აზოტი, ნაკლულობა
ფერმერთა სკოლა

აზოტის ნაკლებობა მცენარეებში

აზოტი (Nitrogenium (N)) შედის ცილების, ამინომჟავების, ალკალოიდებისა და ქლოროფილის შემადგენლობაში. პროტოპლაზმის მშრალი წონის თითქმის ნახევარს შეადგენს აზოტოვანი ნივთიერება. ამიტომ, აზოტი აუცილებელია ყველა მცენარისათვის დიდი რაოდენობით. აზოტის ზოგიერთი ნაერთი თავისუფლად გადაადგილდება მცენარის ხნიერი ქსოვილებიდან უფრო ახალგაზრდა […]

საძოვრები, გაძოვება
ფერმერთა სკოლა

ბალახნარის გაძოვების ჯერადობა და მასზე მოქმედი ფაქტორები

ნაშრომში განხილულია ბუნებრივი საძოვრის ბალახნარის რაციონალური გამოყენების აქტუალური საკითხები, რომლის ერთ-ერთ მთავარ წინაპირობას წარმოადგენს, ძოვების პერიოდში, საძოვარზე ცხოველის გარკვეული რაოდენობის გამოკვება მათი პროდუქტიულობის შემცირებისა და ბალახნარის გაუარესების გარეშე, დატვირთვისა და სიმჭიდროვის სწორი მაჩვენებლების დადგენა. საკვები […]

სექვოია, მარადმწვანე, გიგანტური
AgroPlus

სექვოია ბუნების საოცრება, რომელიც საქართველოშიც კარგად ხარობს

დედამიწაზე გავრცელებული 30 000-მდე სახეობის ხე და ბუჩქიდან გვხვდება როგორც ჯუჯა მცენარეები, რომელთა დანახვა მხოლოდ და მხოლოდ მიკროსკოპის საშუალებით შეიძლება და გიგანტურებიც. სწორედ გიგანტების ჯგუფს მიეკუთვნება სექვოია. თავდაპირველად სექვოიათა გვარში ბოტანიკოსები ორ სახეობას: მარადმწვანესა და […]

მეფუტკრეობა, ეკოპროდუქტები
მეფუტკრეობა

საქართველოში ფუტკრის ეკოპროდუქტების წარმოების პერსპექტივები

უკანასკნელი წლების სტატისტიკური მონაცემები ნათლად მეტყველებენ პლანეტის მოსახლეობის ჯანმრთელობის მკვეთრ გაუარესებაზე, რაც გამოწვეულია იმ მძიმე ეკოლოგიური მდგომარეობით, რომელშიც თანამედროვე ადამიანს უხდება არსებობა. ცნობილია, რომ ორგანიზმისთვის აუცილებელი ცილების, ნახშირწყლების, ცხიმების, ვიტამინების და მინერალური ნივთიერებების წყაროს სოფლის […]

მეღვინეობა, ნარჩენები
მევენახეობა

მეღვინეობის ნარჩენების რაციონალური გამოყენების პერსპექტიული მიმართულებები

წინამდებარე ნაშრომში გაშუქებულია ყურძნის გადამუშავების პროდუქტების მეორადი მატერიალური რესურსების გამოყენების ეფექტურ მიმართულებებთან დაკავშირებული საკითხები. საქართველოში მევენახეობას და მეღვინეობას ერთ-ერთი წამყვანი ადგილი უკავია, იგი მთელ რიგ რაიონებში მოსახლეობის ეკონომიკური კეთილდღეობის ძირითად წყაროს წარმოადგენს. აქედან გამომდინარე, ნათელია, […]

PDF

ქართული ტრადიციული მეფუტკრეობა

მეფუტკრეობაზე ბევრი რამ თქმულა, მაგრამ მაინც გვინდა ამ სახელმძღვანელოს მეშვეობით გაგაცნოთ ჩვენი წინაპრების ფილოსოფიური გადაწყვეტილება და მიდგომა ქართულ ტრადიციულ ფუტკრის მოვლაზე-ჯარას მეფუტკრეობაზე, როგორც ერთ-ერთი მაქსიმალურად მიახლოებული მიმდინარეობა- მეფუტკრეობის ბუნებრივ პროცესებთან. სახელმძღვანელოს მეშვეობით ვაპირებთ ვისაუბროთ ბუნებრივ […]

ვაზის, ჯიში, ბესტავაშვილი
მევენახეობა

ბესტავაშვილის თეთრა

ბესტავაშვილის თეთრა თეთრყურძნიანი სელექციური სასუფრე ვაზის ჯიშია. ჯიში გამოყვანილია ვასილ ბესტავაშვილის მიერ 1950 წელს. ბესტავაშვილის თეთრა მაღალხარისხიან სასუფრე ყურძენს იძლევა. ზრდასრული ფოთოლი მომრგვალო ან ოვალურია, ხუთნაკვთიანი. ფოთლის ქვედა მხარე სუსტადაა შებუსული. მტევანი საშუალოზე დიდია, კონუსური, […]

კიტრი, სიმწარე
მებოსტნეობა

რატომ მწარდება კიტრი – როგორ მოვიქცეთ?

იშვიათია ფერმერი, რომელსაც ერთხელ მაინც არ გამწარებია კიტრი. ძალიან რთულია როდესაც მთელი წლის ნაშრომი საბოლოო ჯამში შორს არის იმ შედეგისგან რასაც ველოდით. კიტრი ნაყოფიერი კულტურაა, მაგრამ ამას მნიშვნელობა ეკარგება თუ ის საჭმელად უვარგისია. როგორც წესი […]

კავკასიური, ნაგაზი, ქართული
AgroPlus

ძაღლის ქართული აბორიგენული ჯიშები

ცხოველთა აბორიგენული ჯიშების ჩამოყალიბება ხორციელდებოდა ბუნებრივი გადარჩევითა და ხალხური სელექციით, ძირითადად სტიქიურად. აბორიგენული ჯიშის ცხოველები ხასიათდებიან გარკვეულ კლიმატურ პირობებთან კარგი შეგუებულობით, ამტანობით, სხეულის აგებულების სიმაგრით, უნივერსალური სამუშაო და პროდუქტიული თვისებებით. კავკასიური ნაგაზი, (ქართული ნაგაზი), ქართული […]