რისკის შეფასება — წარმოების მაღალი ხარისხის გარანტი

46 Views Comment Off

„რისკის შეფასება — წარმოების მაღალი ხარისხის გარანტი“ — ევროპელი ექსპერტის მისია საქართველოში.

სოფლის მეურნეობის სამინისტროს სამეცნიერო-კვლევითი ცენტრში ევროკომისიის, ევროპული სამეზობლო პოლიტიკისა და გაფართოების მოლაპარაკებების გენერალური დირექტორატის მიერ ევრო საბჭოს ტექნიკური მხარდაჭერის და ინფორმაციის გაცვლის ორგანიზაციის (TAIEX) ინსტრუმენტის ფარგლებში ორგანიზებული საექსპერტო მისიის წარმომადგენელმა, ექსპერტმა, სტილიანოს კოულოურისმა სურსათის უვნებლობის რისკის შეფასების საკითხებზე შეხვედრები გამართა.

შეხვედრებზე მხარეებმა სურსათის უვნებლობის სფეროში რისკის შეფასების შესაძლებლობის გაზრდის და ინსტიტუციური გაძლიერების საკითხები განიხილეს.

მისიის ფარგლებში, საერთაშორისოდ აღიარებული ევროპული სტანდარტების გაზიარების მიზნით, სტილიანოს კოულოურისმა ევროპის სურსათის უვნებლობის სააგენტოს (EFSA) მიერ ადაპტირებული რისკის შეფასების გაიდლაინები და მეთოდოლოგია წარმოადგინა, საქართველოში  სურსათის უვნებლობის სფეროში ინსტიტუციური მოწყობის მოდელს გაეცნო და განვითარების რეკომენდაციები შეიმუშავა.

„მოგეხსენებათ, კომერციული საქმიანობა გლობალურ ფორმატზე გადადის და, შესაბამისად, სურსათთან დაკავშირებული საფრთხეებიც გლობალურ ხასიათს იღებს, ეს საფრთხეები ყველასთვის საერთო პრობლემა ხდება.ჩვენი მიზანია, მოხდეს ქვეყნებს შორის ამ საფრთხეებისა და რისკების შეფასების ჰარმონიზაცია, რათა ყველას გვქონდეს ერთიანი მიდგომა.

ამ მიმართულებით თანამშრომლობა ქვეყნებს შესაძლეობლობას მისცემს,საფრთხის შექმნის შემთხვევაში, პრობლემის უფრო ეფექტიანი მოგვარების გზა ჰქონდეთ. მოხარული ვართ, რომ საქართველოსაქვს კარგად ჩამოყალიბებული რისკის შეფასების სამსახური.

ხაზგასმით უნდა აღინიშნოს, რომ აღნიშნული სტრუქტურა დაკომპლექტებულია პროფესიონალი კადრებით. როგორც სტრუქტურა, ისე გამოყენებული მეთოდოლოგია თანხვედრაშია და შეესაბამებასაერთაშორისო სტანდარტებს.

რისკის შეფასების დამოუკიდებელი სამეცნიერო-საკონსულტაციო საჭო და სამეცნიერო-კვლევითი ცენტრის რისკის შეფასების სამსახური — სწორედ ასეთი ფორმატით ფუნქციონირებს ევროპის სურსათის უვნებლობის სააგენტოც.

ძალიან კარგი და მისაღებია არსებული სტრუქტურა და ფორმატი. მინდა  ხაზი გავუსვა, რომ  ევროკავშირის რიგ წევრ ქვეყნებშიც კი მსგავსი სტრუქტურები ჯერ კიდევ არ არსებობს“,  — აღნიშნა ექსპერტმა, სტილიანოს კოულოურისმა.

სურსათის უვნებლობის რისკის შეფასება მნიშვნელოვანია წარმოების მაღალი ხარისხის, უვნებელი სურსათისა და ჯანმრთელობის დაცვის  უზრუნველსაყოფად.

საერთაშორისო ბაზრის პრინციპებთან და სტანდარტებთან შესაბამისობა  ქვეყანას ევროპულ ბაზარზე სავაჭრო ურთიერთობების  გაფართოვების და ღრმა და ყოვლისმომცველი თავისუფალი სავაჭრო სივრცის შესახებ შეთანხმებით (DCFTA) გათვალისწინებული უპირატესობებით სრულად სარგებლობის შესაძლებლობას მისცემს.

აღნიშნული საექსპერტო მისია სოფლის მეურნეობის სამინისტროს სამეცნიერო-კვლევითი ცენტრის ინიციტივითა და ევროპის სურსათის უვნებლობის სააგენტროს (EFSA) აქტიური მხარდაჭერით განხორციელდა.

Share Button

Related Articles

კარტლისი — აგროტექნოლოგიები
თქვენი რეკლამა
ტრაქტორი — ფერმერთა აპლიკაცია
აგროსფერო
კლაასი
თქვენი საეკლამო ბანერი
Georgian Dairy
AgroPlus
ყველის არჩევის ფაქტორები და შენახვის წესები
1346 Views

ადამიანმა რძის ჩაკვეთა და მისგან ყველის ამოყვანა 7000 წლის წინათ ისწავლა. დღეს რძის ჩასაკვეთად სხვადასხვა კვეთი გამოიყენება, ყველაზე ხშირად კი

სრულად
სამკურნალო მცენარეები
აგროკავკასია FB