საზამათრო, ბაღჩა, ჯიშები
მებაღეობა

საზამთრო – მოვლა, მოყვანა და რამდენიმე ჯიში

ზოგადი ინფორმაცია საზამთრო (ლათ. Citrulus) ერთი ან მრავალწლოვანი მცენარის გვარი გოგროვანთა ოჯახიდან. ნაყოფი გოგრულაა, სფეროსებრი, ოვალური ან ცილინდრული; შეფერილობა-თეთრიდან მუქ მწვანამდე. კანი შეიძლება მოხატული იყოს ბადისებრი ვარაყით ან ზოლებით, ლაქებით და სხვა. რბილობი ვარდისფერი, წითელი, ჟოლოსფერი, იშვიათად თეთრი ან […]

ყვავილოვანი, კომბოსტო
მებოსტნეობა

როგორ ავიღოთ ყვავილოვანი კომბოსტოს მოსავალი ორჯერ

ყვავილოვანი კომბოსტო ძირითადად ჩითილის მეთოდით მოყავთ, თუმცა მისი მოყვანა შეიძლება პირდაპირ ღია გრუნტში თესლის თესვით. საქართველოში ყვავილოვანი კომბოსტოს მოსავალი შეიძლება მოვიყვანოთ 2–ჯერ. პირველი მოსავლის მიღების მიზნით დაცულ გრუნტში თესლი უნდა დავთესოთ კასეტებში იანვრის ბოლოს – […]

სიდრი, ვაშლის, ღვინო
AgroPlus

ვაშლის ღვინის (სიდრი) დამზადების ტექნოლოგია

საქართველოში ვაშლი მეხილეობის ყველა ზონაშია გავრცელებული და უხვი მოსავლიანობით გამოირჩევა – 2018 წელს ვაშლის მოსავალმა 200 000 ტონა შეადგინა. მოსავლის თითქმის 40-50% არასტანდარტულ ნაყოფებზე მოდის, დიდია აგრეთვე ე.წ. ნაქარი ვაშლის წილიც. ამ ტიპის ნაყოფისთვის საუკეთესო […]

ნიახური, მწვანილი
მებოსტნეობა

ნიახური – კულტურა, გარემო პირობები, თესვა-რგვა

ნიახური (ლათ. Apium, კულტურული ნიახური – Apium graveolens) ორწლოვანი (იშვიათად ერთწლოვანი) სანელებელი კულტურაა. ნიახურის არომატული ძირი და ფოთლები (როგორც ნედლი ისე გამხმარი სახით) კულინარიაში და საკონსერვო მრეწველობაში გამოიყენება. ნიახური შეიცავს ვიტამინებს, მინერალურ ნივთიერებებს, ეთერზეთებს, სწორედ […]

პოიმდორი, ხალხური, მოვლა, ბოსტნეული
ფერმერთა სკოლა

პომიდვრის განოყიერების ხალხური საშუალებები და რეცეპტები

პომიდვრის კვება შეიძლება არამარტო მზა სასუქებით, არამედ ხალხური რეცეპტებით, ნატურალური, ბუნებრივი განოყიერების საშუალებებითაც. თუმცა აქვე უნდა ითქვას, რომ საჭიროა კარგად ვიცოდეთ, რას ვაკეთებთ, რა ნიადაგია, ანგარიში უნდა გავუწიოთ კლიმატს და მცენარის მდგომარეობას. მცენარის სწორი კვება, […]

ქინძი, ბოსტანი
მებოსტნეობა

ქინძი – კულტურა, გარემო, ძირითადი აგროწესები

ქინძი (ლათ. Coriandrum sativum) ქინძი ფართოდ გავრცელებული ეთერზეთოვანი კულტურაა. მისი თესლიდან გამოხდით მიღებული ზეთი გამოიყენება საპარფიუმერიო მრეწველობაში. ქინძი გამოიყენება როგორც სამკურნალო მცენარე და სურნელოვანი ბოსტნეული სხვადასხვა საჭმლის საკმაზ-სანელებლად. საკვებად გამოიყენება ახალგაზრდა მცენარის ფოთლები -მცენარის აღერებამდე. […]

ცერეცო, დიდი, კამა, მწვანილი
მებოსტნეობა

ცერეცო – წარმოების აგროტექნოლოგია

კულტურის ბოტანიკური და აგრობიოლოგიური დახასიათება ცერეცო (ლათ. Anethum graveolens) მიეკუთვნება ქოლგოსანთა ოჯახს. მისი სამშობლოა ხმელთაშუა ზღვის სანაპიროები. ის ცნობილი იყო ძველ ეგვიპტეში. დღესდღეისობით ფართოდ არის გავრცელებული მთელ მსოფლიოში. იგი ახალგაზრდა მდგომარეობაში გამოიყენება მწვანილად, ხოლო აყვავებული მცენარეები […]

თხილის, ბაღის, გაშენება
მებაღეობა

რა უნდა ვიცოდეთ თუ თხილის ბაღის გაშენება გვინდა

თხილის კულტურის მნიშვნელობა საქართველოს სასოფლო სამეურნეო კულტურებიდან თხილი ერთ-ერთი ძირითადი ექსპორტის საგანია,რაც ჩვენი ქვეყნის ფერმერებს მნიშვნელოვან შემოსავალს აძლევს. თხილს (Corujlusl) კაკლოვანთა შორის მნიშვნელოვანი ადგილი უკავია. თხილის გული მდიდარია ცხიმებით 60-70%, ცილებით 15-16%, მაკრო და მიკროელემენტებით. […]

სოიო, სოია
მემცენარეობა

სოია (სოიო) – მოვლა, მოყვანა და რამდენიმე ჯიში

სოიას წარმოშობა -გამოყენება წარმოშობით სოია (ლათ. Glycine) სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიის კულტურაა. მისი ველური ფორმები ნაპოვნია ჩინეთში, კორეასა და იაპონიაში. სოია საქართველოში XIX საუკუნის ბოლოს გავრცელდა და მალევე მოიპოვა აღიარება. სოიას თესლი შეიცავს: ცილებს 28-45%,  ცხიმს 12-25% […]