რამდენიმე მცენარისთვის მისაღები ph — ნიადაგის არეს აქტიური რეაქცია

4341 Views Comment Off

ფერმერეული მეურნეობის ეფექტურობას, უხვ მოსავალს და შესაბამისად კონკურენტუნარიანი პროდუქტის წარმოებას მრავალი გარემოება განსაზღვრავს. ერთ-ერთი მათგანი ნიადაგის არეს აქტიური რეაქციის (PH) შესახებ ინფორმაციის ფლობაა.

ნიადაგის არეს აქტიური რეაქცია PH იზომება 1-დან 14-მდე და წარმოადგენს მჟავიანობისა და ტუტიანობის ინდიკატორს.

ამ მხრივ ნიადაგის დახარისხება შემდეგნაირია: ძლიერ მჟავე (pH = 3-4); მჟავე (pH = 4-5); სუსტად მჟავე (pH = 5-6); ნეიტრალური (pH = 7); სუსტი ტუტე (pH = 7-8); ტუტე (pH = 9); ძლიერ ტუტე (pH = 9-11).

ზოგადად საქართველოს დასავლეთ ნაწილის (განსაკუთრებით ზღვისპირა ზოლი), სადაც ხშირია ატმოსფერული ნალექები, ნიადაგები ხასიათდება მჟავე რეაქციით, ხოლო აღმოსავლეთ საქართველოს ნიადაგები – ტუტე რეაქციით.

ქვევით გთავაზობთ რამდენიმე მცენარისთვის მისაღებ ნიადაგის არეს აქტიური რეაქციის მაჩვენებელს, თუმცა უნდა ითქვას, რომ ინფორმაცია გარკვეულწილად კორექტირებადია ჯიშებიდან გამომდინარე, ამიტომ გირჩევთ ნერგის შეძენისას, სხვა მონაცემებთან ერთად ამ მაჩვენებელზეც მიიღოთ ინფორმაცია.

რამდენიმე მცენარისთვის მისაღები ph

  • მსხალი pH = 6,5-7,5;
  • ვაშლი pH = 5,5-6,5;
  • ალუბალი pH = 6,5-7,5;
  • ქლიავი pH = 6,5-7,5;
  • ბადრიჯანი pH = 6,0-6,5;
  • პომიდორი pH = 5,5-6,5;
  • ცხარე წიწაკა pH = 5,5-7,0;
  • სუფრის ჭარხალი pH = 6,0-7,2;
  • სტაფილო pH = 5,5-6,5;
  • ხახვი pH = 6,0-6,5;
  • ნიორი pH = 6,5-7,0;
  • კიტრი pH = 6,4-7,0;
  • ბოლოკი pH = 5,8-6,5;
  • კომბოსტო pH = 6,7-7,4;
  • ბროკოლი pH = 6,5-7,5;
  • ყვავილოვანი კომბოსტო pH = 6,5-7,0;
  • მუხუდო pH = 6,5-7,0;
  • სალათი pH = 6,0-6,5;
  • ჟოლო pH = 5,5-7,0.

გისურვებთ წარმატებებს!

გაუზიარეთ მეგობრებს

Related Articles

კარტლისი — აგროტექნოლოგიები
მცენარეთა დაცვის საშუალებები
ტრაქტორი — ფერმერთა აპლიკაცია
ორგანიკა
ორგანიკა, ბიო
Georgian Dairy
თქვენი რეკლამა
AgroPlus
მებაღეობით გატაცებული ხელოვანის ფერმერული გზა
1000 Views

კახეთში ვიყავით ზეთისხილის ნერგების სანახავად. ჩვენი ექსკურსიამძღოლი (დავარქვათ ასე) კახელი გახლდათ, ხელისგულივით ვიცნობ მთელ კახეთსო და ჩვენც დაკარგვის არ გვეშინოდა. თბილისიდან კახეთამდე დიდი გზა გვედო, ჰოდა საუბრისას აღმოვაჩინე, რომ კახეთში, ჩვენს გიდთან სტუმრობისას ოჯახის

სრულად
სამკურნალო მცენარეები
ქლიავი — სასარგებლო და სამკურნალო თვისებები
91 Views

ქლიავი (Prunus domestica) – სამკურნალოდ გამოიყენება ნედლი ნაყოფი, ფოთოლი და ჩირი. თავისი კვებითი ღირებულების წყალობით, ქლიავი ნერვულ სისტემას ამაგრებს და ტვინის მუშაობას აუმჯობესებს. ორგანიზმს წმენდს და მის ვიტამინურ მარაგს ავსებს. ქლიავი თავისი დიდებული ბიოლოგიური თვისებებით ფართოდ

სრულად
აგროკავკასია FB