PH — ნიადაგის მჟავიანობისა და ტუტიანობის ინდიკატორი

3500 Views Comment Off

ფერმერეული მეურნეობის ეფექტურობას, უხვ მოსავალს და შესაბამისად კონკურენტუნარიანი პროდუქტის წარმოებას მრავალი გარემოება განსაზღვრავს. ერთერთი მათგანი ნიადაგის მჟავიანობის შესახებ ინფორმაციის ფლობაა.

ნიადაგის მჟავიანობა PH იზომება 1-დან 14-მდე და წარმოადგენს მჟავიანობისა და ტუტიანობის ინდიკატორს.

მჟავიანობის მიხედვით ნიადაგის დახარისხება შემდეგნაირია: ძლიერ მჟავე (pH = 3-4); მჟავე (pH = 4-5); სუსტად მჟავე (pH = 5-6); ნეიტრალური (pH = 7); სუსტი ტუტე (pH = 7-8); ტუტე (pH = 9); ძლიერ ტუტე (pH = 9-11).

ზოგადად საქართველოს დასავლეთ ნაწილის (განსაკუთრებით ზღვისპირა ზოლი), სადაც ხშირია ატმოსფერული ნალექები, ნიადაგები ხასიათდება მჟავე რეაქციით, ხოლო აღმოსავლეთ საქართველოს ნიადაგები – ტუტე რეაქციით.

რამოდენიმე მცენარისთვის მისაღები მჟავიანობა

  • მსხალი pH = 6,5-7,5;
  • ვაშლი pH = 5,5-6,5;
  • ალუბალი pH = 6,5-7,5;
  • ქლიავიpH = 6,5-7,5;
  • ბადრიჯანი pH = 6,0-6,5;
  • პომიდორი pH = 5,5-6,5;
  • ცხარე წიწაკა pH = 5,5-7,0;
  • სუფრის ჭარხალი pH = 6,0-7,2;
  • სტაფილო pH = 5,5-6,5;
  • ხახვი pH = 6,0-6,5;
  • ნიორი pH = 6,5-7,0;
  • კიტრი pH = 6,4-7,0;
  • ბოლოკი pH = 5,8-6,5;
  • კომბოსტო pH = 6,7-7,4;
  • ბროკოლი pH = 6,5-7,0;
  • ყვავილოვანი კომბოსტო pH = 6,5-7,0;
  • მუხუდო pH = 6,5-7,0;
  • სალათი pH = 6,0-6,5;
  • ჟოლო pH = 5,5-6,0.

გისურვებთ წარმატებებს!

Share Button

Related Articles

კარტლისი — აგროტექნოლოგიები
თქვენი რეკლამა
ტრაქტორი — ფერმერთა აპლიკაცია
აგროსფერო
კლაასი
თქვენი საეკლამო ბანერი
Georgian Dairy
AgroPlus
Organic Life ამერიკელებს ჩურჩხელაზე გადასვლას ურჩევს
325 Views

შეწყვიტეთ ენერგეტიკული ბატონების ყიდვა - ჩაანაცვლეთ ის ყურძნის წვენისა და ნიგვზის ნაზავის ნუგბარით, მოუწოდებს ამერიკული პოპულარული გამოცემა

სრულად
სამკურნალო მცენარეები
ალოე — სამკურნალო თვისებები და რამდენიმე რეცეპტი
5330 Views

ალოე (ლათ. Aloe arborescens) საქართველოში ველური სახით არ გვხვდება, მაგრამ იგი თითქმის ყოველ ოჯახს აქვს და ყველასათვის კარგადაა ცნობილი, როგორც ოთახის

სრულად
აგროკავკასია FB