საინკუბაციო (გამოსაჩეკი) კვერცხის შენახვის პირობები

1505 Views

საინკუბაციო კვერცხის შენახვის პირობები დიდ გავლენას ახდენს — კვერცხის ხარისხზე, ინკუბაციაზე და წიწილის ჯამრთელობაზე.

მთავარი პირობები, რომელიც გავლენას ახდენს საინკუბაციო კვერცხის ხარისხზე-ტემპერატურა და ჰაერის ტენიანობაა.

ჩვეულებრივ კვერცხს ბუდიდან დღეში 2 ჯერ იღებენ, ბუდეში დიდი ხნით კვერცხის გაჩერება საინკუბაციო თვისებების დაქვეითებას იწვევს. კვერცხი უნდა ავიღოთ სანამ ის თბილია და გასაგრილებლად მოვათავსოთ სუფთა, მშრალ და გრილ სათავსში.

ბუდეში კვერცხის დიდხანს დატოვება კიდევ ერთი მიზეზის გამო არ არის მიზანშეწონილი, ამ დროს ქათმებში კრუხობის ინსტიქტი იღვიძებს, რაც კვერცხმდებლობის შემცირებას იწვევს.

კვერცხის შენახვის საუკეთესო ტემპერატურაა 8-120C, მცირეხნიანი შენახვის (2-4 დღე) შემთხვევაში დასაშვებია 18-200C, თუ ტემპერატურა 280C-ზე მაღალია კვერცხი ლაყდება.

ჰაერის ტენიანობა საინკუბაციო კვერცხის შენახვისას უნდა შეადგენდეს 75-80%.

საინკუბაციო კვერცხის შენახვის საუკეთესო ვადებია:

  • ქათმების კვერცხი 5-7 დღე;
  • ინდაურების კვერცხი 5-7 დღე;
  • იხვი 7-10 დღე;
  • ბატი 10-15 დღე.

კვერცხი უნდა ინახებოდეს ვერტიკალურ მდგომარეობაში-წვრილი ბოლოთი ქვევით.

საინკუბაციო კვერცხის შენახვის  გავლენა გამოჩეკვის პროცენტზე (საშუალოდ)

ინკუბაცია

2Shares

Related Articles

კარტლისი – აგროტექნოლოგიები
თქვენი რეკლამა
აგრომარკეტი
ელექსირი
Georgian Dairy
აგრარული საქართველო
ბიზნეს გეგმა
აგროკავკასია FB