლა

საქართველოში პომიდვრის სელექცია ჰიბრიდიზაციის გზით

შესავალი სელექცია არის მეცნიერება, ადამიანის მოთხოვნის შესაბამისად, არსებული ჯიშების გაუმჯობესებისა და ახალი ჯიშების გამოყვანის შესახებ, რომლის მიზანია მოსავლიანობის გაზრდა, კვებითი ღირებულების გაუმჯობესება, გარემო პირობებთან ადაპტაცია და სხვა. მცენარეთა სელექციას ადამიანები უძველესი დროიდან მისდევდნენ, თუმცა თანამედროვე […]