რამდენიმე პრაქტიკული რჩევა მებოცვრე ფერმერს

3261 Views Comment Off

ჩვენ ხშირად მოგვმართავენ მებოცვრე ფერმერები მათთვის აქტუალური საკითხების თაობაზე, გთავაზობთ ძირითად რჩევებს, რომლებიც ყოველდღიურ საქმიანობაში მნიშვნელოვნად წაგადგებათ.

1)  ბოცვერი უნდა გვყავდეს: სუფთა, მშრალ და ორპირი ქარისგან დაცულ ადგილზე;

2)  3-5 კარგი მერძეული დედიდან შეგიძლიათ მიიღოთ 320კგ წონის 100-მდე მოზარდი;

3)  უნდა ვერიდოთ ნათესაურ შეწყვილებას;

4)  ადრე გაზაფხულის ბაჭია ყოველთვის უფრო სიცოცხლისუნარიანია;

5)  დედალი ბოცვერი უმჯობესია შევაჯვაროთ 5-6 თვის ასაკში;

6)  შეწყვილების დროს დედალი ბოცვერი უნდა ჩავუსვათ მამალს და არა პირიქით;

7)  შეწყვილების დროს გალიიდან უნდა ამოვიღოთ ყველანაირი ინვენტარი;

8)  დაგრილებიდან 5-6 დღის შემდეგ, დედალს განმეორებით ისევ ვსვავთ მამალთან გადასამოწმებლად;

9)   გალიაში ყუთი დაბაჭიანებამდე 5-6 დღით ადრე უნდა ჩაუდოთ;

10)  მრავალ ბაჭიანობის დროს უნდა ჩავდგათ ორი ბუდე და ბაჭიები გადავანაწილოთ;

11)  დაბაჭიანების დროს ბოცვერს აუცილებლად უნდა ჰქონდეს წყალი;

12)  ბოცვერს აუცილებლად უნდა ჰქონდეს საღრღნელი რაიმე საგანი;

13)  მოზარდი დედებისათვის წელიწადში საჭიროა:

  • კონცენტრირებული საკვები – 50კგ;
  • თივა – 50კგ;
  • ძირხვენა – 60კგ;
  • მწვანე მასა – 190კგ.

14)  ზრდასრულ დედალს და მამალს მოსვენების პერიოდში უნდა მიეცეს:

  • 45% — კონცენტრატი;
  • 15% — უხეში საკვები;
  • 40% — ძირხვენები.

ლაქტაციის დროს ეს რაციონი იზრდება 3-ჯერ;

15)  შეწყვილების და მაკეობის დროს რაციონები – დღიური:

  • მარცვლოვნები  90 -100გრ;
  • მზესუმზირას კოპტონი. — 35გრ;
  • თივა  — 180გრ;
  • ძირხვენები – 250გრ;
  • მარილი – 1გრ;

16)  არა არის რეკომენდირებული მწვანე მასის გამოშრობის გარეშე მიცემა;

17)  ასალოკი მარილი უნდა ეძლეოდეს მუდმივად;

ბოცვერის შერჩევისთვის უნდა გავითვალისწინოთ ბოცვრის ტიპები:

1) უხეში ბოცვერი – ამ ტიპის ბოცვერს აქვს უხეში თავი, მასიური ძვლები, უხეში ტყავი, ძლიერი კუნთები, უხეში ბეწვი;

2) მაგარი ბოცვერი – ამ ტიპის ბოცვერს ახასიათებს ნაკლები ცხიმიანობა, თავი მომრგვალო ან მოგრძო. ძვლები მაგარი მკერდი ფართოდ ჩაღრმავებული ტანი მოგრძო, კანი ელასტიური, ასეთი ბოცვერი გამოიყენება სანაშენედ;

3) ნაზი ბოცვერი  — ხასიათდება სუსტი ძვლებით, ელასტიური ტყავით, აქვს ნაკლებად განვითარებული კუნთები. ასეთი ტიპი იწუნება;

4) ფუმფულა აგებულების ტიპი – ხასიათდება ძალიან სუსტი ძვლებით, კუნთები გაფუებული, ბეწვი რბილი და თხელი.

ავტორი: დავით ბოსტაშვილი, ასოციაცია „მომავლის ფერმერის” ვეტკონსულტანტი.

Share Button

Related Articles

კარტლისი — აგროტექნოლოგიები
თქვენი რეკლამა
ტრაქტორი — ფერმერთა აპლიკაცია
აგროსფერო
კლაასი
თქვენი საეკლამო ბანერი
Georgian Dairy
AgroPlus
ყველის არჩევის ფაქტორები და შენახვის წესები
1360 Views

ადამიანმა რძის ჩაკვეთა და მისგან ყველის ამოყვანა 7000 წლის წინათ ისწავლა. დღეს რძის ჩასაკვეთად სხვადასხვა კვეთი გამოიყენება, ყველაზე ხშირად კი

სრულად
სამკურნალო მცენარეები
აგროკავკასია FB